Գիտե՞ք ինչ է անունը․ Այն նաև անվանում են վիշապի միրգ կամ ուտելի կակտուս
Գոյատևելու համար մարդ կարող է ուտել ամեն ինչ, և կակտուսն այստեղ բացառություն չէ: Իհարկե, խոսքը գնում է ոչ թե այն կակտուսների մասին, որոնք աճեցնում ենք տանը, այլ` կակտուսների ուտելի տեսակների մասին: Դա պիտախայան է:
Սա թփառատ ծառանման կակտուս է, որի ծայրերին հյութալի պտուղներ են աճում: Ծաղիկները միայն աճում են ամսվա առաջին և 15-րդ օրը:
Արտաքին տեսքով այն զարդարված սոճու կոնի է նման, սակայն ունի փափուկ, հեշտությամբ հեռացվող կեղև: Կախված տեսակից` պտղի տեսքը և գույնը, ինչպես նաև պտղամսի տեսքը և գույնը տարբերվում են:
Պտղամսի սև սերմերն ընդունված է մաքրել:
Պիտախայայի համը փոքր-ինչ զիջում է տեսքին` առանց բույրի, չհագեցած և մի քիչ քաղցր:
Պիտախայայի պտղամիսը և հյութը հավելում են կոնֆետների, պաղպաղակների, և յոգուրտների մեջ: Միջուկից պատրաստում են ջեմ, տարատեսակ սուսներ և ժելե: Իսպանիայում պիտախայայի հյութը սովորաբար խառնում են կիտրոնի կամ լայմի հյութին: Բժշկական վերջին հետազոտությունների արդյունքում պարզ դարձավ, որ պիտախայան հրաշալի միջոց է ստամոքսի ցավի դեմ: