Հացը սառեցրեք, հետո տաքացրեք նոր կերեք․ Տեսեք ինչ օգտակար կլինի ձեր օրգանիզմի համար

Դիտումներ 348

Հացը սառեցրեք, հետո տաքացրեք նոր կերեք․ Տեսեք ինչ օգտակար կլինի ձեր օրգանիզմի համար

Գործարանում պատրաստված սպիտակ հացը սառեցնելը և տապակելը նվազեցնում է նրա գլիկեմիկ ինդեքսը՝ արյան շաքարի մակարդակը արագ բարձրացնելու ունակությունը, ըստ Մեծ Բրիտանիայի Առողջապահության ազգային ծառայության պաշտոնյա դոկտոր Կարան Ռաջանի: 

Նշվում է, որ գլիկեմիկ ինդեքսը (կամ GI) տերմին է, որն օգտագործվում է նկարագրելու համար, թե տարբեր մթերքներում ածխաջրերը որքան արագ են բարձրացնում արյան շաքարի մակարդակը: Ցածր GI մթերքները դանդաղորեն արյան մեջ գլյուկոզա են թողնում: Սա նպաստում է ավելի երկար հագեցվածության զգացմանը:

 

 

Բժշկի խոսքով, սպիտակ հացը սառեցնելը և հետո տաքացնելը (օրինակ՝ թոնրի մեջ տաքացնելը) կիսով չափ նվազեցնում է նրա գլիկեմիկ ինդեքսը։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ նման վերամշակման ընթացքում ավելի շատ ռետրոգրադ օսլա է արտադրվում: Սա դիմացկուն օսլայի ձև է, որը լիովին չի ներծծվում օրգանիզմի կողմից և գործում է մանրաթելի պես՝ մշակված աղիքային օգտակար բակտերիաների կողմից:

 

 

Բաղադրության մեջ պարունակվող ռետրոգրադ օսլայի շնորհիվ հացն ավելի դանդաղ է մարսվում, որն ավելի լավ հագեցվածություն է ապահովում այն ​​ուտելուց հետո և խուսափում է արյան շաքարի բարձրացումից։



Տեսեք ինչ է կատարվում մեր օրգանիզմի հետ, երբ քնելուց առաջ հաց ենք ուտում

Շատերին ծանոթ է այն զգացողությունը, երբ առավոտյան ընդհանրապես ցանկություն չունես ուտելու, իսկ երեկոյան չես կարող հանգստացնել ախորժակը: Սա հանգեցնում է գոտկատեղում ավելորդ կիլոգրամների և սանտիմետրերի, ինչպես նաև քնի որակի վատթարացման և արթնանալուց հետո մշտական ​​հոգնածության։ Ինչու է դա տեղի ունենում:

Սննդաբանները կարծում են, որ երեկոյան սովի վրա ազդում են մի քանի գործոն։

Շաքարի մակարդակը․

Գլյուկոզայի նորմալ մակարդակի դեպքում մարմինը արագ հագեցվածության ազդանշան է տալիս, բայց երբ արյան շաքարն իջնում ​​է, դուք հոգնած և քաղց եք զգում: Ինչու՞ մենք չենք զգում, որ առավոտյան գլյուկոզայի մակարդակն իջել է: Մասնագետները կարծում են, որ դրա մեղավորը սթրեսն է. եթե դուք լավ չեք քնել կամ չափազանց նյարդայնացած եք օրվա ընթացքում, ապա օրգանիզմը նախօրոք գլյուկոզա է արտազատում արյան մեջ, ուստի առավոտյան ձեզ կուշտ եք զգում: Իսկ շաքարավազի անկումից հետո երեկոյան կարող եք սաստիկ սովի նոպա զգալ։

 

 

Ինչպե՞ս ուղղել այն: Փորձեք նորմալացնել քնի ռիթմը, առավոտն ավելի հարմարավետ դարձրեք և անպայման առատ ճաշ ունեցեք՝ արյան շաքարի կտրուկ անկումը հետաձգելու համար։ Ինչքան երկար չենք ուտում, այնքան քիչ ենք ուզում։

Շատ սննդաբաններ չափազանց վնասակար են համարում այն ​​կարծրատիպը, թե երեկոյան ժամը վեցից հետո չի կարելի ուտել։ Նման գրաֆիկը կարող է հանգեցնել նրան, որ առավոտյան հազիվ թե կարողանաք ախորժակով նախաճաշել, իսկ երեկոյան ստիպված կլինեք դիմանալ սաստիկ սովի։

Նման պարադոքս՝ որքան երկար չուտենք, այնքան քիչ ենք ուզում, հաստատում են ընդհատվող ծոմապահության կողմնակիցները։ Բայց հարկ է հիշել, որ ամենափոքր խորտիկը կհանգեցնի նրան, որ մարմինը քաղցի հորմոնի մի մասը կթողնի արյան մեջ, և դուք կցանկանաք սրտանց ուտել:

Սովորություն

Առավոտյան քաղցի պակասի ամենատարածված պատճառը ձևավորված սովորությունն է։ Սովորաբար ուտելու ծեսերը ձևավորվում են մանկուց.

 



Առավոտյան դպրոցից առաջ նախընտրում ես մի փոքր երկար քնել, հետո ժամանակ չես ունենում նախաճաշելու, համալսարան գնալու կամ աշխատանքի: Երեկոյան ձեզ սպասվում է ընտանեկան ջերմ ընթրիք։ Օրգանիզմը վարժվում է նման գրաֆիկին եւ արթնանալուց հետո ազդանշան չի տալիս, որ ուտելու ժամանակն է։

Սովորությունները փոխելը կարող է դժվար լինել, սակայն մասնագետների գնահատմամբ՝ վերականգնման համար մոտ երեք ամիս է պահանջվում:

Պետք է ստիպե՞մ ինձ նախաճաշել:

 

 

Փորձագետների կարծիքները տարբեր են. Որոշ մարդիկ կարծում են, որ դուք կարող եք բաց թողնել առաջին կերակուրը և ուտել, երբ քաղց եք զգում: Սա սովորաբար տեղի է ունենում առավոտյան տասնմեկին մոտ, իսկ երեկոյան սահմանափակվում եք բանջարեղենային աղցանով և սպիտակուցային սննդի մի մասով: Մյուսներն առաջարկում են փոխել ուտելու սովորությունները: Դրանում կօգնի քնի նորմալացումը, ինչպես նաև երեկոյան նախաճաշը պլանավորելը։ Մտածեք, թե ինչ կցանկանայիք ուտել առավոտյան։ Դա կարող է լինել ձվածեղ, շիլա, նույնիսկ աղանդեր կամ խմորեղեն: Եթե ​​նախատեսում եք նախաճաշել, ապա առավոտյան ուղեղը ձեզ կհիշեցնի, որ իրեն ինչ-որ հաճելի բան է սպասում ու կօգնի ախորժակին։ Բացի այդ, կարելի է քիչ-քիչ նախաճաշել. սկսել մրգից՝ կերել դեղձ կամ խնձոր, իսկ հետո կարող եք ավելացնել ավելի հագեցնող բան։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը