Արդյոք օգտակար է կծու սնունդը թե ոչ
Դիետոլոգ և էնդոկրինոլոգ Եվգենի Արզամասցևը խոսել է մարդու օրգանիզմի համար կծու սննդի օգտակարության և վնասի մասին։
Ըստ մասնագետի՝ կծու մթերքների օգտագործումը դրական է ազդում առողջության վրա, սակայն կան որոշ թերություններ.
Առավելություններից է նյութափոխանակության արագացումը և պերիստալտիկայի բարելավումը։ «Բացասական կողմն այն է, որ որոշ մարդկանց մոտ դա կարող է ավելի շատ սովի պատճառ դառնալ:
Եթե մարդն ավելի ուժեղ ախորժակ ունի կծու մթերքների ֆոնին, ապա ավելի լավ է նվազեցնել դրանց քանակը»,- զգուշացրել է սննդաբանը։
Բացի այդ, կծու սնունդն ունի ախտահանիչ հատկություն, շարունակեց Արզամասցևը։ Այն ոչնչացնում է միկրոօրգանիզմները և պաշտպանում մարդուն թունավորումից։ Բժիշկը թվարկեց նաեւ հիվանդություններ, որոնց դեպքում խորհուրդ չի տրվում կծու սնունդ ընդունել.
«Եթե մարդը տառապում է աղեստամոքսային տրակտի խրոնիկական բորբոքային հիվանդություններից, ապա, իհարկե, կծու սնունդ օգտագործելը նպատակահարմար չէ։ Սա կարող է հանգեցնել նրան, որ այս քրոնիկ հիվանդությունը կարող է անցնել սուր փուլ:
Կծու մթերքները կարող են նաև բարձրացնել արյան ճնշումը։ Ուստի հիպերտոնիայով տառապողները պետք է զգուշությամբ օգտագործեն դրանք»,- պարզաբանեց նա։