Եթե գնում եք հավի կրծքամիս, ապա անպայման ուշադրություն դարձրեք այս կետերին․ Ինչպես ընտրել թարմ հավի կրծքամիս
Հավի ֆիլեն, թերեւս, ամենահայտնի մթերքներից մեկն է, հատկապես նրանց մեջ, ովքեր հավատարիմ են առողջ սննդակարգին։ Միսը իսկապես օգտակար դարձնելու համար պետք է իմանալ, թե ինչպես ընտրել այն։ Ահա մի քանի բան, որ պետք է հիշել գնելիս:
Ուշադրություն դարձրեք արտաքին տեսքին և հոտին
Հավի հետ զգույշ լինելու պատճառներից մեկը հակաբիոտիկներն են: Արտադրողները կարող են դրանք ավելացնել հավի սննդակարգում, որպեսզի թռչուններն ավելի արագ աճեն և գիրանան: Բայց նման հավելումը մարդուն օգուտ չի բերի։ Հավի կրծքամսի մեջ թաքնված վտանգների մասին լրացուցիչ տեղեկությունների համար կարդացեք հոդվածը հղումով։
Անզեն աչքով անհնար է ստուգել կրծքամսի հակաբիոտիկների առկայության համար, ուստի գնելիս պետք է ուշադրություն դարձնել ապրանքի արտաքին տեսքին.
պետք է լինի միատեսակ վարդագույն;
պետք է զգալ մսի թարմ հոտը;
կրծքամսի մակերեսը չպետք է լինի ցեխոտ կամ կեղտոտ:
Պարզեք, թե ինչով են կերակրել հավին
Կրծքամիսը կարող եք գնել ոչ միայն խանութից, այլ նաև ֆերմերների շուկայում։ Հնարավորության դեպքում նախընտրելի է երկրորդ տարբերակը։
Նախքան գնելը, համոզվեք, որ թռչունը սնվել է բնական հացահատիկով: Ազատորեն հարցրեք վաճառողին, թե որտեղ է աճեցվել հավը, ինչ տարիքի է այն և կերային խառնուրդի բաղադրությունը: Նրան կարելի էր կերակրել ոչ միայն ցորենով, այլև հացահատիկի հիման վրա ինքնուրույն պատրաստված կեր՝ կանաչեղենի, եգիպտացորենի, թան հավելումով: Այս տարբերակը նույնպես հարմար է:
Ընտրեք սառեցված միս
Հավի միսը մարդկանց համար վտանգավոր բակտերիաների՝ Campylobacter-ի աղբյուր է։ Մարսողական համակարգում հայտնվելով՝ նրանք հրահրում են կամպիլոբակտերիոզի հիվանդության զարգացումը։
Այս բակտերիաները լռելյայն առկա են ցանկացած հավի մսի մեջ: Բայց դրանք վտանգավոր են միայն այն դեպքում, եթե այն վատ եք եփել կամ տապակել՝ ջերմային բուժումը չեզոքացնում է բակտերիաները։ Բայց հում մսի մեջ վարակը մնում է նույնիսկ եթե հավը պահվել է վակուումում կամ խորը սառեցված վիճակում: Հետեւաբար, դուք չպետք է գնել վակուումային փաթեթավորմամբ կամ սառեցված կուրծք:
Բացի այդ, հավի մսի կրկնակի սառեցումը մեծացնում է սալմոնելայով և այլ բակտերիաներով վարակվելու վտանգը: Վարակումը կարող է մեծապես ազդել առողջության վրա՝ հրահրել արթրիտ և վնասել նյարդային համակարգը, ընդհուպ մինչև կաթված:
Ցանկացած հավ պետք է մանրակրկիտ լվանալ նախքան եփելը և մորթելը: Եվ հետո անպայման լվացեք դանակն ու տախտակը: Ոչ մի դեպքում չպետք է փորձեք հում աղացած հավ, քանի որ այն կարող է պարզապես բակտերիաներ պարունակել։