Երբեք սա չուտեք երեկոյան․ ԱՀա ինչի համար եմ դա ասում
Ինչ չի կարելի ուտել ընթրիքին
Ոմանք սիրում են մատուցել առատ տաք ուտեստ և բարձր կալորիականությամբ կողմնակի ճաշատեսակ, իսկ ոմանք բավարարվում են թեթև աղցանով։
Ինչու՞ է կարևոր առողջ ընթրիքը:
Խիստ ասած՝ յուրաքանչյուր կերակուր կարևոր է։ Օրվա ընթացքում մեր օրգանիզմը պետք է ներդաշնակ համամասնությամբ ստանա կալորիաների, վիտամինների, հանքանյութերի անհրաժեշտ քանակությունը, ինչպես նաև սպիտակուցներ, ճարպեր և ածխաջրեր։ Մեր խնդիրն է ոչ թե տանջել մեզ KBJU-ի բարդ հաշվարկներով, այլ պարզապես ուտել բազմազան մթերքներ և սննդակարգում ավելացնել ավելի շատ բանջարեղեն և մրգեր: Այս առաջադրանքը հեշտացնելու համար բավական է իմանալ մի քանի պարզ կանոններ և լսել ինքներդ ձեզ։
Առողջ մարսողություն
Ընթրիքն անհրաժեշտ է երկար օրվանից հետո լրացուցիչ էներգիա տալու համար, այնպես որ մի շրջանցեք այն: Դիետոլոգները և այլ փորձագետներ համաձայն են, որ վերջին կերակուրը պետք է լինի հագեցած, բայց ոչ ծանր: Խորհուրդ է տրվում այն կազմակերպել քնելուց 3-4 ժամ առաջ։ Եթե դուք ավելի վաղ ընթրեք, օրինակ ժամը 18:00-ին, կարող եք քնել քաղցի զգացումով։
Իդեալական է, եթե ընթրիքը հավասարակշռված է ստացվում։ Սա անհրաժեշտ է ինչպես որակյալ քնի, այնպես էլ առողջ մարսողության համար։ Մտավոր կերպով բաժանեք ափսեն չորս մասի. ծավալի կեսը պետք է լինի բանջարեղեն և մրգեր, մեկ քառորդը պետք է լինի սպիտակուցներ, ևս մեկ քառորդը պետք է լինի դանդաղ ածխաջրեր:
Բանջարեղենը, մրգերը և հացահատիկները հարուստ են բջջանյութով։ Այն անհրաժեշտ է լավ մարսողության և ուժեղ իմունիտետի համար։ Քաշը կորցնելիս կարող եք մի փոքր նվազեցնել դանդաղ ածխաջրերի քանակը՝ հօգուտ այլ բուսական մթերքների: Խորհուրդ է տրվում նախապատվությունը տալ նաեւ թեթեւ սպիտակուցներին՝ ձկան, թռչնի, ծովամթերքի։
Մթերքներ, որոնք խորհուրդ չեն տրվում ընթրիքին
Նախքան կատարյալ մենյու ստեղծելը, եկեք մաքրենք ավելորդը:
Ծանր և յուղոտ ուտեստներ. Օրինակ՝ տապակած կարտոֆիլ, խոզի միս, բուրգերներ։ «Խուսափեք յուղոտ մսից, տապակած սննդից և արագ սննդից: Սա դժվար մարսվող մթերք է, որը բացասաբար է անդրադառնում քնի որակի վրա»,- բացատրում է Ալինան։
Կծու և համեմված ուտեստներ. Մի օգտագործեք համեմված կամ կծու ուտեստ գիշերը, եթե դրա նկատմամբ անհանդուրժողականություն ունեք և այրոց կամ ստամոքսի ցավ եք զգում չիլի ուտելուց հետո: Քնելուց առաջ կծու սնունդ և համեմունքներ ուտելը կարող է առաջացնել թթվային ռեֆլյուքս և ստամոքսի խանգարում, ինչը կարող է խանգարել լավ քունը:
Գազավորված ըմպելիքներ և կոֆեին: Սուրճը, թեյը և մեծ քանակությամբ գազավորված ըմպելիքները ընթրիքի լավագույն ուղեկցումները չեն։ Կոֆեինը նպաստում է կորտիզոլ հորմոնի ավելացմանը, որը քնի և երիտասարդության հորմոնի՝ մելատոնինի թշնամին է:
Պարզ ածխաջրեր. Ընթրիքին սպիտակ հացի, բրնձի և լապշայի փոխարեն ավելի լավ է ընտրել ածխաջրեր՝ հնդկաձավար, քինոա, ամբողջական հացահատիկային մակարոնեղեն։Դրանք կարող են ծանրության զգացում առաջացնել, ինչպես նաև նպաստել ինսուլինի արտադրության ավելացմանը։
Բարձր կալորիականությամբ աղանդեր. Քնելուց առաջ հրաժարվեք խմորեղենից, տորթերից։ Այստեղ ամեն ինչ պարզ է. Քաղցրավենիքը արյան շաքարի մակարդակի տատանումներ է առաջացնում և խանգարում է քունը ինսուլինի ավելացման պատճառով:
Մսով և ձվով շատ համեղ ապուրի բաղադրատոմս երեկոյան ընտանեկան ընթրիքի համար
Երեկոյան ընտանիքին զարմացրեք այս համեղ և տարբերվող ապուրը։
Բաղադրամասեր․
Խոզի միս 300 գր
Կարտոֆիլ 3 հատ:
Ձու 2 հատ:
Գազար մեկ հատ:
Սոխ մեկ հատ:
Վերմիշել հիսուն գր
Ջուր
Բուսական յուղ
Կանաչներ
Աղ
Դուք կարող եք միսը վերցնել ոսկորով կամ առանց ոսկորների: Ձվերը պետք է նախապես 7-8 րոպե եփել եռման ջրի մեջ, ապա թողնել սառչի՝ լցնելով սառը ջուր։
Միսը լցնել սառը ջրի մեջ և դնել կրակի վրա։ Հասցնել եռման աստիճանի։ Երբ փրփուր հայտնվի, այն պետք է հեռացնեք: Միսը եռացրեք մոտ մեկ ժամ։ Այնուհետև միսը պետք է կտրել մի քանի կտորով և լցնել արգանակի մեջ։
Կարտոֆիլը մաքրել, լվանալ և կտրատել և ավելացմնել արգանակի մեջ, թողեք եփվի 15 րոպե։
Կեղևազրկել սոխն ու գազարը, լվանալ և մանր կտրատել։ Գազարը քերել և սոխը մանր կտրատել։
Տաք տապակի մեջ լցնել բուսայուղը և 2-3 րոպե տապակել սոխն ու գազարը։ Այնուհետև պատրաստի տապակը ուղարկեք թավայի մեջ:
Կեղևազատել եփած ձվերը և կտրատել, ավելացրեք ապուրի մեջ։
Ավելացնել վերմիշել: Շաղ տալ աղ և համեմունքներ ըստ ճաշակի: Ապուրը եռացրեք ևս 2-3 րոպե։
Ավելացնել ցանկացած թարմ կանաչիներ և հեռացնել տապակը կրակից: Պատրաստի ապուրը լցնել ամանների մեջ և մատուցել տաք վիճակում։
Բարի ախորժակ
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։
Կեղևազրկել սոխն ու գազարը, լվանալ և մանր կտրատել։ Գազարը քերել և սոխը մանր կտրատել։
Տաք տապակի մեջ լցնել բուսայուղը և 2-3 րոպե տապակել սոխն ու գազարը։ Այնուհետև պատրաստի տապակը ուղարկեք թավայի մեջ:
Կեղևազատել եփած ձվերը և կտրատել, ավելացրեք ապուրի մեջ։
Ավելացնել վերմիշել: Շաղ տալ աղ և համեմունքներ ըստ ճաշակի: Ապուրը եռացրեք ևս 2-3 րոպե։
Ավելացնել ցանկացած թարմ կանաչիներ և հեռացնել տապակը կրակից: Պատրաստի ապուրը լցնել ամանների մեջ և մատուցել տաք վիճակում։
Բարի ախորժակ
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։