Եթե ուտեք այս մթերքները, մանավանդ գիշերը, ձեզ մոտ անքնություն կառաջանա․ Ահա թե ինչ մթերքներ պետք է ուտել
Քնի որակի վրա կարող են ազդել գործոններ, որոնք առաջին հայացքից ակնհայտ չեն։
Մթերքներ, որոնք խանգարում են քունը
1. Կոֆեինը հայտնի խթանիչ է։ Նյութը հայտնաբերված է ոչ միայն սուրճի, այլև թեյերի մեծ մասում։ Պետք է զերծ մնալ դրա պարունակությամբ ըմպելիքներից, եթե քնելուց վեց ժամից ավելի չի մնացել։
2. Ալկոհոլը արագ քնեցնում է, բայց նույնքան արագ արթնացնում: Անհատական չափաբաժինը, երբեմն փոքր, առաջացնում է անհանգիստ քուն և մղձավանջներ: Ալկոհոլի մշտական օգտագործումը երաշխավորված է անքնության պատճառ։
3. Ճարպի բարձր պարունակությամբ մթերքները խախտում են նյութափոխանակությունը և տապալում բնական ցիրկադային ռիթմերը: Օրգանիզմը հանգստանալու փոխարեն էներգիա է ծախսում ծանր սնունդը մարսելու վրա, ինչի արդյունքում մարդը չի կարողանում քնել։
4. Համեմունքներով հարուստ կծու սնունդը կազդուրիչ ազդեցություն ունի։ Մարդը կարող է քնել, բայց քունը խորը չի լինի։
5. Շաքարի մեծ քանակությունը նվազեցնում է քնի տեւողությունը։ Քաղցր գազավորված ըմպելիքները կրկնակի վնասակար են նրանով, որ շաքարից բացի դրանց ավելացնում են կոֆեին։
6. Ռաֆինացված արագ ածխաջրերը լրջորեն բարձրացնում են արյան շաքարի մակարդակը, ուստի ավելի լավ է ընթրիքին չուտել սպիտակ բրինձ և ալյուր:
Քունը լավացնող մթերքներ․
1. Մելատոնինը քնի համար ամենակարեւոր հորմոնն է, որը տարբեր կոնցենտրացիաներով առկա է բոլոր կենդանի օրգանիզմներում: Իդեալում, այն արտադրվում է բավարար քանակությամբ մարդու ուղեղում: Քնի լուրջ խանգարումների դեպքում բժիշկները նշանակում են մելատոնինի հաբեր, դրանց կանխարգելման համար պետք է ուշադրություն դարձնել դրա բարձր պարունակությամբ մթերքներին։ Դրանք ներառում են կեռաս և բանան:
2. Բնական քնաբեր հաբերն են B խմբի վիտամիններն ու մագնեզիումը։ Այս նյութերը կան նուշի, գազարի, սպանախի և նեխուրի մեջ։
3. Կոֆեին պարունակող թեյերը փոխարինվում են անանուխից, երիցուկից, կիտրոնի բալզամից և այլ բույսերից պատրաստված բուսական թեյերով։ Բացի քնի վրա ազդելուց, այս թեյերն ունեն հանգստացնող ազդեցություն, ազատում են սթրեսից և գլխացավերից։
4. Մեղրը, որը լավ համադրվում է հանգստացնող թեյերի հետ, առաջացնում է քնկոտություն, ունի հանգստացնող ազդեցություն։
5. Օմեգա ճարպաթթուները մասնակցում են մելատոնինի սինթեզին և դրական ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, ուստի սննդակարգում կարելի է ներառել կտավատի սերմը, ընկույզը և սաղմոնի ընտանիքի ձուկը։