Այս մթերքները արագացնում են ուղեղի ծերացումը և թունավորում օրգանիզմը՝ շտապ հեռացնել դրանք սննդակարգից
Որոշ սովորական մթերքներ առողջության համար լուրջ վտանգներ են ներկայացնում:
Մասնավորապես, նման ճաշատեսակները կարող են հանգեցնել հիշողության խանգարման և նույնիսկ ուղեղի ծերացման:
Տապակած մթերքներ
Շատերի սննդակարգը ներառում է տապակած մթերքներ: Սակայն նման ուտեստները կարող են բացասաբար ազդել ուղեղի առողջության վրա։ Գիտնականները պարզել են, որ տապակած մթերքների չափից ավելի օգտագործումը մեծացնում է ճանաչողական առողջական խնդիրների վտանգը։
Շաքարավազ
Որոշ քաղցրավենիքներ պատրաստվում են շաքարից։ Հետեւաբար, ընդհանուր առմամբ, դրանք ոչ մի օգուտ չեն տալիս օրգանիզմին։
Հոթ դոգ
Առաջին հայացքից կարող է թվալ, որ այս սնունդը այնքան էլ վնասակար չէ։ Բայց այն կարող է պարունակել ուլտրամշակված միս։ Որոշ հետազոտողներ կարծում են, որ նման մսի օգտագործումը վնասակար է ուղեղի համար։ Այս ֆոնին աճում է Ալցհեյմերի հիվանդության վտանգը։
Թխվածքաբլիթ
Այս նրբագեղությունը կարող է պարունակել տրանս ճարպեր, որոնք բացասաբար են ազդում օրգանիզմի վրա։ Դրանց չափից ավելի օգտագործումը կարող է բացասաբար ազդել ուղեղի և նյարդային համակարգի առողջության վրա։
Ո՞ր մթերքներն են օգտակար թունավորման ժամանակ
Թունավորումը պաթոլոգիական գործընթաց է, որը հանգեցնում է ոչ միայն թունավորման, այլև ջրազրկման, գաստրոէնտերոլոգիական հիվանդությունների, լորձաթաղանթի ամբողջականության խախտման, երիկամների և լյարդի վնասման: Ուստի, ապաքինվելու, այլ ոչ միայն ախտանշաններից ազատվելու համար անհրաժեշտ է պահպանել որոշակի սննդակարգ։
Վերականգնման շրջանում կարևոր է հնարավորինս շատ խմել՝ օրական 2-3 լիտր ջուր։ Ավելի լավ է՝ ջուր էլեկտրոլիտներով (բայց առանց գազի), քանի որ թունավորման ժամանակ օրգանիզմը շատ խոնավություն է կորցնում, մագնեզիումը և նատրիումը լվանում են, որոնց հավասարակշռությունը պետք է վերականգնվի։
Ինչ չի կարելի ուտել թունավորվելիս
Պետք է խուսափել մթերքներից, որոնք ձեզ անմիջապես կամ ուշացած ալերգիկ ռեակցիա են առաջացնում: Դուք անպայման պետք է խուսափեք տապակած մթերքներից, որոնք պարունակում են AGEs՝ շաքարների կողմից ոչնչացված սպիտակուցներ (հստակ օրինակ է կարկանդակի կամ տապակած միսի ընդերքը):
Դիետայից հանում ենք նաև հացահատիկները, ապուրները, լուծվող արիշտաները, շաուրմայի և համբուրգերների խանութ չեն դիմում, խուսափում ենք սոուսներից, պահածոներից, հարմարավետ սննդից, սառեցված մթերքներից, նրբերշիկներից։ Փորձեք ինքնուրույն պատրաստել:
Ամբողջ վերականգնման ժամանակահատվածում խորհուրդ է տրվում բացառել կոպիտ սնունդը, մանրաթելերի առատությունը, հացը (նույնիսկ ամբողջական ձավարեղենը), ալյուրից պատրաստված մթերքները: Շաքարավազն ու քաղցրացուցիչներն արգելված են։ Թեյերն ու սուրճը փոխում ենք մասուրի արգանակի, առանց շաքարի կոմպոտի և բուսական պատրաստուկների հետ։
Իհարկե, 2-3 շաբաթով հեռացնում ենք կծու կերակուրները, համեմունքները, ապխտած միսը։ Ալկոհոլը ժամանակավորապես արգելված է, ինչպես նաև հյութերն ու գազավորված ըմպելիքները։
Խմիչքի ուղեցույց առողջ ապրելակերպի համար
Ինչ կարող եք ուտել թունավորման ժամանակ
Վաղ օրերին խորհուրդ է տրվում անցնել ծրարային սննդի՝ ցածր յուղայնությամբ հնդկահավի արգանակ, գարի, հնդկաձավար, բրնձի շիլա, կարելի է եփել առանց գլյուտենի հացահատիկային, կտավատի սերմի դոնդող, մասուրի թուրմ։
Այնուհետ կարող եք ավելացնել խաշած, իսկ ցանկալի է շոգեխաշած միս (տավարի միս, հնդկահավ, հավի միս), շոգեխաշած ձվածեղ։
Բանջարեղենից և մրգերից՝ թխած խնձոր, բանան։ Կարտոֆիլ (երիտասարդ), գոլորշու ցուկկինի թույլատրվում է:
Անհրաժեշտ է սննդակարգ ներմուծել արտադրանք բժշկի թույլտվությամբ, ապաքինվելուց ոչ շուտ, քան տասը օր հետո։ Մի սկսեք տապակած միսից և խոզի կողոսկրերի վրա:
Ավելի լավ է փորձել ներմուծել մանրաթել, հացահատիկային, բուսական յուղեր: Այնուհետեւ ցածր յուղայնությամբ կաթնաշոռ եւ կեֆիր, յուղ: Վերջին, բայց ոչ պակաս կարևորը, վերադարձեք ալկոհոլին և քաղցրավենիքներին:
Հարկավոր է պահպանել որոշակի դիետա ոչ միայն թունավորման դեպքում։ Օրինակ՝ գաստրիտների դեպքում պատշաճ սնուցման պահպանումը պարտադիր է։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։