Օգտակար և համեղ բաղադրատոմս․ Գազարով կոճապղպեղով և դարչինով կեքսեր
Բաղադրամասեր․
Գազար 4 հատ
Ցորենի ալյուր 1,5 բաժակ
Փխրեցուցիչ 1,5 թեյի գդալ
Դարչին 1 թեյի գդալ
Սոդա ½ թեյի գդալ
Մշկընկույզ ¼ թեյի գդալ
Կոճապղպեղ ½ թեյի գդալ
Բուսական յուղ ¾ բաժակ
Շաքարավազ 1 բաժակ
Ձու 3 հատ
Վանիլի էքստրակտ 1 թեյի գդալ
Աղ
Գազարը անցկացնում ենք խոշոր քերիչով։ Խառնել ալյուրը, փխրեցուցիչը, սոդան, աղը, դարչինը, կոճապղպեղը և մշկընկույզը։ Կարագը, ձուն և շաքարավազը հարիչով հարում ենք բարձր արագությամբ։ Սերուցքային զանգվածին ավելացնում ենք քերած գազարն ու վանիլինը և հարում ենք հարիչով մինչև միատարր զանգված ստանալը։ Այնուհետև մաս-մաս լցնել ալյուրի խառնուրդը և ցածր արագությամբ հարել։
Կեքսի թխման ամանների մեջ լցրեք պատրաստի զանգվածը։ Թխել 190 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 20-25 րոպե։ Վառարանից հանելուց հետո պատրաստի քափքեյքերը 10 րոպե թողնում ենք կաղապարների մեջ սառչի, իսկ հետո թղթի հետ միասին հանում ենք ու թողնում, որ սառչի առնվազն 1 ժամ։ Մատուցելուց առաջ շաղ տալ շաքարի փոշի։