Արդյոք այս ալյումինե փայլաթիթեղները կարելի է օգտագործել ճաշ պատրաստելու համար, թե դրանք վտանգավոր են
Երկու անգամ մտածեք ալյումինե փայլաթիթեղի մեջ սնունդ եփելուց առաջ, ասվում է International Journal of Electrochemical Science-ում հրապարակված հետազոտության մեջ: Գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ փայլաթիթեղի մեջ եփելիս ալյումինի մի մասը կարող է ներթափանցել ձեր սննդի մեջ:
Մարդու մարմինը բավականին արդյունավետ է փոքր քանակությամբ ալյումինի արտազատման հարցում, ուստի մետաղի նվազագույն ազդեցությունը խնդիր չէ: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) հաստատել է առողջության համար անվնաս ալյումինի ամենօրյա ընդունումը:
Սակայն, մարդկանց մեծամասնությունը օգտագործում է ավելի շատ, քան անվտանգ քանակությամբ ալյումին։ Սա մասամբ պայմանավորված է նրանով, որ ալյումինը նույնպես սովորաբար հանդիպում է մի շարք մթերքների և համեմունքների մեջ: Ալյումինի օգտագործման մեկ այլ ոլորտ խոհանոցային պարագաներն են: Օրինակ, կաթսաները և թավաները պատված են ալյումինե շերտով: Խոհանոցային պարագաների մեծ մասը օքսիդացված է, որպեսզի մետաղը չմտնի սննդի մեջ, սակայն, ըստ Bassioni-ի, սպասք լվանալու գործընթացը ժամանակի ընթացքում ժխտում է այդ ազդեցությունը:
Բացի այդ, ալյումինի սուլֆատը օգտագործվում է որպես կոագուլանտ խմելու ջրի մաքրման գործընթացում: Ըստ ԱՀԿ-ի՝ այս մեթոդը «կարող է հանգեցնել մաքրված ջրում ալյումինի կոնցենտրացիայի ավելացման»։
Այժմ գիտնականները հաստատում են փնտրում, թե որքան կործանարար է ալյումինը մարդու օրգանիզմի համար:
Բասիոնին նշում է, որ որոշ հետազոտողներ եկել են այն եզրակացության, որ ալյումինի բարձր ընդունումը կարող է զգալի վնաս հասցնել երիկամների անբավարարությամբ և ոսկրային որոշ հիվանդություններով տառապող մարդկանց: Ապացուցված է նաև, որ ալյումինի մակարդակը գերազանցելը նվազեցնում է մարդու ուղեղի բջիջների աճի տեմպերը։
Հետազոտողները կապում են ալյումինի բարձր մակարդակը Ալցհեյմերի հիվանդության զարգացման հետ, ինչը նրանց ստիպում է ենթադրել, որ այս վիճակը կարելի է անվանել ժամանակակից հիվանդություն, որն առաջացել է մոլորակի արդյունաբերականացման հետևանքով:
Ալյումինե փայլաթիթեղը նախատեսված է մեկանգամյա օգտագործման համար: Առանձին թիթեղները չեն կարող վերաօգտագործվել, ուստի եփելուց առաջ պաշտպանիչ շերտ ստեղծելու միջոց չկա: Ալյումինի ցնդող հատկությունների պատճառով եփման գործընթացում տեղի են ունենում քիմիական ռեակցիաներ, որոնք հանգեցնում են սննդի, հատկապես բարձր թթվայնության մթերքների հետ փոխազդեցության:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։