Եթե այս վիտամինը շատ ուտեք, ապա կմեծացնեք թոքերի քաղցկեղի առաջացման վտանգը
Վիտամին A-ի թերությունները
Յուրաքանչյուրը, ով կարծում է, որ վիտամին A-ի հավելյալ չափաբաժին ընդունելով լավ բան է անում իր օրգանիզմի համար, չպետք է մոռանա, որ լուրջ հիվանդանալու վտանգի տակ է:
Վիտամին A-ն ճարպային լուծվող վիտամին է, որը կարող է պահպանվել մարմնում: Երկարատև չափից մեծ դոզան կարող է լուրջ վնաս պատճառել, օրինակ՝ լյարդին։ Ծխողների մոտ վիտամին A-ի կուտակումը կարող է մեծացնել թոքերի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
Հավասարակշռված դիետայի դեպքում վիտամին A-ի պակաս չպետք է լինի:
Վիտամին A. նրա դերն ու ազդեցությունը մարդու առողջության վրա
Վիտամին A-ն հայտնաբերված է որոշ մթերքներում: Օրինակ՝ ձուկ, կաթ և նարնջագույն բանջարեղեն:
Ինչն օգնում է մեզ ունենալ լավ տեսողություն, ուժեղ իմունային համակարգ և առողջ մաշկ։ Իմացեք ավելին առավելությունների և դրանց բոլոր աղբյուրների մասին:
Վիտամին A-ն ճարպային լուծվող վիտամին է, որը բնականաբար հայտնաբերվում է որոշ մթերքների մեջ: Բացի այդ, այն գալիս է ռետինոլի տեսքով կենդանական մթերքներում և որպես պրովիտամին A՝ բանջարեղենում:
Ինչպես բոլոր վիտամինները, այն մեզ անհրաժեշտ է փոքր քանակությամբ՝ առողջ պահելու համար, և, հետևաբար, անհրաժեշտ է ընդունել ամեն օր:
Որո՞նք են դրա գործառույթներն ու առավելությունները:
Վիտամին A-ն անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի տարբեր գործառույթների զարգացման համար։ Այդ իսկ պատճառով, այն ունի տարբեր ազդեցություններ մի քանի համակարգերի վրա: Ստորև մենք մանրամասն կնկարագրենք սա։
Իմունային համակարգը
Այն առաջին անգամ հայտնի էր որպես «հակաինֆեկցիոն» վիտամին, քանի որ այն առանցքային է իմունային համակարգի բնականոն գործունեության համար։ Կանխում է վարակների, հատկապես շնչառական համակարգի վարակները։ Օրինակ՝ կոկորդի վարակները, ֆարինգիտը, սինուսիտը, բրոնխիտը և այլն։
Վերարտադրություն և զարգացում
Վիտամին A-ն հատկապես կարևոր դեր է խաղում սաղմի զարգացման մեջ։ Սա ամենակարևոր հայտնի գործառույթներից մեկն է։ Հղիության ընթացքում վիտամին A-ի պակասը կարող է խնդիրներ առաջացնել սաղմերում միզուղիների, դիֆրագմայի կամ երիկամների ձևավորման հետ:
Բացի այդ, գիտական ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ այն անհրաժեշտ է արական և իգական սեռի վերարտադրության համար։
Աչքի պաշտպանություն
Դա հիմնականում տեսողության վիտամին է: Վիտամին A-ի նորմալ մակարդակը թույլ է տալիս լույսը վերածվել էլեկտրական ազդանշանների, որոնք կարող են մեկնաբանվել ուղեղի կողմից: Այն նաև բարելավում է տեսողությունը և կանխում գիշերային կուրությունը (տեսողության խնդիրներ ցածր լուսավորության պայմաններում):
Բացի այդ, իր հակաօքսիդանտ ազդեցության շնորհիվ այն օգնում է կանխել որոշ աչքի հիվանդությունները։ Օրինակ՝ պրեսբիոպիա, մակուլյար դեգեներացիա, կատարակտ, գլաուկոմա, հեռատեսություն, կարճատեսություն կամ ցանցաթաղանթի հեռացում։
Ավելին, այն ունի որոշակի դեգեներատիվ հիվանդությունների զարգացումը կանխելու հատկություն։ Օրինակ, ինչպիսիք են Ալցհեյմերի հիվանդությունը, քրոնիկական կորոնար և թոքային հիվանդությունները: Այն կարող է նաև պաշտպանել այլ ոչ վարակիչ հիվանդությունների զարգացումից, ինչպիսին է քաղցկեղը:
Մաշկը և լորձաթաղանթները
Մասնակցում է մաշկի և լորձաթաղանթների պահպանմանը։ Բացի այդ, այն անհրաժեշտ է լավ հյուսվածքների վերականգնման համար՝ լինելով լավ միջոց մարսողական տրակտի վերքերը բուժելու համար, ինչպիսիք են խոցերը կամ դիվերտիկուլները։
Արդեն որոշ ժամանակ է, ինչ գեղեցկության շատ ապրանքներ որպես մեկ այլ բաղադրիչ ներառում են վիտամին A-ն: Հայտնի են նրա դրական ազդեցությունները պզուկների բուժման, կնճիռների նվազեցման և մաշկի ծերացման կանխարգելման գործում:
Սակայն մարդիկ այն սինթեզելու հատկություն չունեն, ուստի այն պետք է ընդունենք սննդի հետ։ Դրանում հանդիպում են 2 տարբեր ձևեր՝ նախավիտամին և պրովիտամին։
Նախապատրաստված վիտամին A
Առկա է կենդանական ծագման սննդի մեջ: Այն շատ մարսելի է, հեշտ է պահվում, և մարմինը հիդրոլիզացնում է այն՝ առաջացնելով ռետինոլ: Այս խումբը ներառում է հետևյալը.
Տավարի լյարդ
Կոդի լյարդի յուղ.
Ձու (դեղնուց):
Կարագ և ամբողջական կաթ։
Որոշ ձկներ, ինչպիսիք են սարդինները, ծովատառեխը, սկումբրիան, թունա կամ սաղմոնը:
պրովիտամին A կամ վիտամին A պրեկուրսորներ
Օրինակ, որոշ բույսերի կարոտինոիդներ գործում են որպես վիտամին A-ի պրեկուրսորներ: Դա վերաբերում է նաև բետա-կարոտիններին, որոնք աղիներում ֆերմենտային գործողությամբ վերածվում են ռետինոլի:
Կարոտինոիդներ ենք գտնում հատկապես դեղին և նարնջագույն բանջարեղեններում: Նաև մուգ կանաչ գույնով: Դեղին և նարնջագույն կարոտինոիդ պիգմենտները «թաքնված են» քլորոֆիլի մուգ կանաչ գույնի տակ։
Կարոտինի լավագույն աղբյուրները.
Կարմիր պղպեղ, քաղցր կարտոֆիլ, դդում և գազար։
Cantaloupe սեխ և մանգո. Դեղձ և նեկտարին ավելի փոքր քանակությամբ։
Սպանախ, բրոկկոլի, chard, կաղամբ.
Բայց դրանք ավելի լավ ներծծելու համար պետք է բանջարեղենը եփել ու մի փոքր ձիթապտղի յուղով խառնել։