Ե՞րբ է փորկապությունը դառնում վտանգավոր և պահանջում է այցելություն բժշկի
Թերապևտ Սվետլանա Նիկիտինա. փորկապությանը երկար դիմանալը վտանգավոր է առողջության և նույնիսկ կյանքի համար:
Ըստ թերապևտ Նիկիտինայի՝ մարդու ստամոքս-աղիքային տրակտը ենթարկվում է սովորություններին և սիրում է կայունություն։ Շատերի մոտ աղիներն իրենց զգացնել են տալիս որոշակի ժամանակ, իսկ կղելը կատարվում է ժամացույցի պես։ Այնուամենայնիվ, դա տեղի է ունենում միայն այն դեպքում, եթե մարդը ծանոթ միջավայրում է: Երբ այն փոխվում է, աղիները սկսում են «հարվածել»։ Ուստի արձակուրդների և այլ մարզեր մեկնելու ժամանակ կարող է պատահել նաև, որ մարդու մոտ փորկապություն առաջանա։
Մասնագետը բացատրել է, որ փորկապության վիճակը սերտորեն կապված է օրգանիզմի անհատական հատկանիշների հետ։
«Դա կախված է նրանից, թե մարդը սովորաբար որքան հաճախ է ստիպված լինում գնալ զուգարան: Եթե նա սովորաբար քայլում է ամեն օր կամ բազմիցս, ապա փորկապությամբ, երկրորդ օրը կարող է փքվածություն և ցավ զգալ որովայնի շրջանում։
Թերապևտ Նիկիտինան պարզաբանել է, թե երբ է առաջացած փորկապությունը դառնում վտանգավոր և պահանջում այցելություն բժշկի։ Ըստ մասնագետի՝ երեք օր զուգարան չգնալը արթնացման կոչ է. Եթե միևնույն ժամանակ կա հստակ անհանգստություն, ապա սա մի իրավիճակ է, որը պահանջում է բժշկի հետ ստուգում:
Սվետլանա Նիկիտինան նախազգուշացրել է, որ եթե փորկապություն ունեցող անձը բողոքում է նաև ծանր սպազմից, դա կարող է վկայել աղիքային խանգարման և աղիքային պատի պաթոլոգիական փոփոխությունների մասին, ինչի պատճառով սննդի թափոններն այլևս չեն կարող տեղափոխվել ելքի ուղղությամբ։
Բացի այդ, փորկապությունը կարող է լինել այնպիսի վտանգավոր վիճակի ախտանիշ, ինչպիսին է աղիքային սրտի կաթվածը: Եթե հանկարծ փորկապությունը որովայնի շրջանում ուժեղ ցավ է առաջացնում, դուք պետք է անհապաղ խորհրդակցեք բժշկի հետ:
Լավագույն թեյերը փորկապության համար՝ եղինջ, սամիթ, մոխիր և կտավատի սերմեր
Բնական թեյեր՝ փորկապության համար.
1. Եղինջի թեյ
- 1 բաժակ ջուր (250 մլ)
- 1 ճաշի գդալ թարմ եղինջ (10 գ)
Թարմ եղինջը ավելացրեք մի բաժակ եռման ջրի մեջ և թողեք, որ մի փոքր սառչի։ Հետո քամեք։
Խմեք մեկ բաժակ եղինջի թեյ դատարկ ստամոքսին, առանց այլ բաղադրիչների՝ շաբաթը 2 կամ 3 անգամ։
2. Սամիթի թեյ
- 1 թեյի գդալ սամիթի սերմեր (5 գ)
- 1 բաժակ ջուր (250 մլ)
Մանրացրեք սերմերը և եռացրեք ջուրը։ Այնուհետև փոշին ավելացրեք տաք ջրի մեջ։
Թողնել 10-15 րոպե, ապա խմել։ Խմեք օրական 2 բաժակ սամիթի սերմերի թեյ, մինչև ձեզ լավ զգաք։
3. Թեյ կիլանտրոյով
- 1 ճաշի գդալ կիլանտրո տերևներ (10 գ)
- 1 բաժակ ջուր (250 մլ)
Մեկ ճաշի գդալ կիլանտրոի տերևներ ավելացնել մի բաժակ եռման ջրի մեջ: Այնուհետև փակեք այն և մի փոքր սպասեք։ Խմեք օրական 2 բաժակ կիլանտրո թեյ։ Կրկնեք ամեն օր, մինչև խնդիրը վերանա։
4. Կտավատի սերմերով թեյ
- 1 ճաշի գդալ կտավատի սերմեր (10 գ)
- 1 բաժակ ջուր (250 մլ)
Եռացրեք մի բաժակ ջուր: Եռալուց հետո ավելացնել սերմերը։ Այնուհետև փակեք կափարիչով և թողեք, որ թեյը մնա սենյակային ջերմաստիճանում, մինչև սառչի։
Խմեք մեկ բաժակ կտավատի սերմով թեյ նախ առավոտյան, իսկ հետո, եթե ցանկանում եք, օրվա կեսին:
Խմեք շաբաթական առնվազն երեք անգամ։
Այնուամենայնիվ, միշտ նկատի ունեցեք, որ դրանք չեն փոխարինում դեղորայքային բուժմանը և, բացի այդ, դրանք պետք է լրացվեն պատշաճ սնուցմամբ և վարժություններով։ Բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո դուք կարող եք գտնել այս խնդրի լուծման ամենաարդյունավետ տարբերակները։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։