Եթե իմանաք այծի կաթի առավելությունների մասին, այլևս չեք խմի կովի կաթ
Թեև արևմտյան աշխարհի մեծ մասը խմում է կովի կաթ և ունի բազմաթիվ բորբոքային հիվանդություններ, այծի կաթը լայնորեն սպառվում է մնացած երկրներում՝ իր հարուստ սննդային արժեքի պատճառով:
Մեկ բաժակ այծի կաթը պարունակում է.
- Կալորիաներ՝ 168 կկալ
- Հագեցած ճարպեր՝ 6,5 գ
- Ածխաջրեր՝ 11 գրամ
- Սպիտակուցներ՝ 10,9 գրամ
- Խոլեստերին՝ 27 մգ
- Շաքար՝ 11 գրամ
- Նատրիում, 12 մգ
- Վիտամին A
- Վիտամին B2
- Մագնեզիում
- Կալիում
- Պղինձ
- Ցինկ
Այսպիսով, եթե դուք ունեք պաստերիզացված կաթ, ես կասեի, որ այն ընդհանրապես մի խմեք: Ավելի լավ է մի բաժակ ջուր խմեք։
ԱՅԾԻ ՀՈՒՄ ԿԱԹԻ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅԱՆ ՕԳՈՒՏՆԵՐԸ
1. Նվազեցնում է բորբոքումը
Բորբոքումն է մարմնի ցավի և հիվանդությունների մեծ մասի հիմքը: Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ բորբոքման նվազեցումը այծի կաթ խմելու ամենամեծ առավելություններից մեկն է: Այն ոչ միայն կովի կաթի նման բորբոքում չի առաջացնում, այլ իրականում նվազեցնում է արդեն իսկ ձեր մարմնում առկա բորբոքումները, հետևաբար սկսում է բուժման գործընթացը:
Մարդիկ, ովքեր չեն կարողանում ընդունել կովի կաթը, կարող են առանց խնդիրների այծի կաթ խմել։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ կովի կաթը պարունակում է ավելի քան 20 տարբեր ալերգեններ, ներառյալ A1 կազեինը: Այս տեսակի սպիտակուցը շատ անընդունելի է որոշ մարդկանց և երեխաների համար և նպաստում է մարսողական խանգարումների, ինչպիսիք են IBS, Crohn-ը, խոցային կոլիտը, աղիքների արտահոսքը, ալերգիաները, էկզեմա և աուտոիմուն հիվանդությունները:
Մյուս կողմից, այծի կաթը պարունակում է A2 կազեին, որը չի առաջացնում այս բորբոքային ազդեցություններից որևէ մեկը:
2. Աջակցում է առողջ մարսողական և իմունային համակարգին
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այծի կաթը պարունակում է հզոր հակաբորբոքային մոլեկուլներ՝ օլիգոսաքարիդներ, որոնք գործում են որպես նախաբիոտիկներ ստամոքս-աղիքային տրակտում:
Հնարավոր առավելությունները ներառում են.
կանխում է ստամոքսում բորբոքում առաջացնող բակտերիաների մնալը և մարսողական խանգարումներ առաջացնելը,
բնականաբար իջեցնում է «վատ» խոլեստերինը և բարձրացնում «լավ» խոլեստերինի մակարդակը ,
իջեցնում է տրիգլիցերիդները,
բարելավում է ինսուլինի զգայունությունը և գլյուկոզայի նյութափոխանակությունը՝ բարելավելով և ամրապնդելով իմունային համակարգը՝ խթանելով օգտակար բակտերիաների աճին, որոնք կարևոր են առողջ մարսողական և իմունային համակարգի համար
Այծի կաթը պարունակում է ավելի քիչ կաթնաշաքար, քան կովի կաթը, ինչը հեշտացնում է այն մարսողությունը նրանց համար, ովքեր տառապում են լակտոզայի անհանդուրժողականությունից: Նրա կարճ շղթայի ճարպաթթուները նույնպես հեշտությամբ մետաբոլիզացվում են մարսողական համակարգի կողմից: