Բժիշկ Զախարովան բացատրում է, թե ինչու չի կարելի սուրճ խմել արթնանալուց մեկ ժամ հետո

Դիտումներ 871

Բժիշկ Զախարովան բացատրում է, թե ինչու չի կարելի սուրճ խմել արթնանալուց մեկ ժամ հետո

Ձեր բժիշկը նախազգուշացրել է, որ առաջին սուրճը շատ վաղ ընդունելը կարող է ազդել ձեր զգոնության մակարդակի վրա:

Շատ մարդիկ նույնիսկ պնդում են, որ չեն կարող դիմակայել նոր օրվան, քանի դեռ չեն ստացել կոֆեինի իրենց չափաբաժինը:

Այնուամենայնիվ, բժիշկը զգուշացրել է, որ երբեք չի կարելի սուրճ խմել արթնանալուց հետո առաջին ժամվա ընթացքում։ Այն պրակտիկան, որը դուք հավանաբար անում եք ավելի զգոն զգալու համար, իրականում կարող է հակառակ ազդեցություն ունենալ: Դուք պետք է սպասեք առնվազն մեկ ժամ արթնանալուց հետո, նախքան կոֆեինի ձեր չափաբաժինը ընդունելը:

 

 

Թեև ձեր առաջին սուրճի ժամանակը կարևոր է, դուք պետք է նաև հաշվի առնեք, թե երբ եք խմել ձեր վերջին սուրճը: Հակառակ դեպքում, հաջորդ գիշեր վատ քնելու վտանգ կա: 

Փորձագետը բացատրեց, որ ձեր ուղեղը սկսում է օրվա ընթացքում արտադրել ադենոզին կոչվող քիմիական նյութ, որն ըստ էության «խթանում է քունը»: Որքան երկար եք արթուն մնաք, այնքան այս քիմիական նյութը կուտակվում է և օգնում ձեզ քնկոտ զգալ:

Այնուամենայնիվ, կոֆեինը արգելափակում է ադենոզինի ընկալիչները, որոնք պահպանում են զգոնությունը: 

Նա խորհուրդ տվեց վերջին սուրճը խմել ժամը 14:00-ին: Մեկ բաժակ սուրճից հինգից յոթ ժամ անց կոֆեինի կեսը դեռ ձեր օրգանիզմում է: 

Առավոտյան սուրճը վատ սովորություն է:

Այնուամենայնիվ, սուրճն օգտակար է առողջության համար, ուստի չպետք է հրաժարվել դրանից։ Նոր հետազոտությունը ընդգծում է սուրճի ըմպելիքի պաշտպանիչ գործունեությունը նեյրոդեգեներատիվ հիվանդություններից, ինչպիսին է Ալցհեյմ հիվանդությունը:



Ինչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ ամեն օր սուրճ եք խմում.

 Հարվարդի համալսարանի գիտնականներն ապացուցել են, որ տղամարդիկ և կանայք, որոնք օրվա ընթացքում խմել են 2-4 բաժակ սուրճ, ունեցել են ինքնասպանություն գործելու 50%-ով ավելի ցածր ռիսկ՝ համեմատած այն մարդկանց, որոնք ընդհանրապես սուրճ չեն օգտագործում։

 

 

Բացի դրանից՝ սուրճը պարունակում է շատ հակաօքսիդանտներ, նույնիսկ ավելի շատ, քան մրգերն ու բանջարեղենները՝ միասին վերցրած։ Այն պարունակում է սնուցող նյութեր, B1, B2, B3, B5 վիտամիններ, ինչպես նաև՝ կալիում և մանգան։

Վերջապես, Հարվարդի համալսարանի մեկ այլ հետազոտության համաձայն՝ 11%-ով ցածր է շաքարային դիաբետով հիվանդանալու ռիսկն այն մարդկանց մոտ, որոնք 4 տարվա ընթացքում օրական մեկ բաժակ սուրճ են խմել։

 



Lավ նորություն է նրանց համար, ովքեր ցանկանում են զբաղվել սպորտով կամ արդեն մարզվում են։ Կոֆեինը բնական եղանակով մեծացնում է օրգանիզմի էներգետիկ մակարդակը և կարգավորում է նյութափոխանակությունը։ Էֆեկտը կարճաժամկետ է, բայց քանի դեռ շարունակվում է, էներգիայի պակաս չեք զգա։ Հետազոտությունները նաև ցույց են տվել, որ մարզվելուց հետո մեկ բաժակ սուրճ խմած մարզիկների դիմադրողականությունը բարձրացել է 66%-ով։ Սուրճն օգնել է վերականգնել մարզումների ընթացքում կորցրած էներգիան։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը