Այս մթերքները ոչ մի դեպքում չպահեք սառնարանում

Դիտումներ 758

Այս մթերքները ոչ մի դեպքում չպահեք սառնարանում

Վտանգավոր բակտերիաները թաքնված են ձեր ամբողջ խոհանոցում, և ձեր սնունդը պահելու ձևը կարող է վտանգի ենթարկել սիրելիներին: Թեև որոշ մթերքներ միշտ պետք է սառնարանում պահվեն, մյուսները պետք է դուրս մնան սառնարանից, հակառակ դեպքում վտանգի են ենթարկվում փչանալու և անուտելի դառնալը:

 

35 մթերք, որոնք չի կարելի պահել սառնարանում

 

Ավոկադո

Ավոկադոն հասունացնելու համար մենք առաջարկում ենք այն դնել շագանակագույն թղթե տոպրակի մեջ խնձորի կամ բանանի հետ միասին մի քանի օր (սովորաբար մոտ երկու կամ երեք) մինչև լիովին հասունանա: Խնձորը (կամ բանանը) արտազատում է էթիլեն գազ, որն արագացնում է ավոկադոյի հասունացումը։

Դոնաթներ

Սառնարանը կդարձնի ձեր բլիթները հնացած և թաց, ուստի ավելի լավ է դրանք պահել սենյակային ջերմաստիճանում և համոզվել, որ դրանք ծածկված են: Այնուամենայնիվ, դրանք երկար չեն տևի: Թարմ թխած բլիթները պետք է պահել երկու օրից ոչ ավելի։

Հնեցված պանիր

Կոշտ պանիրն անցնում է բուժման գործընթացի միջով, որը տևում է մոտ վեց ամիս: Երբ բուժվում է, կարիք չկա այն պահել սառնարանում: Պարզապես պահեք այն զով, մութ տեղում, ինչպես մառան կամ պահարան: Մյուս պանիրները պետք է սառնարանում պահվեն, ուստի անպայման ստուգեք՝ այն հնացե՞լ է, թե՞ ոչ:

Կարտոֆիլ

Կարտոֆիլը եփելուց հետո համոզվեք, որ դրանք պահեք սառնարանում: Ալյումինե փայլաթիթեղի մեջ փաթաթված թխած կարտոֆիլը երբեք չի կարելի թողնել սենյակային ջերմաստիճանում, քանի որ դրանք կարող են հանգեցնել բոտուլիզմի մահացու շտամների:

Թունա

Թունայի բանկաները սենյակային ջերմաստիճանում պահեք մառան կամ պահարանում: Բացելուց հետո բանկաները կարելի է պահել սառնարանում։ Պարզապես թունաը դրեք հերմետիկ տարայի մեջ (մի պահեք այն կաղապարի մեջ), և այն կպահվի մոտ երեքից չորս օր:

Շոկոլադ-պնդուկի քսուք

Սպրեդի շաքարի պարունակությունը ծառայում է որպես կոնսերվանտ և կանխում բակտերիաների աճը։ Նուտելլայի նման սփրեդները պնդանում են սառնարանում՝ պնդուկի բարձր յուղայնության պատճառով։ Այսպիսով, եթե ցանկանում եք հարթ և յուղալի մակարոնեղեն, պահեք այն սառնարանից դուրս:

 

Սխտոր

Երբ սխտորի մեխակի գլուխը կոտրվի, դուք պետք է օգտագործեք բոլոր մեխակները մոտ 10 օր հետո: Սխտորը սուպերմթերք է, ուստի համոզվեք, որ այն հնարավորինս երկար պահպանվի և խուսափեք վատնումից:

Սոխ

Եթե ​​բավական երկար մնան սառնարանում, սոխն ամբողջությամբ կփափկի։ Եվ ոչ ոք սա չի ուզում: Սոխը պետք է պահել զով, չոր տեղում՝ օդափոխվող տարայի մեջ կամ, ավելի պարզ, ցանցային տոպրակի մեջ, որի մեջ արդեն գտնվում է։

Ձու

Եթե ​​ձու եք գնում սենյակային ջերմաստիճանում, ապա կարող եք այն պահել սառնարանում, եթե ցանկանում եք։ Ըստ BBC Radio 4-ի սննդի հաղորդավար Թիմ Հեյվարդի, «թարմ ազատ տարածության ձուն պետք է կատարյալ պահի սենյակային ջերմաստիճանում առնվազն մեկ շաբաթ»:

Սուրճ

Միակ պատճառները, որոնք դուք պետք է մտածեք սուրճը սառնարանում դնելու մասին, այն է, եթե դուք կամ մեծաքանակ եք գնել և անմիջապես չեք օգտագործի այն, կամ եթե ամեն օր սուրճ չեք խմում և պարզապես այն պահում եք հյուրերի համար:

Մեղր

Կարող է ձեզ զարմացնել, որ տեխնիկապես մեղրը երբեք չի վատանում: Գույնը և խտությունը փոխվում են ժամանակի ընթացքում, սակայն մեղրի հատկությունները և շաքարի բարձր պարունակությունը պաշտպանում են այն բակտերիաների աճից, եթե ճիշտ պահվի:

Կարագ

Դուք պետք է միշտ պահեք ձեր յուղը ծածկված և զով տեղում արևի ուղիղ ճառագայթներից: Յուղը պաստերիզացվում և աղացվում է, որպեսզի այն չփչանա: Պետք է նաև հաշվի առնել այն կլիման, որտեղ դուք ապրում եք: Եթե ​​դուք ապրում եք հատկապես շոգ կլիմայական պայմաններում, հնարավոր է, որ այն հնարավոր չլինի պահել սառնարանից դուրս:

 

Սեխ

/Instagram

Սեխը ոչ միայն ավելի շատ հակաօքսիդանտներ ունի, այլև ավելի շատ սննդարար նյութեր է պահպանում սենյակային ջերմաստիճանում և ավելի լավ համով: Սեխը կտրատելուց հետո փաթաթեք սննդի թաղանթով և մնացած կտորները պահեք սառնարանում։ Կտրված սեխը պետք է պահել առնվազն երեք օր։

Ռեհան

Ռեհանը թարմ, բուրավետ և լի համով պահելու համար ավելի լավ է պարզապես կտրել ցողունները և դնել մի բաժակ ջրի մեջ, ինչպես ծաղիկների դեպքում: Այսպիսով, ձեր բաժակ ռեհանը կարող է օգտագործվել նաև որպես դեկորատիվ իր խոհանոցում և գույն հաղորդել սենյակին: Դա շահեկան իրավիճակ է:

Սմբուկ

Եթե ​​չեք նախատեսում անմիջապես օգտագործել սմբուկը, կարող եք այն պահել սառնարանում՝ պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար։ Սմբուկները շատ զգայուն են բանանի, լոլիկի և սեխի արտանետվող էթիլենային գազերի նկատմամբ, ուստի ավելի լավ է դրանք հեռու պահել այս մրգերից:

Գետնանուշ կարագ

Բնական գետնանուշ կարագը, սակայն, այլ պատմություն է: Ավելի լավ է բնական գետնանուշի կարագը պահել սառնարանում, և այդ ապրանքների պիտակների մեծ մասը խորհուրդ է տալիս դա անել: Գետնանուշի կարագի բնական բաղադրիչները կարող են առանձնանալ, իսկ գետնանուշի կարագը կարող է արագ թրջվել, եթե սառնարանում չպահվի:

Ձիթապտղի ձեթ

Սառնարանի փոխարեն փորձեք ձիթապտղի յուղը դնել սառը, մութ պահարանի մեջ: Այն պետք է պահվի առնվազն մեկ տարի: Ձիթապտղի յուղի չբացված շշերը կարող են ծառայել մինչև երկու տարի: Եթե ​​դուք ներկայումս սառնարանում ունեք ձիթապտղի յուղ, և դրա խտությունը փոխվում է, մի անհանգստացեք: Պարզապես հանեք այն: Սենյակային ջերմաստիճանում խտությունը կվերադառնա նորմալ:

 



Թթու վարունգ

Աղի տարաների մեջ աղի և քացախի բարձր պարունակությունը բավականաչափ ուժեղ է վնասակար բակտերիաներից և միկրոօրգանիզմներից պաշտպանվելու համար: Ինչ-որ բան թթու դնելը իրականում սննդի պահպանման մեթոդ է, ուստի ձեր թթուները պետք է լավ մնան բավականին երկար ժամանակ:

Քացախ

Այլ համեմունքներ, ինչպիսիք են խոտաբույսեր, սխտոր, սոխ կամ այլ հավելումներ պարունակող վինեգրետները, կարող են պահանջել սառնարան: Եթե ​​դուք դեռ վստահ չեք, թե իսկապես քացախն ունի այդքան երկար պահպանման ժամկետ, ապա Քացախի ինստիտուտը դա ապացուցելու համար հետազոտություն է անցկացրել:

 

Հատապտուղներ

Պարզապես լվացեք հատապտուղները ուտելուց անմիջապես առաջ, հակառակ դեպքում դրանք կարող են բորբոսնել։ Երբ դրանք լվանում եք, դա արեք քամոցով։ Մի ընկղմեք այս թանկարժեք հատապտուղները ջրի մեջ: Դուք կարող եք դրանք պահել սառնարանում՝ ավելի երկար օգտագործման համար, բայց համոզվեք, որ դրանք հերմետիկ տարայի մեջ չլինեն։ Սա վերաբերում է հատապտուղների բոլոր տեսակներին, այդ թվում՝ ելակին, ազնվամորին, հապալասին, մոշին և այլն։

Կետչուպ

Եթե ​​դուք ապրում եք հատկապես տաք կլիմայական պայմաններում, կարող եք մտածել ձեր կետչուպի շիշը բացելուց հետո սառնարանում պահելու մասին: Կամ, եթե այն հազվադեպ եք օգտագործում, սառնարանը կերկարացնի իր կյանքի ժամկետը:

 

Մանանեխ

Երբևէ տեսե՞լ եք, որ ռեստորանը սառչի իր մանանեխը: Ոչ. Այդպես և դու: Դա իսկապես գալիս է անձնական ճաշակին: Որոշ մարդիկ սիրում են սենյակային ջերմաստիճանի մանանեխ, իսկ մյուսները նախընտրում են սառեցված մանանեխ: Ձեր որոշումը կայացրեք խելամտորեն:

 

Կորիզավոր մրգեր

Եթե ​​կորիզավոր պտուղները թողնվեն սառնարանում հասունանալու, ապա դրանք կարող են դառնալ ցրտի զոհ։ Երբ պտուղները հասունանում են 10 աստիճան Ցելսիուսից ցածր ջերմաստիճանում, հասունացման գործընթացը լիովին դադարում է: Արդյունքում ստացվում է ալյուրով ու անհամ միրգ։

Լոլիկ

Հետազոտողները ուսումնասիրում են գենետիկորեն ձևափոխված լոլիկը` դա կանխելու համար, սակայն առայժմ, եթե ցանկանում եք պահպանել ձեր լոլիկի համը, ավելի լավ է դրանք սառնարանից դուրս պահել: Նաև պատուհանագոգը լավ տեղ է չհասունացած լոլիկի համար։

 

Ընկույզ և չորացրած մրգեր

Եվ հիշեք, եթե ընկույզները դեռ կեղևի մեջ են, ապա նրանք կարող են ներծծել կողքի իրերի հոտը: Այսպիսով, դրանք առանձին պահեք: Եթե ​​դուք ունեք ընկույզներ սառնարանում, պարզապես տապակեք դրանք ջեռոցում, նախքան դրանք որևէ բան օգտագործելը:

 

Բանան

/

Եթե ​​ձեր բանանն արդեն հասունացել է, և դուք չեք պատրաստվում ուտել այն առաջիկա մի քանի օրվա ընթացքում, կարող եք դրանք դնել սառնարանում, որպեսզի չհասունանան և չփչանան: Եվ հիշեք, դրանք մի պահեք այլ մրգերի և բանջարեղենի մոտ, որոնք չեք ցանկանում հասունանալ բանանի գազի պատճառով:

 

Շոկոլադ

Երբ շոկոլադը պահվում է սառնարանում, առաջանում է մի երեւույթ, որը կոչվում է «շաքարի ծաղկում»։ Շոկոլադի արտաքին շերտի վրա կարելի է տեսնել շաքարավազի ծածկույթ։ Այն բառացիորեն փոքրիկ ծաղիկների տեսք ունի, և դա շոկոլադը դարձնում է հատիկավոր և կծու:

 

Հաց

Պարզապես կրկնակի ստուգեք, որ փաթեթն օգտագործելուց հետո սերտորեն փակված է: Եթե ​​հացը շատ է, միշտ կարող եք սառեցնել այն, ինչ ձեզ հարկավոր չէ, իսկ հետո տաքացնել։ Այսպիսով, դուք միշտ ձեռքի տակ կունենաք հաց, և դուք ստիպված չեք լինի անհանգստանալ, որ այն վատանա։

 

Վարունգ

Այսպիսով, վարունգները պարզապես պահեք ձեր մառանում (խնձորից և բանանից հեռու), և դրանք ավելի երկար կպահպանվեն և ավելի երկար կպահեն իրենց համեղ համը: Կարդալ ավելին! Հաջորդ մթերքը, որը երբեք չպետք է պահեք սառնարանում, ձեզ ցնցելու է։

 

Հացահատիկ

Էլ չենք խոսում, հացահատիկի տուփերը սառնարանում մեծ տեղ են զբաղեցնում։ Այնուամենայնիվ, կան մի շարք պատճառներ, թե ինչու որոշ մարդիկ նախընտրում են հացահատիկը պահել սառնարանում, ներառյալ միջատների մտահոգությունները: Այսպիսով, սա մենք կարող ենք հասկանալ: Ամեն ինչ արեք այդ ձանձրալի մրջյուններին դուրս պահելու համար:

 

Դդում

Փոխարենը, դդումները պահեք զով, չոր տեղում, օրինակ՝ մառան: Կարո՞ղ եք զգալ օրինաչափության առաջացումը: Իրերի մեծ մասը կարելի է ապահով պահել մառանում (դրա համար է դա նախատեսված), բացառությամբ կաթնամթերքի մեծ մասի... միշտ պահեք դրանք սառնարանում:

Համեմունքներ

Չոր համեմունքները դրեք պահարանի կամ համեմունքների դարակի մեջ: Սենյակային ջերմաստիճանում դրանք ավելի թունդ, համեղ և բուրավետ կլինեն, քան սառը սառնարանում կամ սառնարանում պահելու դեպքում։ Դուք երկարաժամկետ հեռանկարում ձեզ շնորհակալություն կհայտնեք դրա համար:

Խնձորներ

Խնձորները կարող են մնալ մեկ կամ երկու շաբաթ վաճառասեղանի վրա, և դրանք կարող են բավականին դեկորատիվ տարր լինել իրենց հիանալի գույներով: Եթե ​​ի վերջո դրանք պահում եք սառնարանում (քանի որ դրանք ավելի երկար են տևում), պարզապես պահեք դրանք առանձին: Եվ հիշեք, որ մեկ ոջլոտ խնձորը փչացնում է ամբողջ փունջը:

Կծու սոուս

Ասված է, որ ձեր տաք սոուսը ավելի երկար կպահվի, եթե այն պահեք սառնարանում, և համն ավելի երկար կպահպանվի: Այսպիսով, դա իսկապես կախված է նրանից, թե ինչ տեսակի տաք սոուսներ եք սիրում: Դուք միայն մեկ շիշ եք պահում երկար տարիներ: Կամ ամեն ամիս մի շիշ եք վարում: Եթե ​​դուք ավելի հաճախակի օգտագործող եք, մի օգտագործեք այն և վայելեք ավելի թարմ համ:

Պղպեղ

Երբ պղպեղներն անցնում են իրենց առաջնային հասունության միջով, դրանք դառնում են ավելի փափուկ և չոր: Եթե ​​ձեր բուլղարական պղպեղը անփայլ է թվում, ապա կարող է ժամանակն է նետել այն: Բարեբախտաբար, դա չպետք է շատ հաճախ պատահի, քանի որ պղպեղը պատշաճ պահպանման ժամկետ ունի, նույնիսկ այն բանից հետո, երբ դրանք կտրատվել են, եթե դրանք պատշաճ կերպով պահվեն:

Բրինձ

Նույնիսկ կարող է օգտակար լինել չոր բրինձով թթվածին ներծծող պարկ դնելը, որպեսզի այն չոր մնա: Ինչպես այս ցանկի մյուս ապրանքների դեպքում, սա ճիշտ է միայն չորացրած ժամանակ: Եփելուց հետո ավելի լավ է այն պահել սառնարանում, սակայն նկատի ունեցեք, որ եփած բրինձը արագ փչանում է։

Թխվածքաբլիթներ

Եթե ​​ձեր թխած ապրանքները չեն պարունակում հիմնականում կաթնամթերք, ինչպիսին է կրեմը, ապա ավելի լավ է ձեր թխած ապրանքները պահել հերմետիկ տարայի մեջ սենյակային ջերմաստիճանում: Մենք գիտենք, որ սա ձեզանից շատերի համար կարող է դժվար լինել հավատալը, բայց դա վերաբերում է նաև տորթերին: (Այո, տորթեր): Լավ նորությունն այն է, որ դրանք, հավանաբար, երկար չեն տևի, քանի որ թխվածքաբլիթները և խմորեղենը արագ պատրաստելու զվարճալի միջոց են:

Չորացրած լոբի

Այնուհետև պահեք տարան զով մութ տեղում 21 աստիճան Ցելսիուսից ոչ ավելի ջերմաստիճանում: Լավ նորությունն այն է, որ ճիշտ պահելու դեպքում լոբիները կարող են տարիներ շարունակ մնալ, թեև մասնագետները խորհուրդ են տալիս դրանք եփել և սպառել մեկ տարվա ընթացքում՝ օպտիմալ համի համար:

Սոյայի սոուս

Կարող եք մտածել, որ երբ բացեք սոյայի սոուսի շիշը, մնացածը պետք է պահեք սառնարանում: Բայց դա պարտադիր չէ, որ այդպես լինի։ Նույնիսկ շիշը բացելուց հետո կարող եք այն պահել պահարանում կամ մառանում, եթե շշի գլխարկը սերտորեն փակված է:

Աղցանի սոուս

Աղցանների որոշ սոուսներ նույնիսկ դրանք բացելուց հետո նորից սառնարանում դնելու կարիք չկա: Սա, իհարկե, ունի մի նախազգուշացում. յուղալի սոուսները, ինչպիսիք են Ranch-ը կամ Thousand Islands-ը, անպայման պետք է վերադարձվեն սառնարան բացելուց հետո: Այնուամենայնիվ, յուղի վրա հիմնված սոուսները, ինչպիսիք են վինեգրետների մեծ մասը, բացելուց հետո սառնարանում պահելու կարիք չկա:

 



Ջեմ

Սովորաբար սրա հետ կապված շատ շփոթություն կա, բայց դատավճիռը կայանում է նրանում, որ ձեզ հարկավոր չէ մուրաբա պահել սառնարանում, նույնիսկ այն բացելուց հետո: Դա պայմանավորված է նրանով, որ ջեմը փաթեթավորված է շաքարով, որը բնական կոնսերվանտ է, որը կանխում է դրա արագ փչացումը, հաշվի առնելով, որ կափարիչը սերտորեն փակված է և պահվում է զով, չոր տեղում, օրինակ՝ պահարանում կամ մառան:

 

Ցիտրուսային մրգեր

Ինչպես շատ այլ մրգեր, ցիտրուսային մրգերը սառնարանում պահելու կարիք չունեն։ Սա տրամաբանական է. նրանք հասունանում են վազի վրա ամառային տաք եղանակին: Ցիտրուսների հասունության բանալին խոնավության պահպանումն է: Սառնարանի սառը ջերմաստիճանն իրականում չորացնում է պտուղը:

Արեւադարձային մրգեր

Արևադարձային մրգերը, որոնք ծագում են աշխարհի ավելի տաք կլիմայից, չեն սիրում ցուրտը: Այդ իսկ պատճառով խելամիտ է, որ նրանք կորցնում են իրենց հարուստ համային պրոֆիլները և լավ չեն պահվում սառնարանում:

Ցուկկինի

Դդմիկները ավելի շատ նախընտրում են զով, չոր տեղերը, քան սառնարանը։ Եթե ​​նրանք ցանկանային, նրանք կմնային 10–15 աստիճան Ցելսիուսի սահմաններում՝ 50–70% խոնավության մակարդակում։ Արևի լույսը մեծապես կարագացնի դրանց հասունացման գործընթացը, ուստի դրանց պահպանման ժամկետը երկարացվում է, եթե դրանք պահվում են լույսից պաշտպանված վայրում, օրինակ՝ մառան կամ պահարան:

Բաց պահածոյացված սնունդ

Պահածոյացված սննդամթերքը գալիս է հյութերի հետ, որոնք տալիս են այն ծածկույթ և հագեցածություն, ինչը լավագույնս հարմար է բանկաների մեջ երկար ժամանակ պահելու համար: Սակայն այն բացելուց հետո այլ իրավիճակ է առաջանում։ Երբ բանկաը բացվում է, օդը, որը ներս է մտնում, առաջացնում է օքսիդացման գործընթաց, որը դարձնում է պահածոյի թիթեղը, երկաթը կամ ալյումինն ավելի ունակ թափանցելու սննդամթերք:

 

Եգիպտացորեն

Եգիպտացորենը բանջարեղեն չէ, և այն նաև սառնարանում չէ։ Եգիպտացորենը մեկ կամ երկու օր սառնարանում դնելը չի ​​կարող լավ գաղափար լինել, քանի որ այն դանդաղեցնում է քիմիական ռեակցիան, որը կարող է հանգեցնել եգիպտացորենի քաղցրությունը կորցնելուն:

Տանձ

Հնարավոր է՝ ձեզ դուր չգա տանձը տեսնել այն մթերքների ցանկում, որոնք չի կարելի պահել սառնարանում: Այնուամենայնիվ, տանձի մաշկը քնքուշ է, և սառը օդը կարող է վնասել դրա հյութեղությունն ու քնքշությունը։

 

Գազար

Ինչպես վարունգը, այնպես էլ սառնարանը գազար պահելու լավագույն տեղը չէ։ Սառը օդը կարագացնի նրա քայքայման գործընթացը։ Դա տեղի է ունենում նման բանջարեղենի և մրգերի մեջ բնական ջրի առկայության պատճառով։

Կրուտոններ

Թեև կրուտոնները երկար չեն պահվում մառաններում, դուք կարող եք դրանք պահել սենյակային ջերմաստիճանում ավելի քան վեց ամիս: Իհարկե, սա փոխվում է, երբ տնական կրուտոնները դառնում են գործոն, քանի որ չափազանց շատ խոնավություն կարող է կուտակվել:

Թխկու հյութ

Թխկի օշարակն ամենաերկարակյաց համեմունքներից է, որը կարելի է պահել սառնարանում: Փորձառու մեջքի պայուսակները գիտեն, որ չկա ավելի լավ բան, քան թխկու օշարակի մեջ թաթախված թարմ տապակած տապակները: Քանի դեռ դուք ձեր օշարակը պահում եք զով, չոր տեղում՝ որակյալ տարայով, ազատ զգալ մթերեք թխկի օշարակով մեկ տարի առաջ:

Դեղձ

Ի տարբերություն տարածված կարծիքի՝ խանութից գնված դեղձը սառնարանում պահելը չի ​​օգնի պահպանել դրանց որակյալ համը: Փոխարենը, ավելի լավ կլինի, եթե միրգը օդափոխվի խոհանոցի սեղանի վրա, մինչև հասունանա: Եթե ​​դեղձը պահում եք միայն սենյակային ջերմաստիճանում, ապա դրանք հիմնականում թարմ կմնան մինչև քսան օր՝ առանց արևի ուղիղ ճառագայթների:

Մրգային կարկանդակներ

Բոլորը գիտեն, որ խնձորի կարկանդակը կորցնում է իր համը հենց որ մնացորդները դնում եք սառնարան։ Բարեբախտաբար, քանի դեռ ձեր կարկանդակը շաքար է պարունակում (ո՞ր հոգեբույժը շաքար չի պարունակում), կարող եք խնձորի կարկանդակը թողնել վաճառասեղանի վրա դրված հացի կողքին։ Պարզապես հիշեք, որ խմորը փաթաթեք փայլաթիթեղի կամ պոլիէթիլենային տոպրակի մեջ, որպեսզի խուսափեք բակտերիաների ավելցուկից, որոնք կարող են հանգեցնել փչացման:

Չհասունացած մանգո

Ինչպես դեղձը, մանգոն եւս մեկ այլ միրգ է, որը սառնարանում պահելու կարիք չունի: Երբ խանութից մանգո եք գնում, հավանական է, որ մրգի խմբաքանակը դեռ չի սկսել հասունանալ, քանի որ տրանսպորտային ընկերությունները և մթերային խանութները դրանք պահում են ավելի զով ջերմաստիճաններում՝ տեսանելի որակը պահպանելու համար: Երբ սուպերմարկետից տուն վերադառնաք և լվացեք ամբողջ միրգը, պահեք մանգոն զով և չոր տեղում, արևի ուղիղ ճառագայթներից հեռու:

 

Թարմ հացաբուլկեղեն

Պատճառ կա, որ հացթուխներն արթնանում են լուսադեմին, որպեսզի սկսեն հաց թխել: Սառեցված թարմ թխված ապրանքները սկսում են կորցնել ձեր գնած փխրուն ընդերքը: Փոխարենը, եթե ժամանակ չունեք դարչինով ռուլետն ավարտելու համար, այն թղթե տոպրակի մեջ պահելը թարմությունը պահպանելու լավագույն միջոցն է:

 

Շամպայն

Չգիտակցողների համար թանկարժեք շամպայնի շիշը սառնարանում պահելը փողը դեն նետելու ամենահեշտ միջոցներից մեկն է: Սառնարանի փոխարեն լավ շամպայնի շշերը պետք է պահել մշտական ​​ջերմաստիճանով և արևի լույսից հեռու տեղում։ Սովորական սառնարանում ջերմաստիճանի տատանումները կփչացնեն նուրբ համը:

 

Կոկոսի յուղ

Բոլորի մթերային ցանկում հայտնի ապրանքը կոկոսի յուղն է: Չնայած զտված կոկոսի յուղը հայտնի է որպես բուսական յուղ, այն ունի բազմաթիվ առողջարար օգուտներ, ինչպիսիք են առողջ աղիքային միկրոֆլորան և մաշկը: Կոկոսի յուղով տարան բացելուց հետո դուք ստիպված չեք լինի անհանգստանալ այն փոխարինելու համար ևս երկու տարի:

Հիմալայան աղ

Ինչպես շատ համեմունքների դեպքում, մեզ սառնարան պետք չէ աղը թարմ և մաքուր պահելու համար: Փոխարենը, ձեզ հարկավոր է միայն զով, չոր տեղ, որը գիտեք, որ չի արտահոսի: Հին քաղաքակրթությունները ժամանակին պատերազմներ են մղել աղի հանքեր մուտք գործելու համար, քանի որ նրանց հակամանրէային հատկությունները թույլ չեն տալիս միսը բակտերիաներից թրթռալ:

Ձկան սոուս

Ինչպես այս ցանկի համեմունքներից շատերը, ձկան սոուսն ունի չափազանց երկար պահպանման ժամկետ: Սննդային կարգի ձկան սոուսը բաց կարմիր գույնի է և չպետք է լինի բեկորներ: Սոյայի սոուս օգտագործելու խնդիրներից մեկն այն է, որ շատ բաղադրատոմսեր չեն պահանջում այս բաղադրիչը: Արդյունքում մարդիկ մթերային խանութից մի մեծ շիշ են գնում և մեկ ամիս չեն օգտագործում։

 

Օղի

Բոլորը գիտեն, որ եթե լավ օղու շիշը թողնեք սառնարանում, ապա այն չի սառչի ալկոհոլի քիմիական հատկությունների պատճառով։ Այնուամենայնիվ, դա չի նշանակում, որ սառնարանը լավագույն տեղն է ալկոհոլը պահելու համար։ Օղու համը պահպանելու համար անհրաժեշտ է այն պահել սենյակային ջերմաստիճանում, իսկ սառնարանում ցածր ջերմաստիճանը խանգարում է թորած լիկյորի բնական ծերացման գործընթացին։

Վիսկի

Ինչպես օղին ու շամպայնը, այնպես էլ սառնարանը որակյալ վիսկիի տեղ չէ։ Շատերը գտնում են, որ մեկ բաժակ վիսկի սառեցնելը ըմպելիքը մատուցելուց առաջ սառեցնելու արդյունավետ մեթոդ է: Բարերը հաճախ ունեն հատուկ սենյակներ, որոնք նախատեսված են վիսկիի շշերի համար իդեալական ներքին ջերմաստիճանը պահպանելու համար:

Աղացած պղպեղ

Երբ մարդիկ ճիշտ են պահում աղացած պղպեղը, դրանք կարող են ծառայել մինչև չորս տարի և հիանալի համ: Այնուամենայնիվ, ինչպես երկարաժամկետ բաղադրիչների մեծ մասի դեպքում, պահեստավորումը պետք է լինի չոր և զով ամբողջ տարվա ընթացքում:

Ձմերուկներ

Մեկ այլ մթերք, որը արագ սառնարանում պահելու կարիք չունի, ձմերուկն է: Երբ դուք ապտակում եք ձմերուկին և պարզում, որ այն բավականաչափ հասուն է տուն տանելու համար, կարող եք ձմերուկը պահել ձեր խոհանոցի վաճառասեղանին մինչև երկու շաբաթ: Սեխը հասունանում է սենյակային ջերմաստիճանում; Այնուամենայնիվ, դուք պետք է ձմերուկը մոտ պահեք այլ մրգերի, ինչպիսիք են խնձորը:

Մակարոնեղեն

Աշխարհում մեկ այլ տեսակի դիետա՝ մակարոնեղենը, չի պահանջում սառնարան: Թեև սառեցումը կարող է տրամաբանական թվալ, որպեսզի մակարոնեղենն ավելի երկար պահպանվի, մակարոնեղենի համար անհրաժեշտ ամեն ինչ իր սկզբնական տարան է զով, չոր տեղում: Այդ իսկ պատճառով սուպերմարկետներում ընդունված է մակարոնեղեն գնել մեկ ամիս առաջ։ Մածուկը կարող է պահվել մինչև երկու տարի, նախքան պահեստները փոխարինելը:

Սպիտակուցներ

Քանի դեռ դուք պահում եք սպիտակուցի տարան սառը, չոր տեղում (խոհանոցի լվացարանից հեռու), մարդիկ կարող են ամիսներով լրացնել իրենց սննդակարգը: Մինչ մարզասրահի առնետները կարող են մեկ շաբաթվա ընթացքում ուտել 100 ունցիա տարողություն, սպիտակուցի փոշին կարելի է երկար ժամանակ պահել առանց սառնարանի օգնության:

Պահածոյացված միս

Պահածոյացված սնունդը հիանալի հավելում է սննդամթերքի պահպանման երկարաժամկետ պլանում: Ըստ USDA-ի նման աղբյուրների, պահածոները թարմ են մնում մինչև հինգ տարի: Իհարկե, շատ եղանակներ պահպանելու այս ունակությունը կախված է պահեստավորման վայրի հուսալիությունից:

 

 



Ամենաընթերցվածը