Համեղ արմավային քաղցրություն կամ վնասակար տորթերի փոխարինող։ Առողջ նախաճաշ դոկտոր Վ. Սոբոլևսկու կողմից
Այս քաղցրությունը նվազեցնում է քաղցրավենիքի ցանկությունը։ Հատկապես քաղցրակերների համար, ովքեր ցանկանում են սահմանափակել քաղցր մթերքների օգտագործումը:
Բաղադրությունը՝
1. Խուրմա՝ 20-30 հատ
2. Հաղարջի հատապտուղներ՝ 1 ճ.գ. գդալ
3. Ջուր՝ բաժակի մեկ երրորդը
Պատրաստոման եղանակ
վերցնում ենք խուրման, լավ լվանում, կորիզները հանում (ի դեպ, կարելի է տնկել ամանների մեջ և արմավենիներ կաճեն)։
Խուրմայի միջուկը լցնում ենք բլենդերի տարայի մեջ, ավելացնում մի քիչ տաք ջուր և հաղարջի հատապտուղներ (կարող եք սառցախցիկից)։
Բլենդերը միացնում ենք մի երկու րոպե, լավ հարում ենք մինչև ստանանք հարթ, զանգված :
Տեղափոխում ենք ուտելու հարմար տարայի մեջ և վայելում ենք ձեր ճաշը։ Արմավը տալիս է քաղցրություն և ճկունություն, իսկ հաղարջը՝ հաճելի թթվայնություն։ Այն պետք է շատ համեղ ստացվի։ (Դոկտոր Վ. Սոբոլևսկին խորհուրդ է տալիս նման քաղցրություն պատրաստել. Նա և իր ընտանիքը երկար տարիներ չեն օգտագործում վնասակար մթերքներ (նախանձելի կամքի ուժ ) և իրենց սննդակարգում կա այսպեիսի համեղություն։ Միգուցե դա է պատճառը, որ նա այդքան եռանդուն Ռուսաստանի լողի վեցակի չեմպիոն է)