Այս բանջարեղենները ամենաօգտակարներն են․ Անպայման կերեք դրանք․ գիտե՞ք արդյոք այս մասին
Բոլորը գիտեն բանջարեղենի օգուտները, որոնք դրանք բերում են մարդու օրգանիզմին:Այնուամենայնիվ, դրանցից մի քանիսը պարունակում են շատ ավելի շատ վիտամիններ, հանքանյութեր և սնուցիչներ, քան իրենց մյուս «եղբայրները»։
Բրյուսելյան կաղամբ
Բրյուսելի կաղամբը ցածր կալորիականություն ունի։
Բացի այդ, այն բանջարեղեններից է, որի օգտագործումը նվազեցնում է քաղցկեղի և սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների ռիսկը, ինչպես նաև նվազեցնում է բնածին արատների հավանականությունը։
Բրոկկոլի
Բրոկոլին առողջարար է համարվում մի պատճառով. Նրա հարուստ բաղադրությունը ներառում է օրգանիզմի համար այնպիսի չափազանց օգտակար միկրոէլեմենտներ, ինչպիսիք են սելենը, սիլիցիումը, երկաթը, կալցիումը, բորը, յոդը և այլն, վիտամիններ՝ A, E, PP, K և B վիտամիններ, ինչպես նաև սպիտակուցներ, մանրաթելեր և այլն:
Տերևավոր բանջարեղեններ
Տերևավոր բանջարեղենի և կանաչեղենի կանոնավոր օգտագործումը խթանում է մարսողական և էնդոկրին համակարգերը: Դրանք օգտակար են անոթների համար, ինչպես նաև նվազեցնում են քրոնիկական հիվանդությունների առաջացման վտանգը, նպաստում են քաշի կորստին և նորմալացմանը։
Հատիկաընդեղեն բույսեր
Legumes (բացառությամբ սոյայի) պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ՝ 20-ից 24%, ճարպեր՝ 2-ից 4%, օսլա՝ 38-34%, սննդային մանրաթելեր՝ 6-12%, երկաթ՝ 3-11%:
Նաև դրանց բաղադրության մեջ կարելի է գտնել ֆոլաթթու, կալիում, մագնեզիում: Նկատի ունեցեք, որ թեև հատիկավորները համեղ և առողջարար են, սակայն դրանք չպետք է շատ հաճախ ուտել։
Քաղցր կարտոֆիլ
Քաղցր կարտոֆիլը հարուստ է վիտամիններով և սննդարար նյութերով:
Այն սպիտակուցների, ածխաջրերի, մանրաթելերի, B խմբի վիտամինների, վիտամին C-ի, կալիումի և կալցիումի հիանալի աղբյուր է:
Բացի այդ, քաղցր կարտոֆիլը վիտամին A-ի եզակի աղբյուր է։