Եթե իմանաք սա, ապա հավի միսը եփելուց առաջ չեք լվանա

Դիտումներ 437

Եթե իմանաք սա, ապա հավի միսը եփելուց առաջ չեք լվանա

Առողջապահության մասնագետները խորհուրդ են տալիս չլվանալ հավը եփելուց առաջ, քանի որ այն կարող է տարածել վնասակար բակտերիաներ։ Բայց նրանց համար, ովքեր դեռ նախընտրում են դա անել, նշված են այս գործընթացն ավելի անվտանգ դարձնելու ուղիները:


Շատ խոհարարներ շարունակում են հում հավը լվանալ, չնայած այս նախազգուշացմանը, և կա գիտական ​​ուսումնասիրությունների պակաս, որոնք գնահատում են մանրէների փոխանցման աստիճանը լակի կաթիլների միջոցով: 




Գիտնականները նաև հայտնաբերել և ստեղծել են հավի վրա առկա բակտերիաների ֆիլոգենետիկ ծառ և բակտերիաներ, որոնք տեղափոխվում էին շաղ տալով: Թեև սննդի միջոցով փոխանցվող պաթոգենները չեն հայտնաբերվել, նրանք նշում են, որ այս կաթիլների միջոցով հավի մակերևույթից փոխանցվել են նույն սեռի ախտածին օրգանիզմները:

Հում հավը կարող է վարակվել սալմոնելայով և այլ բակտերիաներով, որոնք առաջացնում են սննդային հիվանդություններ: Նույնիսկ աննշան շաղ տալը կարող է աղտոտել լվացարանը մանրէներով, որոնք կարող են տարածվել այլ մթերքների և ձեռքերի հետ շփման արդյունքում:

 



Հետազոտողները ցույց են տվել, որ ծորակի բարձրությունը, հոսքի տեսակը և մակերեսի կարծրությունը բոլորն էլ դեր են խաղում լակի բարձրության և տարածության վրա: Օգտագործելով բարձր արագությամբ պատկերներ՝ ցողման պատճառները ուսումնասիրելու համար, նրանք պարզեցին, որ ծորակի բարձրության բարձրացումը հանգեցնում է հոսքի անկայունության, ինչը կարող է մեծացնել ցողումը: Բացի այդ, փափուկ նյութերի ցողումը, ինչպիսին է հավի միսը, կարող է մակերևույթի վրա առաջացնել շերտեր, ինչը հանգեցնում է հոսքի պայմաններում ցողելու, որը չի ցողում կոր կոշտ մակերեսի վրա:

«Մենք եզրակացրինք, որ հում հավը լվանալը առաջացնում է պաթոգենների փոխանցման և կաթիլների խաչաձև աղտոտման վտանգ, և որ լվացքի պայմանների փոփոխությունը կարող է մեծացնել կամ նվազեցնել ցողելու վտանգը», - ասում է Պրահայի Քիմիայի և տեխնոլոգիայի համալսարանի հետազոտող դոկտոր Չլումսկին:



Ամենաընթերցվածը