Ազնվամորու հրաշալի հատկությունները, որոնք այդքան բարենպաստ ազդեցություն ունեն մեր առողջության վրա
Ազնվամորու կալորիականությունը ցածր է՝ ընդամենը 41 կալորիա 100 գրամի դիմաց: Հատապտուղները պարունակում են 5-11 տոկոս շաքարներ, որոնց մեջ գերակշռում են լավ մարսվող ֆրուկտոզա և գլյուկոզա։ Գլյուկոզան և՛ ուղեղի, և՛ սրտի սնուցման հիմնական բաղադրիչներից մեկն է։ Ֆրուկտոզան չի պահանջում կղզիային ապարատի գերլարում մարմնում դրա հետագա փոխակերպումների համար, հետևաբար ազնվամորին օգտակար է շաքարային դիաբետով հիվանդների համար:
Այս հատապտուղի մեջ շաքարների պարունակությունը շատ փոփոխական է՝ կախված աճի վայրից, եղանակային պայմաններից։
Հատապտուղների համն ու բույրը, շնորհիվ բուրավետ եթերայուղի, մեծացնում է ախորժակը և ռեֆլեքսային կերպով կարգավորում է մարսողական համակարգը սննդի ընդունմանը. մեծանում է թքի, ստամոքսահյութի և լեղու արտազատումը:
Ազնվամորին հրաշքով է հաղթահարում մրսածությունը՝ իջեցնելով ջերմաստիճանը։ Հաճախ օգտագործվում է որպես ջերմիջեցնող միջոց ասպիրինի նույն ազդոցությունը թողնելու պատճառով։
- Անեմիայի դեպքում խորհուրդ է տրվում օգտագործել 100 մլ թարմ ազնվամորու հյութ ուտելուց կես ժամ առաջ:
-Եթե զգում եք դյուրագրգռություն, անհանգստություն, ապա պետք է պատրաստեք այս բուժիչ բաղադրատոմսը։ 2 ճաշի գդալ ազնվամորու մանրացված արմատներ և ճյուղեր, լցնել 0,5 լիտր եռման ջուր՝ հարաբերակցությամբ (1:1): Եռացնել մարմանդ կրակի վրա կես ժամ, քամել, ապա ավելացնել ջուրը և հասցնել սկզբնական ծավալին։ Ընդունեք թուրմից ուտելուց կես ժամ առաջ:
-Էկզեմայի կամ դերմատիտի դեպքում չոր տերեւներն ու ազնվամորին խառնեք հավասար մասերի։ 2 ճ․գ.
Խառնուրդի վրա լցնել 1,5 բաժակ եռացող ջուր. Եռացնել մարմանդ կրակի վրա մոտ 5 րոպե։ Թրմվելուց 1 ժամ հետո քամել բուժիչ թուրմը։ Բուժիչ թուրմը խորհուրդ է տրվում ընդունել կես բաժակ, նախընտրելի է ուտելուց կես ժամ առաջ:
-Բերանի խոռոչի բորբոքային պրոցեսների և լնդերի բորբոքման դեպքում կօգնի ազնվամորու հյութով ողողումը։ Իսկ եթե դուք սուր ցավ եք զգում, ապա ազնվամորու խյուսը կօգնի նվազեցնել այն։ Մի փոքր քանակությամբ խյուս պահեք բերանում և մի քանի րոպե հետո թքեք այն։