Գիտեի՞ք սա. Ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ ուտում ենք կարմիր սոխ
Եթե ընտրեիք սպիտակ և կարմիր սոխի միջև, ո՞րը կընտրեիք: Յուրաքանչյուր տեսակ ունի իր համը, իսկ կարմիր սոխն այս առումով ամենահարուստն է։
Բացի համային նախասիրություններից, կարմիր սոխը ունի առավելություններ և թերություններ` առողջության և ինքնազգացողության համար: Եկեք պարզենք ավելին:
Թթվային ռեֆլյուքսի ավելացում
Դուք երբևէ չափից շատ սոխ եք լցրել ձեր բուրգերի կամ աղցանի մեջ և դրանից հետո այրոց եք զգացել:
Բանջարեղենը կարող է առաջացնել թթվային ռեֆլյուքսի ախտանիշներ, որտեղ ստամոքսի թթուն հետ է գալիս կերակրափող և կրծքավանդակում այրում է առաջացնում:
Ընդհանուր առմամբ, մարդիկ, ովքեր հակված են այրոցին, պետք է խուսափեն սոխից, կծու մթերքներից, ցիտրուսային մրգերից, ալկոհոլից և լոլիկից:
Հակաբակտերիալ ազդեցություն
Բազմաթիվ ապացույցներ կան, որ սոխը հակաբակտերիալ ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա։
Մասնավորապես, ուսումնասիրությունները հաստատում են, որ բանջարեղենն ունի E.coli և S.aureus վնասակար բակտերիաների դեմ պայքարելու հատկություն։
Իսկ կվերցետին կոչվող միացությունը, որը հայտնաբերված է սոխի մեջ, կարող է պոտենցիալ արգելակել H. pylori կոչվող մանրէի աճը, որը կապված է ստամոքսի խոցի հետ:
Իհարկե, անխոհեմ կլինի ասել, որ կարմիր սոխը կարող է 100%-ով պաշտպանել E. coli-ից կամ ստամոքսի խոցից, սակայն ենթադրվում է, որ բանջարեղենը կարող է պայքարել բակտերիաների դեմ:
Գրգռված աղիքի համախտանիշի սրացում
Հետազոտության համաձայն՝ սոխը միայն այն մթերքներից մեկն է, որը կարող է սրել հիվանդության ախտանիշները։ Օրինակ՝ սխտորն ու սուրճը կարող են նմանատիպ ախտանիշներ առաջացնել։
Արյան շաքարի վերահսկում
Կարմիր սոխի կանոնավոր օգտագործումը կարևոր է առողջության և այնպիսի հիվանդությունների կանխարգելման համար, ինչպիսին է շաքարախտը։