Եթե խանութում վարունգի վրա նկատում եք այս գծերը, հանկարծ չգնեք այն
Վարունգը, լոլիկի հետ մեկտեղ, թերեւս, ամենահայտնի բանջարեղենն է: Դրանցից աղցաններ են պատրաստում ամռանը, թթուները փակվում են ձմռան համար։ Վարունգից կարող եք նույնիսկ լիմոնադ կամ դեմքի դիմակ պատրաստել։ Բայց որպեսզի բանջարեղենն իսկապես օգուտ տա, անհրաժեշտ է այն ճիշտ ընտրել։ Մենք ասում ենք ձեզ, թե ինչ պետք է ուշադրություն դարձնել գնելիս և ինչպես հասկանալ, որ պտուղները փչացել են, նույնիսկ եթե դրանք նորմալ տեսք ունեն:
Որոնք են վարունգի օգուտները
Վարունգը հարուստ է բջջանյութով, որը բարելավում է աղիների աշխատանքը և սնուցում է օգտակար բակտերիաները։ Միևնույն ժամանակ, բանջարեղենը 95%-ով ջուր է, պարունակում է բազմաթիվ օգտակար հանքանյութեր և վիտամիններ՝ կալիում, մագնեզիում, ցինկ, պղինձ, մանգան, երկաթ, քլոր, յոդ, A, B1, B2, C վիտամիններ։
Կալիումը կարևոր տարր է մարմնի գործունեության համար.
նորմալացնում է սրտի ռիթմը;
կարգավորում է թթու-բազային հավասարակշռությունը;
ակտիվացնում է մտածողությունը և ուղեղի աշխատանքը;
իջեցնում է արյան ճնշումը.
Բայց թե ինչի համար կարող է վտանգավոր լինել վարունգը, կարդացեք հոդվածը հղումով։
Ինչ կարող է լինել վտանգավոր վարունգը. Դիետոլոգը բացատրում է
Խանութից գնումներ կատարելիս ուշադրություն դարձրեք բանջարեղենի արտաքին տեսքին և վիճակին։ Եթե նկատում եք նշված նշաններից գոնե մեկը, խորհուրդ եմ տալիս հետաձգել գնումը։
- Մակերեւույթի մուգ կամ բաց բծերը կարող են լինել փտման գործընթացի նշաններ: Այս դեպքում բորբոս բակտերիաները արդեն խորը թափանցել են պտղի միջուկը և վարակել այն։ Նման բանջարեղենի օգտագործումը կարող է հանգեցնել ծանր թունավորման։
- Ճաքեր կեղևի մակերեսին. Նրանք կուտակում են վնասակար միկրոօրգանիզմներ, որոնք սկսում են բորբոսացման գործընթացը։
- Փայլուն մակերես։ Վարունգի փայլուն փայլը պտուղը էպիլյացիայի նշան է, որպեսզի թաքցնի արտադրանքի անորակ տեղափոխման թերությունները և այն ավելի գրավիչ դարձնել:
- Փտածության, դառնության և այլ տհաճ հոտերի հոտ: Այս նշաններն ազդարարում են աճման փուլում ավելորդ քանակությամբ պարարտանյութի օգտագործումը:
- Փափկություն ցողունի և պտղի այլ մասերում: Սա նաև ցույց է տալիս, որ վարունգը սկսում է փչանալ։