Ստամոքսի խոցի և գաստրիտի ախտանշանները
Յուրաքանչյուր ոք ինչ-որ պահի ստամոքսի խանգարում է ունենում: Եթե դա պայմանավորված է ինչ-որ անցողիկ վիրուսով, ապա անհանգստանալու ոչինչ չկա: Բայց երբ ստամոքսի շրջանում ցավերի հետ մեկտեղ առաջանում է ցավ և այրում, ավելանում է փսխումը, այս նշանները կարող են ցույց տալ, որ ստամոքսում գաստրիտ է սկսվել, կամ ավելի վատ՝ խոց:
Գաստրիտը հիվանդություն է, որն առաջանում է ստամոքսի բորբոքումից։ Եթե բուժումը ժամանակին չսկսվի, ապա գաստրիտը կարող է վերածվել խոցի, որն ի վերջո կարող է նույնիսկ մահվան հանգեցնել։ Բացի այդ, եթե մահից խուսափելու դեպքում, հաճախ քրոնիկ բորբոքումը հանգեցնում է ստամոքսի քաղցկեղի զարգացմանը՝ մեր մոլորակի քաղցկեղի ամենատարածված տեսակներից մեկը:
Գաստրիտը բաժանվում է սուր և քրոնիկական: Ինչ վերաբերում է սուր ձևին, ապա այն կարող է սկսել հանկարծակի զարգանալ՝ ուղեկցվելով ուժեղ ցավով, որն անհետանում է կարճ ժամանակահատվածում։ Ճիշտ է, որպեսզի դա տեղի ունենա, անհրաժեշտ է ժամանակին սկսել բուժումը։ Եթե դա չարվի, ապա հիվանդությունը կանցնի քրոնիկ փուլ։ Քրոնիկ գաստրիտը շատ ավելի դժվար է բուժվում, բայց այն կարող է նաև բուժվել։ Բայց եթե այս փուլում անտեսում եք բուժման անհրաժեշտությունը, գաստրիտից առաջացած հիվանդությունը վերածվում է ստամոքսի լորձաթաղանթի խոցի։
Գաստրիտի և խոցի նշաններ
Գաստրիտ
Գաստրիտի և ստամոքսի խոցի նշանները նման են. Այս դեպքում գաստրիտը ազդում է միայն ստամոքսի վրա, մինչդեռ խոցը կարող է հասնել աղիքներ, ինչպես նաև կերակրափող: Ընդհանուր առմամբ, գաստրիտի հիմնական նշաններն են սուր ցավը կրծքավանդակի հատվածում (նաևից մինչև արևային պլեքսուս), ինչպես նաև բորբոքումները (արտաքուստ կարող է չնկատվել), ներքին արյունահոսությունը, սրտխառնոցը և մարսողության խանգարումը։
Խոց
Ինչ վերաբերում է ստամոքսի խոցին, ապա դրա հիմնական ախտանիշը ներքին արյունահոսությունն է։ Արտաքինից այն կարող է տեսանելի չլինել, բայց դրա մասին կարող են վկայել նաև այլ ախտանիշներ.
գլխապտույտ;
խանգարված շնչառություն;
ստամոքսի խանգարում;
արյունոտ աթոռ;
փսխում, որն ուղեկցվում է արյունոտ արտահոսքով.
Գաստրիտի հիմնական պատճառները
Գաստրիտը այս կամ այն ձևով ազդում է մեր մոլորակի բնակչության մոտ կեսին իրենց կյանքի ընթացքում: Այս հիվանդության զարգացման ամենատարածված պատճառներն են սննդակարգի խախտումը (թերսնուցումը), ծխելը, ալկոհոլի չարաշահումը, ավելորդ քաշը, թմրամիջոցների օգտագործումը։
Բացի այդ, այնպիսի գործոններ, ինչպիսիք են ոչ ստերոիդային դեղամիջոցներ պարունակող հաբերի օգտագործումը, կարող են ազդել գաստրիտի տեսքի և զարգացման վրա: Դրանց երկարատև օգտագործման արդյունքում օրգանիզմում սկսում են բազմանալ H.pylori բակտերիաները։ Դրանք բակտերիաների զարգացման հիմնական աղբյուրն են, որոնք նպաստում են հիվանդության առաջացմանը։
Բացի այդ, մեծ քանակությամբ H. pylori կարող է հանգեցնել ստամոքսի քաղցկեղի զարգացմանը: Ցավոք, ներկայումս աշխարհում դեռ չի մշակվել հստակ դիետա, որով կարելի էր ազատվել գաստրիտից։ Թեև այս ուղղությամբ հիմնական միտումները դեռ բացահայտված են։
Դիետա գաստրիտի համար - առանձնահատկություններ և տևողությունը
H. pylori բակտերիաների զարգացման աղբյուրը, առաջին հերթին, ճարպային և աղի մթերքներն են։ Եվ քանի որ նույնիսկ դիետիկ արտադրանքները կարող են յուղոտ լինել, դրանք պետք է ամբողջությամբ բացառվեն ձեր սննդակարգից բուժման ընթացքում։ Այս գործոնը փորձնականորեն հայտնաբերվել է առնետների վրա. գիտնականները պարզել են, որ ճարպային մթերքների ազդեցության տակ կրծողների մոտ առաջացել է ստամոքսի բորբոքում:
Նախկինում ենթադրվում էր, որ կաթը կարող է հաղթահարել ստամոքսի թթվայնության բարձրացումը: Այնուամենայնիվ, պարզվել է, որ այն գրեթե չի ազդում H. pylori բակտերիաների վրա: Ուստի, եթե գաստրիտի ժամանակ ձեզ խորհուրդ են տալիս կաթ խմել, ապա տեղյակ եղեք, որ այս առաջարկությունն այլևս տեղին չէ:
Մինչդեռ կան մթերքներ, որոնք կարող են ձեր օրգանիզմը ազատել մեծ քանակությամբ H. pylori բակտերիայից՝ դրանք մածունն ու բրոկկոլին են: Բրոկկոլին մեծ քանակությամբ հատուկ նյութ է պարունակում, որով կարող եք սպանել այդ բակտերիաների մեծ քանակությունը։ Բացի այդ, այն կարող է օգնել կանխել ստամոքսի քաղցկեղի առաջացումը և զարգացումը, ինչպես նաև բուժել խոցերը իրենց սկզբնական տեսքով:
Ինչ վերաբերում է մածունին, ապա դրա ազդեցությունը գաստրիտի բուժման վրա նույնպես որոշվել է էմպիրիկ եղանակով։ Ընտրվել է մարդկանց 2 խումբ, որոնցից առաջինը օգտագործել է միայն հակաբիոտիկներ, իսկ երկրորդը լրացրել է մածունի օգտագործմամբ։ Փորձի արդյունքում պարզվել է, որ երկրորդ խմբում նրանց թիվը, ում հաջողվել է բուժվել, շատ ավելի մեծ է եղել, քան առաջինում։
Ամենայն հավանականությամբ, դա հնարավոր է դարձել մածունի մաս կազմող օգտակար բակտերիաների մեծ քանակի շնորհիվ։ Բացի այդ, եթե մածունը մրգային է, ապա մրգի մեջ պարունակվող բնական նյութերը նույնպես կօգնեն բուժել գաստրիտը և ստամոքսի խոցը։ Խորհուրդ է տրվում նաև օգտագործել շատ թարմ մրգեր և բանջարեղեն, և որքան հնարավոր է շատ հեղուկ (ջուր կամ հյութ): Բացի այդ, ցանկալի է խուսափել սթրեսային իրավիճակների ազդեցությունից։
Այս խորհուրդների օգնությամբ կարող եք ապաքինվել սուր գաստրիտից, ինչպես նաև ստամոքսի խոցից (եթե այն սուր ձևով չի արտահայտվում)։ Բայց նույնիսկ եթե չհիվանդանաք, մեր առաջարկություններին հետևելը կօգնի կանխել նման հիվանդությունների զարգացումը։