Որպեսզի չունենաք բարձր ճնշում, ամեն օր պետք է ուտեք այս մթերքը
1. Անյուղ կաթնաշոռն ամրացնում է սիրտը, նպաստում է անոթների լայնացմանը, կալցիումի, մագնեզիումի և կալիումի աղբյուր է։ Ամեն օր պետք է ուտել առնվազն 100 գրամ կաթնաշոռ։
2. Կարմիր բուլղարական պղպեղը պարունակում է ռեկորդային քանակությամբ վիտամին C: Հիպերտոնիկ հիվանդները պետք է այն ուտեն հնարավորության դեպքում: Եթե օրական 2 թարմ պղպեղ ուտեք, դա կփակի օրգանիզմի վիտամին C-ի կարիքը։
3. Սաղմոնը օմեգա-3 ճարպաթթուների հիանալի աղբյուր է և հիանալի է արյան բարձր ճնշումը իջեցնելու համար: Լավ է օգտագործել շաբաթական 3 անգամ 100-150 գրամով։
4. Ամեն առավոտ վարսակի ալյուրը պետք է լինի մենյուում: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ վարսակը օրգանիզմը սելենով համալրելու աղբյուր է, այն պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ։
5. Դդմի սերմերը կլրացնեն ցինկի պակասը եւ կփրկեն ձեզ սրտի կաթվածից։ Բավական է օրական 20 գրամ ուտել խորտիկի փոխարեն:
6. Կակաոն լավացնում է անոթների վիճակը։ Բայց դա բարձր կալորիականությամբ ըմպելիք է։ Բավական է շաբաթական 1-2 բաժակ, ոչ ավելին:
7. Յուղազրկված կաթը պարունակում է կալիում, կալցիում, մագնեզիում, վիտամիններ եւ լավացնում է հիպերտոնիկ հիվանդների վիճակը։ Օրական կարելի է խմել մինչև 3 բաժակ։
8. Մուգ շոկոլադն ամրացնում է սրտի մկանները, պարունակում է հակաօքսիդանտներ և կարող է իջեցնել արյան ճնշումը 5-10 մմ-ով։ Պարտադիր չէ մեծ քանակությամբ ուտել։
9. Նուշը պարունակում է մոնո ճարպեր և իջեցնում խոլեստերինի մակարդակը: Այս ընկույզը պարունակում է կալիում, մագնեզիում, վիտամին E. սա այն ամենն է, ինչ անհրաժեշտ է ճնշումը նվազեցնելու համար:
10. Կանաչ թեյը, երբ պարբերաբար օգտագործվում է, լուծում է խոլեստերինի խցանները, պարունակում է բազմաթիվ հակաօքսիդանտներ և կանխում օրգանիզմի ծերացման գործընթացը։ Ճապոնիայում հիպերտոնիա գրեթե չկա, և աշխարհում մարդկանց մեծ մասը կանաչ թեյ է խմում: