Այս կաղամբով կարկանդակները կարող եք համտեսել ինչպես տաք վիճակում, այնպես էլ սառը
Բաղադրամասեր․
- Սպիտակ կաղամբ 1 հատ
- Ձիթապտղի ձեթ 50 մլ
- Ձու 2 հատ
- Կարագ 270 գ
- Կաթ 400 մլ
- Ծովի աղ 1,5 ճաշի գդալ
- Ցորենի ալյուր 500 գ
- Շաքարավազ 2 ճաշի գդալ
- Խմորիչ 22 գ
Մաղած ալյուրը խառնում ենք կես ճաշի գդալ աղի, շաքարավազի և խմորիչի հետ։ Ձեռքերով ստացվածը խառնեք սենյակային ջերմաստիճանի 250 գրամ կարագի հետ, մինչև պաքսիմատի կամ կոպիտ ավազի նմանվի։ Ավելացնել 250 մլ կաթ և հունցել խմորը։ Թողնել տաք տեղ խմորը քառասուն րոպե, որ բարձրանա։ Այդ ընթացքում կաղամբը մանր կտրատել, խառնել մեկ ճաշի գդալ աղի հետ, լցնել եռման ջուր, թողնել տասը րոպե, քամել ջուրը, քամել ամբողջ հեղուկը, որը մնացել է կաղամբի մեջ։ Իսկ խորը տապակի մեջ շոգեխաշել կաղամբը ձիթապտղի և կարագի խառնուրդի մեջ։ Տասը րոպե եփեք բարձր կրակի վրա, ապա ավելացրեք կես բաժակ կաթ, կրակն իջեցրեք նվազագույնի։ Եվ եփեք ևս քսան րոպե՝ անընդհատ խառնելով և ըստ ճաշակի աղ ավելացնելով։ Այնուհետև հանեք կրակից և թողեք սառչի։ Զուգահեռաբար անհրաժեշտ է երկու հավի ձու պինդ եփել։
Հալած խմորը բարակ շերտերով գրտնակել՝ չմոռանալով դրա համար օգտագործել ոչ միայն գրտնակ, այլև բավարար քանակությամբ ալյուր։ Խմորի բարակ շերտը դնել թխման թերթիկի վրա և վրան հավասարաչափ բաժանել շոգեխաշած կաղամբն ու պինդ խաշած ձվերը։ Վերևում դրեք մեկ այլ շերտ և ամրացրեք խմորի եզրերը։ Պատառաքաղով կամ դանակով կարկանդակի վրա մեկ տասնյակ անցք բացեք, որպեսզի կարկանդակը շնչի: Ու ուղարկում ենք 180 աստիճան տաքացրած ջեռոց, կես ժամով, մինչև ոսկե կեղև ձևավորվի։ Ուղարկելուց առաջ մակերեսը կարող եք յուղել հարած հում ձվով։