Երեքնուկը բույս է, որը լայնորեն կիրառվում է նաև բուսական բժշկության ոլորտում. Այն ունի բուժիչ հատկություններ, որոնք օգնում են բուժել բազմաթիվ հիվանդություններ
Երեքնուկը օգտագործվում է տեսողության խանգարումների, ականջների, նևրոզների, դեպրեսիայի, գլխացավի, տրամադրության անկման համար:
Հյութ պատրաստելու համար օգտագործում են երեքնուկի բոլոր տեսակները։ Բույսի ծաղիկները կտրում են, ճզմում և մամլիչով քամում դրանից հյութը։
Եթե բուժումը տեղի է ունենում երեքնուկի ծաղկման շրջանում, ապա ավելի լավ է անել առանց ալկոհոլի և ընդունել միայն թարմ հյութ։
Այն պատրաստվում է հետևյալ կերպ՝ երեքնուկի ծաղիկները տրորում են, կարող եք բլենդերով, ապա 5 ճ.գ. պատրաստված բուսական զանգվածը լցնում են սենյակային ջերմաստիճանի մեկ բաժակ ջրով։ 10 րոպե հետո հյութը զտում են 2-3 շերտով ծալված շղարշով։
Օրինակ՝ աթերոսկլերոզի կանխարգելման համար պետք է օրական ընդունել 1-2 ճ/գ. խտացված չնոսրացված հյութ 60 օրվա ընթացքում:
Երեքնուկի հյութն օգնում է մրսածությանը, նորմալացնում է ջերմաստիճանը, փափկացնում է հազը, մաքրում է շնչուղիները։
Բրոնխիտով, տրախեիտով և թոքաբորբով նա հիանալի օգնական է։ Հատկապես ծանր դեպքերում կարելի է ընդունել 1 ճ.գ. երեքնուկի հյութ՝ օրական մինչև 7 անգամ։
Հատկապես օգտակար երեքնուկի հյութը կարող է լինել կանանց համար։ Այն բարենպաստ ազդեցություն է ունենում դաշտանի ժամանակ ցավեր ունեցողների վրա, արյունահոսություն, անեմիա և դաշտանադադարի մեջ մտնողների վրա։
Կանայք պետք է ընդունեն 5 ճ.գ. հյութ օրական 1 ամիս: