Ես չգիտեմ խոզապուխտ պատրաստելու ավելի պարզ բաղադրատոմս․ Բնական, համեղ, անուշաբույր
Բաղադրիչներ
1,5 կգ միս (խոզապուխտ)
1 լիտր ջուր
100 գ աղ
պտղունց աղացած չոր համեմ
5 հատ սև պղպեղ
5 բուրավետ ոլոռ
Դափնու տերեւ
1. Պատրաստել աղաջուրը՝ եռացնել ջուրը, ավելացնել բոլոր համեմունքներն ու դափնու տերեւը։ Եռացնել 1 րոպե, տարան հանել կրակից։
2. Սառեցված աղաջուրը լցնել մեծ ներարկիչի մեջ: Միսը ներարկիչով ծակեք բոլոր կողմերից։ Կարևոր է ծակել տարբեր հաստությամբ, քանի որ դրանից է կախված ապագա մսի հյութեղությունն ու համը։
3. Մնացած աղաջրի մեջ ընկղմել միսը, ծածկել կափարիչով ծանրությամբ։ Դնել սառնարանում 3 օր՝ միսը ամեն օր շրջելով, որպեսզի ապահովվի համաչափ աղով։
4. 3 օր հետո միսը պարանով քաշեք ու փաթաթեք թաղանթով։
5. Ջերմաստիճանը հասցրեք 80 աստիճանի (սկսվել է ակտիվ գոլորշու առաջացումը), կրակն իջեցրեք մինչև նվազագույնը, միսը դրեք թավայի մեջ և եփեք 2,5 ժամ՝ չթողնելով, որ ջերմաստիճանը բարձրանա։ Նշված ժամանակից հետո դրա վրա սառը ջուր լցնել, ամբողջովին սառչել և ևս մի երկու ժամ պահել սառը վիճակում։
Համեղ տնական խոզապուխտը պատրաստ է ուտելու: Ապրանքը կարելի է պահել սառնարանում մինչև 5 օր, բայց հազվադեպ է պատահում, որ նման համեղ ուտելիք 3 օրվա ընթացքում չուտեն։
Հավով և խաղողով աղցանի բաղադրատոմս, որը ոչ միայն անչափ համեղ է, նաև օգտակար է
Բաղադրամասեր․
- հավի կրծքամիս 400 գ
- շամպինիոններ 250 գ
- հավի ձու 3 հատ.
- Պանիր 100 գ
- Խաղող 300 գ
- Նուշ 100 գ
- Սալորաչիր 100 գ
- Մայոնեզ համ
- Կարրի
- աղ
Հավի կրծքամիսը կտրատել բարակ շերտերով, յուրաքանչյուրի երկու կողմերում կարրի ցանել և աղ: Տապակել մինչև փափկի մի փոքր բուսայուղի մեջ։ Ֆիլեն տեղափոխում ենք առանձին ափսեի մեջ և թողնում, որ սառչի։
Սունկը կտրատել փոքր խորանարդիներով և նաև տապակել։ Տապակելու վերջում սունկը համեմում ենք աղով։
Սալորաչիրը 10-15 րոպե թրմեք տաք ջրի մեջ և մանր կտրատեք։
Հավը նույնպես մանր կտրատել։
Մենք սկսում ենք աղցան ձևավորել: Առաջին շերտի մեջ դնել հավը, վրան շաղ տալ մանր կտրատած նուշը։ Պատել մայոնեզով։ Աղցանի հաջորդ շերտը սալորաչիր է և նորից մի քանի ընկույզ:
Ձվերը քերել ընկույզների վրա, քսել մայոնեզով։ Սունկը դնել, վրան ընկույզ ցանել, մի քիչ էլ մայոնեզ ու հարթեցնել։ Աղցանը շաղ տալ պանրով և կրկին քսել մայոնեզ։
Շերտավոր աղցանը զարդարում ենք կիսով չափ կտրատած կանաչ խաղողով։