Արդյո՞ք շոկոլադի մեջ երկաթ կա, և ո՞ր մթերքներից վերցնենք առողջության համար այս կարևոր տարրը
Ինչու՞ է մեզ անհրաժեշտ երկաթը և ինչպես պահպանել դրա նորմալ մակարդակը մարմնում, ասում է Ռոսպոտրեբնադզորի համաճարակաբանության կենտրոնական գիտահետազոտական ինստիտուտի մոլեկուլային ախտորոշման կենտրոնի փորձագետ Դենիս Բուխանցևը :
Շնչառություն, թթվածնի տեղափոխում, ածխածնի երկօքսիդի օգտագործում, ռեդոքս պրոցեսներ, իմունիտետ, ԴՆԹ սինթեզ, արյունաստեղծություն. երկաթը մասնակցում է այս բոլոր կարևոր գործընթացներին: Արյան կարմիր բջիջներում երկաթ պարունակող սպիտակուցը կոչվում է հեմոգլոբին: Նրա գործառույթը թթվածին պահելն է, որպեսզի այն հասցնի մարմնի հյուսվածքներին:
Գործընթացն ավելի հեշտ հասկանալու համար պարզաբանենք՝ օրգանիզմում երկաթը երբեք ազատ վիճակում չէ։ Այն անմիջապես ներծծվում է արյան մեջ, միանում է տրանսպորտային սպիտակուցին՝ տրանսֆերինին, այնուհետև առաքվում է այն բջիջներին, որոնք դրա կարիքն ունեն ամենաշատը։
Ո՞ր մթերքները կօգնեն վերականգնել երկաթի պաշարները.
1. Առաջին տեղում, իհարկե, կենդանական ծագման ենթամթերքը՝ լյարդը և երիկամները ։ Հեմ երկաթի քանակությունը, որն ավելի արդյունավետ է ներծծվում, քան բուսական մթերքներից, բավարար է։ Երկաթի պարունակությամբ առաջատարը խոզի լյարդն է։
Բացի այդ, լյարդը վիտամինների, միկրո և մակրո տարրերի անգնահատելի աղբյուր է։ Կարմիր միսը նույնպես մեզ անհրաժեշտ մթերք է, թեև առողջ ապրելակերպի կողմնակիցներն այն վնասակար են համարում։ Դա մեծ քանակությամբ երկաթ է, որը մսին տալիս է ինտենսիվ կարմիր գույն։
2. Ձուկ և ծովամթերք - նրանք ունեն շատ երկաթ, յոդ և շատ վիտամիններ: Ծովամթերքը և առաջին հերթին փափկամարմինները օգնում են ոչ միայն պահպանել, այլև համալրել օրգանիզմի կողմից վատնված երկաթը։ Դրանք նաև դրական են ազդում նյարդային, սրտանոթային, մարսողական և այլ համակարգերի աշխատանքի վրա։
3. Բուսական ծագման արտադրանք . Այստեղ մի նախազգուշացում կա՝ ոչ հեմային երկաթը առկա է բուսական մթերքներում, որը շատ ավելի վատ է ներծծվում և ավելի ցածր կոնցենտրացիաներով: Այնուամենայնիվ, որոշ բույսեր, ինչպիսիք են սպանախը, նույնպես պարունակում են ասկորբինաթթու: Վիտամին C-ի հետ միասին երկաթն ավելի լավ է յուրացվում օրգանիզմի կողմից:
Նրանք, ովքեր հետևում են բույսերի վրա հիմնված սննդակարգին, պետք է ավելի շատ միկրոէլեմենտներ օգտագործեն: Բարեբախտաբար, նման ապրանքների ընտրությունը բավականին լայն է.
- տարբեր հացահատիկային ապրանքներ `վարսակի ալյուր, հնդկաձավար, գարի և այլն;
- ցորենի թեփ և տարեկանի;
- ոլոռ, լոբի, լոբի, ոսպ;
- սպանախ, ծաղկակաղամբ, բրոկկոլի, ճակնդեղ, ծնեբեկ, եգիպտացորեն;
- շան փայտ, խուրմա, սալոր, խնձոր, դրամաշնորհներ;
- սերմեր, ընկույզներ;
- չոր մրգեր՝ թուզ, սալորաչիր, չամիչ, չոր ծիրան։
4. Առանձնահատուկ հիշատակման են արժանի ձվերը : Հավի միս, լոր, բադ - դրանք ոչ միայն երկաթի լավ աղբյուր են, այլ նաև մագնեզիումի, չհագեցած ճարպաթթուների և վիտամինների հուսալի մատակարար:
5. Լավ լուր քաղցր ատամ ունեցողների համար. Այս անփոխարինելի և շատ արժեքավոր հետքի տարրը մենք ստանում ենք նաև մուգ շոկոլադից ։
Ամեն դեպքում, հիշեք, որ ճիշտ հավասարակշռված սննդակարգը, որը բաղկացած է վիտամինների և հանքանյութերի ամբողջական տեսականիով հարուստ մթերքներից, կօգնի հաստատել օրգանիզմի համար կարևոր նյութափոխանակության բոլոր գործընթացները: