Ավելի շատ չուտեք․ Հապալասը առողջարար է, եթե օրական ընդամենը այսքան ուտեք

Դիտումներ 424

Ավելի շատ չուտեք․ Հապալասը առողջարար է, եթե օրական ընդամենը այսքան ուտեք

Դիետոլոգ Ստրոկով. հապալասը առողջարար է, բայց ոչ ավելի, քան օրական 100 գրամը։

Հապալասը համարվում է ոչ միայն առողջարար, այլև իսկական սուպերմթերք՝ շնորհիվ իր մեջ պարունակվող վիտամինների և հակաօքսիդանտների։ Այնուամենայնիվ, ինչպես գրեթե ամեն ինչի դեպքում, մի չափազանցեք հապալասը, քանի որ շատ հատապտուղներ ուտելը կարող է հեռահար հետևանքներ ունենալ:

Հապալասը պարունակում է արժեքավոր բաղադրիչների խառնուրդ, որը կարող է ավելի գեղեցիկ դարձնել ձեր մաշկը, օգնել նիհարել, բարելավել մարսողությունը և ճարպային նյութափոխանակությունը, բարձրացնել ձեր իմունային համակարգը և նույնիսկ նվազեցնել քաղցկեղի առաջացման ռիսկը:

«Անկախ նրանից, թե դա մյուսլի է, թե սմուզի , դուք իսկապես պետք է ամեն օր հապալաս վայելեք, գոնե որոշակի սահմաններում», - ասում է սննդաբան Իգոր Ստրոկովը։

Հապալասը մի պատճառով ունի սուպերմթերքի համբավ: Այն պարունակում է բազմաթիվ հանքանյութեր, ինչպիսիք են  կալիումը, կալցիումը և մագնեզիումը, և դրանք օգտակար են ոսկորների, ատամների և մկանների համար:

 

 

Ինչպես նաև  B1, B2 և B6 վիտամինները, որոնք ամրապնդում են իմունային համակարգը, արյան ձևավորումը և նյարդային համակարգը։ Հապալասը պարունակում է մոտ կեսով ավելի շատ վիտամին C, քան կիտրոնը, որը նաև ուժեղացնում է իմունային համակարգը և գործում է որպես հակաօքսիդանտ այսպես կոչված ազատ ռադիկալների դեմ և կանխում, օրինակ, մաշկի ծերացումը և քաղցկեղը:

Եվ ևս մեկ բան. հապալասը պարունակում է բնական սալիցիլաթթու, որը նաև հայտնի է որպես գլխացավի հաբերի ցավազրկող բաղադրիչ: 

Սալիցիլաթթուն նաև գործում է որպես արյունը նոսրացնող միջոց։ Արյունը նոսրացնող դեղամիջոցներ ընդունող մարդիկ պետք է խուսափեն սալիցիլաթթվի ընդունումից, քանի որ դա կարող է հանգեցնել վտանգավոր փոխազդեցությունների, այդ թվում՝ ներքին արյունահոսության:

Օրական 75-ից 100 գրամը լիովին անվնաս են և շատ օգտակար։



 

Հապալասը հատապտուղ է, որը պարունակում է օգտակար նյութեր՝ C, K, E վիտամիններ, երկաթ, ցինկ, մանրաթել, մագնեզիում, կալիում, ֆոսֆոր և այլն։
Հապալասի օգտակար հատկությունները.

 


Տեսողության բարելավում. հապալասը պարունակում է անտոցիանին, որը կարող է օգնել բարելավել տեսողությունը և նվազեցնել աչքերի հոգնածությունը:
Սրտի առողջության պահպանում. անտոցիանինները նաև օգնում են նվազեցնել արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը և նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը:

Պահպանեք ուղեղի առողջությունը. հապալասը կարող է օգնել բարելավել ճանաչողական գործառույթը և պաշտպանել ուղեղը վնասից:
Առողջության պահպանում. հապալասում պարունակվող հակաօքսիդանտներն օգնում են մաշկը պաշտպանել ազատ ռադիկալների վնասից և կանխել ծերացումը:

 

 

 



Մարսողական առողջության պահպանում. հապալասը պարունակում է մանրաթելեր, որոնք կարող են օգնել բարելավել մարսողությունը և կանխել փորկապությունը:
Հապալասի օգտագործման հակացուցումներ չկան։ Այնուամենայնիվ, մարդիկ, ովքեր ալերգիկ են հատապտուղների կամ մրգերի նկատմամբ, պետք է զգույշ լինեն այն օգտագործելիս:
Բացի այդ, հապալասը կարող է առաջացնել փորլուծություն կամ փորկապություն, եթե այն մեծ քանակությամբ օգտագործվի:
Հապալասը ավելի լավ է գնել սեզոնայնության ժամանակ, երբ դրանք կուտակվում են և հասանելի են մեծ քանակությամբ։ Այս ժամանակահատվածը կարող է տարբեր լինել տարբեր շրջաններում, բայց սովորաբար դրանք ամառային ամիսներն են՝ հունիս, հուլիս, օգոստոս:
Այս պահին հապալասը կլինի ավելի թարմ, հյութալի և ավելի մատչելի։ Դուք կարող եք նաև սառեցված հապալաս գնել տարվա ցանկացած ժամանակ։
Թարմ և բարձրորակ հապալաս ընտրելու համար հաշվի առեք հետևյալ խորհուրդները.

Փնտրեք հաստ, ամուր հատապտուղներ՝ հարթ կաշվով, որոնք ունեն միատեսակ չափսեր և գույն:
Խուսափեք փափուկ, մանրացած կամ բորբոսնած հատապտուղներից:
Ստուգեք տարայի մեջ խոնավության կամ հյութի բծերի առկայության նշաններ, որոնք կարող են ցույց տալ, որ հատապտուղները չափազանց հասունացել են կամ վնասված են:
Հոտոտեք հատապտուղները՝ համոզվելու համար, որ դրանք քաղցր և թարմ բուրմունք ունեն:
Հետևելով այս խորհուրդներին՝ կարող եք վստահ լինել, որ ընտրում եք ուտելու լավագույն հատապտուղը։

Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։



Ամենաընթերցվածը