Գիրության պատճառները և այն վերացնելու համար ինչ է անհրաժեշտ
ԱՄՆ-ի գիտնականները կարծում են, որ կա ճարպակալման համաճարակի վտանգ, նույնիսկ խոսք է գնում ճարպակալման հարուցիչ վիրուսի մասին։
Ենթադրվում է, որ նման իրավիճակի պատճառներն են վատ էկոլոգիան, գենետիկորեն մոդիֆիկացված սննդամթերքը, սննդակարգի էներգետիկ արժեքի և ծախսվող էներգիայի անհամաչափությունը` ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության սակավությունը։
Գիրությունը և հատկապես ճարպակալումը կարող են առաջանալ սթրեսների (վախ, խանդ, ագրեսիվ կեցվածք) և հորմոնալ խանգարումների պատճառով։
Կարող է նկատվել և հակառակը` ճարպակալման հետևանքով կարող խանգարվել կանանց դաշտանային պարբերությունը կամ տղամարդկանց սեռական ֆունկցիան, և կառաջանա անպտղություն։ Փոխկապակցված են շաքարային դիաբետ և վահանագեղձի հիվանդություններն ու գիրությունը (ճարպակալում)։
Վերոգրյալից հետևում է, որ քաշի աճը լուրջ պատճառ է բժշկի դիմելու համար, հնարավոր է, որ պահանջվի հոգեբանի, էնդրոկրինոլոգի, գաստրոէնտերոլոգի կամ այլ մասնագետի օգնություն։
Օրգանիզմի յուրաքանչյուր բջիջին անհրաժեշտ է թթվածին, որը մատակարարվում է արյան հոսքի մեջ գտնվող երկաթի ատոմներով։ Երկաթը լավ է յուրացվում մսեղենից, բուսական մթերքներից շատ է ծիրանում։ Առանց թթվածնի խախտվում է նյութերի փոխանակման գործընթացը։ Ծխախոտը նվազեցնում է թթվածնի քանակն արյան մեջ։
Նիհարեցնող հատկություն ունեն բոլոր մարգանեց պարունակող մթերքները։ Կերեք հնարավորինս շատ կանաչեղեն, միրգ և բանջարեղեն։
Մասնագետները կարծում են, որ օրգանիզմն ավելի հեշտ է դիմադրում նիհարեցնող սննդակարգի զրկանքներին` աճող լուսնին համապատասխանող օրերին։
Չզարմանաք, բայց ապացուցված է, որ գիշերային քունը (առնվազն 7 ժամ) նույնպես ունի նիհարեցնող հատկություն։