Ես չէի պատկերացնում, որ սա այդքան վտանգավոր է առողջության համար․ Ես երբեք այն այլևս չեմ գնի
Մարգարինը ստեղծվել է 19-րդ դարում՝ որպես կարագի ավելի էժան փոխարինող։ Այն ժամանակ դա տավարի ճարպի, յուղազերծված կաթի, խոզի և կովի մասերի և կերակրի սոդայի խառնուրդ էր։
Բայց այսօր ամեն ինչ բոլորովին այլ է: Ժամանակակից մարգարինի պատրաստման գործընթացը ներառում է քիմիական լուծիչներ, ֆոսֆորաթթու, սոդա, որի արդյունքում ստացվում է տհաճ հոտով շագանակագույն նյութ, որը բազմիցս մշակվում է աղաթթվով կամ ծծմբաթթվով, բարձր ջերմաստիճաններով և նիկելի կատալիզատորներով։
Սա օգնում է արտադրանքին ունենալ երկար պահպանման ժամկետ, ամուր հյուսվածք նույնիսկ սենյակային ջերմաստիճանում: Ամբողջ գործընթացը ավարտվում է որոշակի տեսակի ճարպով հարուստ նյութի ձևավորմամբ, որը կոչվում է «տրանս», որն իր բնույթով անառողջ է և վնասակար է մարդկանց համար:
Բացի այդ, ըստ Սննդամթերքի և դեղերի վարչության (FDA), մարգարինի ճարպը ավելի շատ վնաս է հասցնում առողջությանը:
Մի քանի տարի առաջ ԱՄՆ-ում հոդված հայտնվեց այս մթերքի վտանգների մասին, որտեղ ասվում էր, որ ամերիկյան հզոր բազմազգ կորպորացիաները տուժում են իրենց երկրում՝ վտանգի առումով ծխախոտի հետ համեմատվող ապրանքներ դնելով։
Ինչպե՞ս տարբերակել որակյալ կարագը մարգարինից և այլ անորակ ու առողջության համար վտանգավոր հավելումներից
Կարագը պարունակում է բազմաթիվ կարևոր վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնցից են վիտամիններ A, D, E, և K, ինչպես նաև մանգան, քրոմ, յոդ, ցինկ, պղինձ և սելեն: Կարագը պարունակում է նաև ճարպեր, որոնք վնասակար չեն մարդու օրգանիզմի համար:
Կարագի որակը հեշտությամբ կարելի է որոշել սառեցնելով սառնախցիկում: Իսկական կարագը, որը չի պարունակում բուսական յուղեր չի կտրվում, այլ կտորների է բաժանվում:
Սառը կարագը թողեք սենյակում: Որքան շատ բուսական յուղ պարունակվի, այնքան այն շուտ կփափկի: Իսկական սերուցքային կարագը մոտավորապես 30 րոպեի ընթացքում պինդ է մնում:
Եթե սառնախցիկից հանելուց հինգ րոպե հետո կարագը կարելի է քսել հացին, ուրեմն դա մարգարին է: Նույնիսկ, եթե ամենաբնական համն ունի:
Կտրեք մի կտոր կարագ և դրեք տաքացրած տապակի մեջ: Նայեք թե այն ինչպես է հալվում: Ավելորդ փրփուրը խոսում է այն մասին, որ կարգը պարունակում է չափից ավելի կաթնային շիճուկ և քիչ կաթնային յուղ: Նման կարագն ուտել կարելի է, սակայն թխվածքի համար խորհուրդ չի տրվում օգտագործել:
Բնական կարագը բավականին շուտ է փչանում: Եթե ձեր ապրանքը սառնարանում շաբաթներով չի փչանում, գույնն ու հոտը չի փոխում, ապա կարոց եք չկասկածել, որ վրայի «առանց կոնսերվանտների» գրառումը իրականուծյանը չի համապատասխանում:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։