Դիետոլոգը պատմել է, թե իրականում ինչպես է գարեջուրն ազդում կանանց առողջության վրա
Գարեջրի օգտակարության մասին կարելի է խոսել միայն չափավոր սպառման շրջանակներում։ Դրական ազդեցության համար մեծահասակն առանց առողջական սահմանափակումների կարող է խմել ոչ ավելի, քան 300 մլ ըմպելիք՝ շաբաթական մեկ անգամից ոչ ավել:
Եթե հետևեք չափմանը, գարեջուրը կարող է օգտակար լինել։ Այսպիսով, մեկ բաժակ ըմպելիքը լրացնում է օրգանիզմում նիկոտինային և ֆոլաթթվի պաշարները։ Այս նյութերն անհրաժեշտ են սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման, արյան շրջանառության խթանման, նյութափոխանակության և ուղեղի գործունեության բարելավման համար։
Գարեջուրը պարունակում է նաև պոլիֆենոլներ՝ քիմիական միացություններ, որոնք ունեն հակաօքսիդանտ, հակամանրէային, հակադիաբետիկ հատկություններ։ Սակայն այս բնական նյութերը կարելի է գտնել նաև ավելի առողջարար մթերքներում:
Ըմպելիքը գործում է որպես միզամուղ միջոց, սակայն ոչ բոլորն են դրանից օգուտ քաղելու։ Մի կողմից, նրանք, ովքեր չափավոր չափաբաժիններով փրփուր են օգտագործում, շատ ավելի քիչ հավանական է, որ տառապեն երիկամների քարերով: Մյուս կողմից, զուգահեռաբար, օրգանիզմից դուրս են հանում մեծ քանակությամբ հետքի տարրեր, այսինքն՝ առաջանում է դրանց անբավարարություն։
Ո՞ր դեպքերում է ըմպելիքն օգտակար կանանց առողջության համար
Գարեջուրը պարունակում է մի ամբողջ վիտամինային կոկտեյլ՝ օգտակար կանացի օրգանիզմի համար։ Մասնավորապես՝ մագնեզիում, երկաթ, կալցիում, կալիում, ֆոսֆոր, B վիտամիններ, վիտամին PP, հիմնական ամինաթթուներ, օրգանական թթուներ և այլն։
Համեմատած այլ ալկոհոլային և նույնիսկ ոչ ալկոհոլային քաղցր ըմպելիքների հետ՝ գարեջուրը պարունակում է նվազագույն քանակությամբ կալորիաներ։ Նաև չափավոր օգտագործման դեպքում բարելավվում է մարսողությունը և արագանում նյութափոխանակությունը։
Կազմվածքը չվնասելու համար չարժե գարեջուր օգտագործել վնասակար նախուտեստներով։ Ավելի լավ է ըմպելիքը լրացնել բջջանյութով (բանջարեղեն) և սպիտակուցներով հարուստ մթերքներով (ծովամթերք, մսամթերք, պինդ պանիրներ):
Կարևոր է. չնայած այն հանգամանքին, որ խմիչքը իսկապես պարունակում է օգտակար նյութեր, դրանցից մի քանիսը գտնվում են ոչ ակտիվ վիճակում, այսինքն՝ օգուտ չեն բերում: Բացի այդ, դրանց բովանդակությունը շատ փոքր է առողջության վրա դրական ազդեցության մասին խոսելու համար: Հետեւաբար, գարեջուրն ավելի շատ վնաս է տալիս, քան օգուտ: Մենք սննդից ստանում ենք այն ամենը, ինչ անհրաժեշտ է հավասարակշռված սննդակարգով:
Գարեջուրը, ինչպես ցանկացած ալկոհոլային խմիչք, պետք է խմել միայն չափավոր քանակությամբ: Այն չպետք է օգտագործեն հղի կանայք, կրծքով կերակրող մայրերը, մինչև 18 տարեկան երեխաները, սրտանոթային համակարգի և աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկական հիվանդություններ ունեցող մարդիկ։ Բացի այդ, արտադրանքը անհամատեղելի է հանգստացնող և հակաբիոտիկների հետ: