Կարելի է արդյո՞ք հղիությունյան ընթացքում և հետո սուրճ խմել
Սինգապուրի ազգային համալսարանի գինեկոլոգները պարզել են, որ հղիությունից հետո սուրճ խմելը նվազեցնում է գեստացիոն դիաբետով տառապող կանանց մոտ II տիպի դիաբետի զարգացման ռիսկը, որը առաջանում է հղիության ընթացքում։
Աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են The American Journal of Clinical Nutrition ամսագրում։ Գեստացիոն շաքարային դիաբետը հիպերգլիկեմիայի (արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացում) հիվանդություն է, որն առաջին անգամ ախտորոշվել է հղիության ընթացքում։
Ամենից հաճախ կնոջ գլիկեմիան նորմալանում է ծննդաբերությունից հետո, սակայն հետագա հղիությունների և ապագայում շաքարախտի զարգացման մեծ ռիսկ կա:
Հղիության ընթացքում գեստացիոն շաքարային դիաբետը բավականին տարածված հիվանդություն է Ռուսաստանում և ամբողջ աշխարհում: Հետազոտողները ավելի քան 25 տարի հետևել են ավելի քան 4500 մասնակցի, ովքեր ունեն հղիության ընթացքում շաքարախտի առաջացման պատմություն:
Սուրճ խմած կանանց մոտ II տիպի շաքարային դիաբետի զարգացման ավելի քիչ ռիսկ է նկատվել՝ համեմատած այն կանանց հետ, ովքեր սուրճ չէին խմում: Նրանք, ովքեր մեկ բաժակ կամ ավելի քիչ կոֆեին պարունակող սուրճ էին խմում, 10%-ով ավելի ցածր ռիսկ ունեն, 2-3 բաժակը՝ 17%-ով, իսկ 4 կամ ավելի բաժակը՝ 53%-ով: