Բաղադրատոմսը` աջարական խաչապուրի, Վրացի շեֆ խոհարարի կողմից հատուկ ԽոհանոցԱմ-ի համար
Բաղադրամասեր
Ապրանքներ (3 մատուցման համար) | ||
Խմորի համար. | ||
Ալյուր - 3 բաժակ (450 գ) | ||
Կեֆիր - 250 գ | ||
Չոր խմորիչ - 2,5 թեյի գդալ | ||
Սոդա - 0,5 թեյի գդալ | ||
Աղ - 3 պտղունց | ||
Ձու (խմորը քսելու համար) - 1 հատ: | ||
* | ||
Լցոնելու համար. | ||
Ձու - 3 հատ: | ||
Սուլուգունի կամ ադիգե պանիր՝ մոտ 400 գ | ||
Կարագ - 60 գ |
1. Ալյուրի մեջ ձագար պատրաստել, մեջը լցնել խմորիչը, աղը, շաքարավազը, սոդան, լցնել տաք կեֆիրի մեջ և հունցել հարթ առաձգական խմոր։ Թողնել կես ժամ՝ ծածկված անձեռոցիկով։ Հետո հունցել և թողնել ևս կես ժամ։ Խմորը պետք է լավ բարձրանա։
2. Խմորը բռունցքի չափով երեք մասի ենք բաժանում: Յուրաքանչյուր մասը գրտնակում ենք 20 սանտիմետր տրամագծով կլոր տորթի մեջ։
3. Պատրաստել նավակ՝ տորթի հակառակ կողմերը խողովակով գրտնակել դեպի մեջտեղ, խմորը ծայրերից պտտել։ (Կամ երկրորդ տարբերակը. նախ խմորը կծկեք եզրերի շուրջը, իսկ հետո կողքերը ծալքերով հավաքեք):
4. Տորթի մեջտեղում լցնել քերած սուլուգունի պանիր, կամ ադըղե պանիր՝ պանիրը պետք է աղի լինի։
Կարելի է նախ պանիրը դնել տորթի վրա՝ եզրից մի երկու սանտիմետր ազատ թողնելով, իսկ հետո միջուկով տորթից նավակ պատրաստել։
5. Խաչապուրին դնել թխման թերթիկի վրա, քսել խմորը հարած ձվով և դնել նախապես տաքացրած ջեռոցը։ Թխում են 25-30 րոպե 200-220 աստիճան ջերմաստիճանում։
6. Երբ կարմրում է, զգուշորեն կոտրեք մեկ ձուն մեջտեղում - դեղնուցը պետք է անձեռնմխելի մնա: Կարելի է նախ ձուն կոտրել ափսեի մեջ, իսկ հետո լցնել խաչապուրիի վրա։ Մի քիչ աղ ենք և շարունակում ենք թխել ևս 5 րոպե, սպիտակուցը պետք է ձգվի։
7. Հանեք այն ջեռոցից, մի կտոր կարագ լցրեք խաչապուրիի մեջտեղում – և վերջ։
8. Աջարական խաչապուրին պետք է ուտել այսպես՝ նավակի սուր ծայրը ջարդել, դրանով ձու թրջել ու ուտել): Ամեն ինչ!