Բժիշկ Զախարովան բացատրում է, թե ինչու չի կարելի սուրճ խմել արթնանալուց մեկ ժամ հետո
Ձեր բժիշկը նախազգուշացրել է, որ առաջին սուրճը շատ վաղ ընդունելը կարող է ազդել ձեր զգոնության մակարդակի վրա:
Շատ մարդիկ նույնիսկ պնդում են, որ չեն կարող դիմակայել նոր օրվան, քանի դեռ չեն ստացել կոֆեինի իրենց չափաբաժինը:
Այնուամենայնիվ, բժիշկը զգուշացրել է, որ երբեք չի կարելի սուրճ խմել արթնանալուց հետո առաջին ժամվա ընթացքում։ Այն պրակտիկան, որը դուք հավանաբար անում եք ավելի զգոն զգալու համար, իրականում կարող է հակառակ ազդեցություն ունենալ: Դուք պետք է սպասեք առնվազն մեկ ժամ արթնանալուց հետո, նախքան կոֆեինի ձեր չափաբաժինը ընդունելը:
Թեև ձեր առաջին սուրճի ժամանակը կարևոր է, դուք պետք է նաև հաշվի առնեք, թե երբ եք խմել ձեր վերջին սուրճը: Հակառակ դեպքում, հաջորդ գիշեր վատ քնելու վտանգ կա:
Փորձագետը բացատրեց, որ ձեր ուղեղը սկսում է օրվա ընթացքում արտադրել ադենոզին կոչվող քիմիական նյութ, որն ըստ էության «խթանում է քունը»: Որքան երկար եք արթուն մնաք, այնքան այս քիմիական նյութը կուտակվում է և օգնում ձեզ քնկոտ զգալ:
Այնուամենայնիվ, կոֆեինը արգելափակում է ադենոզինի ընկալիչները, որոնք պահպանում են զգոնությունը:
Նա խորհուրդ տվեց վերջին սուրճը խմել ժամը 14:00-ին: Մեկ բաժակ սուրճից հինգից յոթ ժամ անց կոֆեինի կեսը դեռ ձեր օրգանիզմում է:
Առավոտյան սուրճը վատ սովորություն է:
Այնուամենայնիվ, սուրճն օգտակար է առողջության համար, ուստի չպետք է հրաժարվել դրանից։ Նոր հետազոտությունը ընդգծում է սուրճի ըմպելիքի պաշտպանիչ գործունեությունը նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններից, ինչպիսին է Ալցհեյմ հիվանդությունը:
Ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ ամեն օր սուրճ եք խմում.
Հարվարդի համալսարանի գիտնականներն ապացուցել են, որ տղամարդիկ և կանայք, որոնք օրվա ընթացքում խմել են 2-4 բաժակ սուրճ, ունեցել են ինքնասպանություն գործելու 50%-ով ավելի ցածր ռիսկ՝ համեմատած այն մարդկանց, որոնք ընդհանրապես սուրճ չեն օգտագործում։
Բացի դրանից՝ սուրճը պարունակում է շատ հակաօքսիդանտներ, նույնիսկ ավելի շատ, քան մրգերն ու բանջարեղենները՝ միասին վերցրած։ Այն պարունակում է սնուցող նյութեր, B1, B2, B3, B5 վիտամիններ, ինչպես նաև՝ կալիում և մանգան։
Վերջապես, Հարվարդի համալսարանի մեկ այլ հետազոտության համաձայն՝ 11%-ով ցածր է շաքարային դիաբետով հիվանդանալու ռիսկն այն մարդկանց մոտ, որոնք 4 տարվա ընթացքում օրական մեկ բաժակ սուրճ են խմել։
Lավ նորություն է նրանց համար, ովքեր ցանկանում են զբաղվել սպորտով կամ արդեն մարզվում են։ Կոֆեինը բնական եղանակով մեծացնում է օրգանիզմի էներգետիկ մակարդակը և կարգավորում է նյութափոխանակությունը։ Էֆեկտը կարճաժամկետ է, բայց քանի դեռ շարունակվում է, էներգիայի պակաս չեք զգա։ Հետազոտությունները նաև ցույց են տվել, որ մարզվելուց հետո մեկ բաժակ սուրճ խմած մարզիկների դիմադրողականությունը բարձրացել է 66%-ով։ Սուրճն օգնել է վերականգնել մարզումների ընթացքում կորցրած էներգիան։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։