Ավելի շատ չուտեք․ Հապալասը առողջարար է, եթե օրական ընդամենը այսքան ուտեք
Դիետոլոգ Ստրոկով. հապալասը առողջարար է, բայց ոչ ավելի, քան օրական 100 գրամը։
Հապալասը համարվում է ոչ միայն առողջարար, այլև իսկական սուպերմթերք՝ շնորհիվ իր մեջ պարունակվող վիտամինների և հակաօքսիդանտների։ Այնուամենայնիվ, ինչպես գրեթե ամեն ինչի դեպքում, մի չափազանցեք հապալասը, քանի որ շատ հատապտուղներ ուտելը կարող է հեռահար հետևանքներ ունենալ:
Հապալասը պարունակում է արժեքավոր բաղադրիչների խառնուրդ, որը կարող է ավելի գեղեցիկ դարձնել ձեր մաշկը, օգնել նիհարել, բարելավել մարսողությունը և ճարպային նյութափոխանակությունը, բարձրացնել ձեր իմունային համակարգը և նույնիսկ նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:
«Անկախ նրանից, թե դա մյուսլի է, թե սմուզի , դուք իսկապես պետք է ամեն օր հապալաս վայելեք, գոնե որոշակի սահմաններում», - ասում է սննդաբան Իգոր Ստրոկովը։
Հապալասը մի պատճառով ունի սուպերմթերքի համբավ: Այն պարունակում է բազմաթիվ հանքանյութեր, ինչպիսիք են կալիումը, կալցիումը և մագնեզիումը, և դրանք օգտակար են ոսկորների, ատամների և մկանների համար:
Ինչպես նաև B1, B2 և B6 վիտամինները, որոնք ամրապնդում են իմունային համակարգը, արյան ձևավորումը և նյարդային համակարգը։ Հապալասը պարունակում է մոտ կեսով ավելի շատ վիտամին C, քան կիտրոնը, որը նաև ուժեղացնում է իմունային համակարգը և գործում է որպես հակաօքսիդանտ այսպես կոչված ազատ ռադիկալների դեմ և կանխում, օրինակ, մաշկի ծերացումը և քաղցկեղը:
Եվ ևս մեկ բան. հապալասը պարունակում է բնական սալիցիլաթթու, որը նաև հայտնի է որպես գլխացավի հաբերի ցավազրկող բաղադրիչ:
Սալիցիլաթթուն նաև գործում է որպես արյունը նոսրացնող միջոց։ Արյունը նոսրացնող դեղամիջոցներ ընդունող մարդիկ պետք է խուսափեն սալիցիլաթթվի ընդունումից, քանի որ դա կարող է հանգեցնել վտանգավոր փոխազդեցությունների, այդ թվում՝ ներքին արյունահոսության:
Օրական 75-ից 100 գրամը լիովին անվնաս են և շատ օգտակար։
Հապալասը հատապտուղ է, որը պարունակում է օգտակար նյութեր՝ C, K, E վիտամիններ, երկաթ, ցինկ, մանրաթել, մագնեզիում, կալիում, ֆոսֆոր և այլն։
Հապալասի օգտակար հատկությունները.
Տեսողության բարելավում. հապալասը պարունակում է անտոցիանին, որը կարող է օգնել բարելավել տեսողությունը և նվազեցնել աչքերի հոգնածությունը:
Սրտի առողջության պահպանում. անտոցիանինները նաև օգնում են նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը:
Պահպանեք ուղեղի առողջությունը. հապալասը կարող է օգնել բարելավել ճանաչողական գործառույթը և պաշտպանել ուղեղը վնասից:
Առողջության պահպանում. հապալասում պարունակվող հակաօքսիդանտներն օգնում են մաշկը պաշտպանել ազատ ռադիկալների վնասից և կանխել ծերացումը:
Մարսողական առողջության պահպանում. հապալասը պարունակում է մանրաթելեր, որոնք կարող են օգնել բարելավել մարսողությունը և կանխել փորկապությունը:
Հապալասի օգտագործման հակացուցումներ չկան։ Այնուամենայնիվ, մարդիկ, ովքեր ալերգիկ են հատապտուղների կամ մրգերի նկատմամբ, պետք է զգույշ լինեն այն օգտագործելիս:
Բացի այդ, հապալասը կարող է առաջացնել փորլուծություն կամ փորկապություն, եթե այն մեծ քանակությամբ օգտագործվի:
Հապալասը ավելի լավ է գնել սեզոնայնության ժամանակ, երբ դրանք կուտակվում են և հասանելի են մեծ քանակությամբ։ Այս ժամանակահատվածը կարող է տարբեր լինել տարբեր շրջաններում, բայց սովորաբար դրանք ամառային ամիսներն են՝ հունիս, հուլիս, օգոստոս:
Այս պահին հապալասը կլինի ավելի թարմ, հյութալի և ավելի մատչելի։ Դուք կարող եք նաև սառեցված հապալաս գնել տարվա ցանկացած ժամանակ։
Թարմ և բարձրորակ հապալաս ընտրելու համար հաշվի առեք հետևյալ խորհուրդները.
Փնտրեք հաստ, ամուր հատապտուղներ՝ հարթ կաշվով, որոնք ունեն միատեսակ չափսեր և գույն:
Խուսափեք փափուկ, մանրացած կամ բորբոսնած հատապտուղներից:
Ստուգեք տարայի մեջ խոնավության կամ հյութի բծերի առկայության նշաններ, որոնք կարող են ցույց տալ, որ հատապտուղները չափազանց հասունացել են կամ վնասված են:
Հոտոտեք հատապտուղները՝ համոզվելու համար, որ դրանք քաղցր և թարմ բուրմունք ունեն:
Հետևելով այս խորհուրդներին՝ կարող եք վստահ լինել, որ ընտրում եք ուտելու լավագույն հատապտուղը։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։