Ավելորդ ճարպ ստամոքսի և ազդրերի վրա. Մեղավոր են այս 7 մթերքը
Որովայնի ճարպի դեմ պայքարելու լավագույն միջոցը այս մթերքներից խուսափելն է։
Մեր օրգանիզմում ավելորդ ճարպը կապված է տարբեր առողջական խնդիրների առաջացման ռիսկի հետ: Առավել տարածված են շաքարախտը, սրտի հիվանդությունները, արյան բարձր ճնշումը և ինսուլտը, ինչպես նաև քաղցկեղի որոշ տեսակներ:
Նիհար մարմնի և հարթ ստամոքսի բանալին առողջ սնվելու և ֆիզիկական ակտիվության համադրությունն է:
Հրավիրում ենք ձեզ ծանոթանալու 7 մթերքների մասին, որոնք հրահրում են որովայնի խոռոչում ճարպի կուտակում։
1. Հացահատիկներ
Հացահատիկները հիանալի են: Իսկապես, սննդի բուրգում ասվում է, որ դրանք պետք է կազմեն մեր սննդակարգի համեմատաբար մեծ մասը:
Նրանք օգնում են նվազեցնել սրտի հիվանդությունների վտանգը, նպաստում են առողջ մարսողությանը և նպաստում են քաշի կորստին:
Այնուամենայնիվ, զտված մթերքները, ինչպիսիք են սպիտակ հացը, սպիտակ բրինձը և այլն, լի են ածխաջրերով։ Նրանք անցնում են մաքրման գործընթաց, որի ընթացքում կորցնում են իրենց սննդային արժեքի մեծ մասը:
Ամբողջ ձավարեղենն ապահովում է ավելի երկար հագեցվածություն: Արդյունքում դա կհանգեցնի նրան, որ որովայնի ճարպը կնվազի։
2. Շաքարավազ, ըմպելիքներ
Մարդիկ նույնիսկ չեն սպասում, որ այս հեղուկ կալորիաները կվերածվեն ճարպի: Դրանք ավելորդ քաշի հիմնական խնդիրն են Եվրոպայում և ԱՄՆ-ում։
Մեկ շիշ լիմոնադը պարունակում է ավելի քան 200 կալորիա, ինչը համարժեք է մեկ ակնթարթային չիզբուրգերի:
Քաղցր ըմպելիքները մեծացնում են նաև շաքարախտի և սրտի հիվանդությունների վտանգը: Ուստի ավելի լավ է ինքնուրույն պատրաստել տնական ըմպելիքներ բնական բաղադրիչներից՝ առանց շաքարի։
3. Հիդրոգենացված բուսական յուղ
Հիդրոգենացված բուսական յուղը կամ մարգարինը պարունակում է տրանս ճարպեր. սա ճարպի միակ տեսակն է, որը սննդային արժեք չունի մեր օրգանիզմի համար:
Նրանք հարուստ են կալորիաներով, որոնք մեր ստամոքսը չի կարող այրել և, բացի այդ, բարձրացնում են խոլեստերինի մակարդակը։ Եթե դուք իսկապես լուրջ եք նիհարելու և որովայնի ճարպից ազատվելու հարցում, ապա պետք է ամբողջությամբ բացառեք տրանս ճարպերը ձեր սննդակարգից։
4. Ճարպոտ կենդանական ծագման մթերքներ
Առողջ ճարպերը, որոնք մենք ստանում ենք առողջարար յուղերից, ընկույզներից և ձկներից, շատ կարևոր են մեր առողջության համար։
Եվ կան այլ տեսակի ճարպեր, որոնցից պետք է խուսափել:
Թեև մսից և կաթնամթերքից ստացված հագեցած ճարպերն ավելի բարձր սննդային արժեք ունեն, քան տրանս ճարպերը, դրանք կարող են նաև զգալիորեն նպաստել մարմնի ավելցուկային ճարպի առաջացմանը:
Այս ճարպերի ամենատարածված աղբյուրը յուղոտ և վերամշակված միսն է:
Բայց դրանցից ամբողջությամբ հրաժարվելու կարիք չկա, պարզապես պետք է նվազեցնել դրանց օգտագործումը։
5. Տապակած մթերքներ
Նրանք արագ սննդի ցանցերի ողնաշարն են։ Դե, դուք արդեն գիտեք, որ տապակած մթերքները, եթե անգամ համեղ են, զգալի վնաս են հասցնում առողջությանը։
Մինչ ձեր ճաշակի ընկալիչները վայելում են հիանալի համը, ձեր մարմնի մնացած մասը ճարպակալում է, ինչը մեծացնում է գիրության, ինսուլտի և քաղցկեղի վտանգը:
Տապակած մթերքների հանդեպ փափագը հաղթահարելը, ինչպես նաև դրանք ավելի առողջարար ինչ-որ բանով փոխարինելը կարող է լինել առաջին մեծ քայլը դեպի լավ առողջություն և հարթ ստամոքս:
6. Ալկոհոլ
Հավանաբար մեր ցուցակի ամենաքիչ սպասված մթերքներից մեկը ալկոհոլն է:
Չափից շատ ալկոհոլ օգտագործելը ստիպում է մեր լյարդը ծանր աշխատել: Բոլոր վնասակար նյութերը զտելու մշտական ջանքերով նա կարող է մոռանալ ճարպի վերամշակման մասին: Արդյունքում այն կուտակվում է մարմնում։
Ամենամեծ չարիքը ստեղծվում է ալկոհոլային կոկտեյլներում։ Նույնիսկ մեկ ըմպելիքը պարունակում է շատ կալորիաներ, ինչպես նաև շաքար, որն արագ վերածվում է ճարպի։
Բացի այդ, ալկոհոլային խմիչքների օգտագործումը հաճախ ուղեկցվում է անառողջ մթերքների օգտագործմամբ։ Կեսգիշերին պիցցայով և աղի ընկույզով տասը գարեջուր հաստատ չեն նպաստում հարթ ստամոքսի համար։
7. Աղ պարունակող մթերքներ
Աղի մթերքները, հավանաբար, ավելորդ ճարպի ամենավատ գործոններից են, քանի որ դրանք չեն կարող չափվել կալորիաներով:
Նատրիումը գերակշռում է շատ հայտնի վերամշակված մթերքներում, քանի որ այն բարձրացնում է համը և երկարացնում սննդի պահպանման ժամկետը: Միաժամանակ այն նպաստում է նաեւ որովայնի կլորացմանը։
Քանի որ այն առաջացնում է ջրի կուտակում, դրա չափից ավելի օգտագործումը կարող է առաջացնել արյան ճնշման վտանգավոր տատանումներ:
Որովայնի ճարպի դեմ պայքարելու լավագույն միջոցը այս մթերքներից խուսափելն է։ Եվ նաև չպետք է մոռանալ ֆիզիկական ակտիվության մասին: