Այս նյութերի պակասը առաջացնում է ջղաձգություն, ջղաձգություն և մկանային ցավ:
Պարզապես ավելացրեք այս մթերքները ձեր սննդակարգում և հեշտությամբ և հեշտությամբ կազատվեք այս խնդրից:
Մկանային սպազմերը մկանների կամ մկանների խմբի շատ ցավոտ և երկարատև ակամա կծկումներ են:
Նոպաների պատճառները՝ ծայրամասային նյարդի հիպերակտիվություն, նյարդամկանային հիվանդություններ, հանքանյութերի, ինչպես նաև որոշ վիտամինների պակաս։
Հիմնական հանքանյութերը, որոնց պակասը հրահրում է մկանային սպազմերի տեսքը, հետևյալն են՝ կալցիում, կալիում, մագնեզիում, նատրիում։
Կալցիում
Կալցիումը հիմնական հանքանյութ է մկանների կծկման գործընթացում: Կալցիումի ցածր մակարդակը առաջացնում է մկանների գրգռում: Սա հանգեցնում է մկանային սպազմի, հատկապես մեջքի և ոտքերի մկաններում:
Կալիում
Այս հանքանյութը շատ կարևոր գործառույթ է կատարում, երբ խոսքը վերաբերում է բջջային պատի միջոցով նյարդային ազդակների փոխանցմանը: Այն խանգարում է բջջային օսմոտիկ հավասարակշռության կարգավորմանը, այսինքն՝ բջջի ներսում և դրսում նյութերի համակենտրոնացմանը։
Նատրիում-կալիումի նյութափոխանակության մի մասն է։ Մասնավորապես, նրա գործառույթն է ապահովել, որ մկանները թուլանան այն բանից հետո, երբ դադարում է նյարդային ազդակը, որն առաջացրել է մկանների կծկումը:
Հետևաբար, կալիումի անբավարարությունը խանգարում է մկանների թուլացմանը և նպաստում սպազմերի և մկանային ցավի առաջացմանը:
Նատրիում
Նատրիումը, ինչպես վերը նշեցինք, նույնպես խանգարում է նատրիում-կալիումի նյութափոխանակության մեխանիզմին։ Դրա պակասը նպաստում է մկանային թաղանթի երկու կողմերում իոնների անհավասարակշռությանը:
Սա նպաստում է բջջի ֆունկցիոնալության նվազմանը, այն ավելի հակված է մկանային սպազմերին:
Մագնեզիում
Մագնեզիումը մկանների կծկման մի մասն է: Այն նաև կարևոր է նյարդային գրգռվածության և մկանների կծկման համար: Սրա բացակայությունը նպաստում է մկանային սպազմի և ցավի առաջացմանը։ Եվ նաև այն պետք է կատարյալ հավասարակշռության մեջ լինի վերը նշված էլեկտրոլիտների հետ:
Պարզեք, թե սննդի որ աղբյուրներից կարող եք ստանալ այս միկրոէլեմենտները և այդպիսով խուսափել ջղաձգությունից և մկանային ցավից:
Կալցիումի աղբյուրները
Կալցիումի ամենակարևոր աղբյուրները հետևյալն են՝ ձկները, ինչպիսիք են սաղմոնը, անչոուսը և սարդինան: Եվ նաև բանջարեղեն: ինչպիսիք են կաղամբը, ծաղկակաղամբը, կաղամբը, կաղամբը, սպանախը, սոխը, սոխը և բրոկկոլին:
Legumes, ինչպիսիք են սիսեռ, ոսպ, լոբի տարբեր տեսակի (սպիտակ, կարմիր և այլն):
Հատկապես հարուստ են ձվերը և ընկույզները, ինչպիսիք են նուշը, քնջութի սերմերը և արևածաղկի ու դդմի սերմերը:
Կալիումի աղբյուրները
Կալիումը հանքանյութ է, որը մենք հեշտությամբ կարող ենք գտնել տարբեր մթերքների մեջ, որոնցից ամենակարևորներն են՝ միսը, ինչպես կարմիր, այնպես էլ հավի միսը, ինչպես նաև ձուկը, ինչպիսիք են սաղմոնը, ձողաձուկը, սարդինան: Մրգերը կալիումի կարևոր աղբյուր են, ինչպիսիք են բանանը, ավոկադոն, ցիտրուսային մրգերը, կիվին և ծիրանը:
Ինչպես նաև բանջարեղեն, ինչպիսիք են բրոկկոլին, կարտոֆիլը, լոլիկը և դդումը:
Նատրիումի աղբյուրները
Նատրիումը աղի մեջ պարունակվող հանքանյութ է: Հատկապես խորհուրդ է տրվում հիմալայան աղը:
Մագնեզիումի աղբյուրներ
Ճարպերը, կալցիումը և վիտամին D-ն նպաստում են մագնեզիումի կլանմանը, մինչդեռ ալկոհոլը նվազեցնում է այն։ Սննդի ամենակարևոր աղբյուրներն են՝ քնջութը, եգիպտացորենը, ընկույզը (նուշ, պնդուկ, պիստակ և այլն), հում բանջարեղենը, ամբողջական սերմերը, կակաոն և շոկոլադը։
Հետևաբար, խորհուրդ է տրվում հետևել հնարավորինս հավասարակշռված և պատշաճ կերպով խոնավացված սննդակարգի: Հատկապես, երբ կատարվում են ինտենսիվ վարժություններ և շատ շոգ պայմաններում, որոնք պատասխանատու են քրտինքի միջոցով ջրի և էլեկտրոլիտների զգալի կորստի համար։