Այս մթերքները որոնք ուտում եք՝ այրոց են առաջացնում․ Հանեք ձեր սննդկարգից
Թարմ քամած հյութերը, ածխաջրերը և ճարպային մթերքները, սուրճն ու շոկոլադը կարող են այրոց առաջացնել:
Այս մասին ասել է դիետոլոգ Անժելիկա Դյուվալը:
«Կան մթերքներ, որոնք խթանում են աղաթթվի արտադրությունը, հիմնական կատեգորիաները յուղոտ, կծու մթերքներն են՝ համեմունքներով, ինչպես նաև բոլոր ապխտածները, ալկոհոլը և շոկոլադը: Դրանք կարող են այրոց առաջացնել»,- նշեց փորձագետը։
Բացի այդ, ածխաջրերով հարուստ մթերքները, ինչպիսիք են խմորեղենն ու մակարոնեղենը, ստամոքսի անհանգստություն են առաջացնում:
Դա պայմանավորված է նրանով, որ ածխաջրերը նպաստում են ստամոքսում թթվի առաջացմանը, ինչպես նաև նպաստում են օրգանիզմում գազերի առաջացմանը։
Անանուխը, թարմ քամած և լոլիկի հյութերը և ցանկացած գազավորված ըմպելիք մտնում էին այն մթերքների կատեգորիայի մեջ, որոնցից պետք է խուսափել այրոցի հետ կապված խնդրի դեպքում:
Խորհուրդ չի տրվում սուրճ խմել հատկապես դատարկ ստամոքսին կամ համեմունքներով՝ ըմպելիքը գրգռում է ստամոքսի պատերը և հրահրում աղաթթվի ձևավորում։
Բժիշկը հիշեցնում է, որ այրոցը ոչ միայն թերսնման արդյունք է, այլեւ կարող է վկայել գաստրիտի, տասներկումատնյա աղիքի բորբոքման, լեղապարկի բորբոքման կամ կերակրափողի լորձաթաղանթի բորբոքման մասին։
Նույնիսկ ամուր կապած գոտին կամ կիպ հագուստը կարող են հանգեցնել այրոցի: