Հալվայի առավելությունները, որոնց մասին չեք էլ մտածում
Իհարկե, քաղցր ուտեստների մեջ կան նաև առողջարարներ՝ հալվան դրանցից է։ Պատրաստվում է քնջութի սերմերից, ընկույզից՝ մեղրի և բուսական յուղի հավելումով։ Հաճախ ավելացվում են հավելյալ բաղադրիչներ, ինչպիսիք են պիստակը, գետնանուշը, կակաոն և նուշը:
Ինչու է հալվան այդքան օգտակար.
Հալվան ունի յուրահատուկ սննդային հատկություններ։ Զարմանալիորեն այն սպիտակուցի, նատրիումի, մագնեզիումի, ցինկի և սննդային թթուների ամենահարուստ աղբյուրն է։ Ահա ևս ինչ է այն պարունակում.
Վիտամին B
Հալվան պարունակում է ամենաշատ վիտամին B1 և թիամին: Սրանք վիտամիններ են, որոնք աջակցում են նյարդային համակարգին և խթանում սրտի մկանների աշխատանքը: Նրանք նպաստում են օսլայի և սախարոզայի արագ քայքայմանը և նորմալացնում թթվայնությունը:
Վիտամին B1-ն օգնում է օրգանիզմին ածխաջրերը վերածել գլյուկոզայի, որը մարդու ուղեղի էներգիայի հիմնական աղբյուրն է: B վիտամիններն ազդում են մեր տրամադրության վրա։
Վիտամին D
Այս վիտամինը մասնակցում է բջջային թաղանթների կառուցմանը։ Նվազեցնում է արյան մակարդումը, նվազեցնում խոլեստերինի մակարդակը, արյան ճնշումը, նպաստում է քաշի կորստին, բարելավում է ուղեղի աշխատանքը։ Խորհուրդ է տրվում արթրիտով տառապող, վարակների հակված, էմոցիոնալ խնդիրներ ունեցող մարդկանց։ Եթե ամենօրյա սթրես եք ապրում, ապա խորհուրդ է տրվում ընդունել նաև այս վիտամինը։
Աղանդերը պարունակում է նաև վիտամին F, որը բավականին հազվադեպ է հանդիպում սննդի մեջ։
Արևելյան քաղցրավենիք, որը շատ են սիրում հայերը․ Ամենահամեղ հալվայի բաղադրատոմսը
Հալվան արևելյան աղանդեր է, որը տարածվել է ամբողջ աշխարհում։
Հայաստանում արևելյան խոհանոցը նոր համ է գտել. Հայերը սիրում են այն պատրաստել մեղրով, ընկույզով և դոշաբով: Հայաստանում հալվա կարելի է հյուրասիրել ինչպես մի բաժակ սուրճով, այնպես էլ մեծ, ավանդական տոների ժամանակ։ Հայկական ռեստորաններում ընդունված է տաք հալվա մատուցել վանիլային պաղպաղակով։
Չնայած այն հանգամանքին, որ հալվան արևելյան քաղցրավենիք է, այն ամեն երկրում տարբեր կերպ են պատրաստում։
Հայաստանում հալվան պատրաստում են ցորենի ալյուրից։
Ահա բաղադրատոմսը․
Բաղադրիչներ
- Ցորենի ալյուր - 500 գ
- Հալած յուղ - 100 գ
- Շաքարավազ - 200 գ
- Ջուր - 50 մլ
Ալյուրը լցնել խորը տապակի մեջ, այնտեղ ավելացնել հալած յուղը։
Հարում ենք այնքան, մինչև թավայի պարունակությունը վերածվի ոսկեգույն փխրուն զանգվածի։
Ավելացնում ենք շաքարավազն ու եռման ջուրը և շարունակում հարել մինչև համասեռ զանգված ստանալը։
Ստացված հալվան լցնում ենք կաղապարի մեջ և թողնում սառչի։
Կարող եք մատուցել։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։