Արդյո՞ք շոկոլադի մեջ երկաթ կա, և ո՞ր մթերքներից վերցնենք առողջության համար այս կարևոր տարրը

Դիտումներ 407

Արդյո՞ք շոկոլադի մեջ երկաթ կա, և ո՞ր մթերքներից վերցնենք առողջության համար այս կարևոր տարրը

Ինչու՞ է մեզ անհրաժեշտ երկաթը և ինչպես պահպանել դրա նորմալ մակարդակը մարմնում, ասում է Ռոսպոտրեբնադզորի համաճարակաբանության կենտրոնական գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի մոլեկուլային ախտորոշման կենտրոնի փորձագետ Դենիս Բուխանցևը : 

Շնչառություն, թթվածնի տեղափոխում, ածխածնի երկօքսիդի օգտագործում, ռեդոքս պրոցեսներ, իմունիտետ, ԴՆԹ սինթեզ, արյունաստեղծություն. երկաթը մասնակցում է այս բոլոր կարևոր գործընթացներին: Արյան կարմիր բջիջներում երկաթ պարունակող սպիտակուցը կոչվում է հեմոգլոբին: Նրա գործառույթը թթվածին պահելն է, որպեսզի այն հասցնի մարմնի հյուսվածքներին:

Գործընթացն ավելի հեշտ հասկանալու համար պարզաբանենք՝ օրգանիզմում երկաթը երբեք ազատ վիճակում չէ։ Այն անմիջապես ներծծվում է արյան մեջ, միանում է տրանսպորտային սպիտակուցին՝ տրանսֆերինին, այնուհետև առաքվում է այն բջիջներին, որոնք դրա կարիքն ունեն ամենաշատը։

 


Ո՞ր մթերքները կօգնեն վերականգնել երկաթի պաշարները.

1. Առաջին տեղում, իհարկե,  կենդանական ծագման ենթամթերքը՝ լյարդը և երիկամները ։ Հեմ երկաթի քանակությունը, որն ավելի արդյունավետ է ներծծվում, քան բուսական մթերքներից, բավարար է։ Երկաթի պարունակությամբ առաջատարը խոզի լյարդն է։

Բացի այդ, լյարդը վիտամինների, միկրո և մակրո տարրերի անգնահատելի աղբյուր է։ Կարմիր միսը նույնպես մեզ անհրաժեշտ մթերք է, թեև առողջ ապրելակերպի կողմնակիցներն այն վնասակար են համարում։ Դա մեծ քանակությամբ երկաթ է, որը մսին ​​տալիս է ինտենսիվ կարմիր գույն։

2.  Ձուկ և ծովամթերք  - նրանք ունեն շատ երկաթ, յոդ և շատ վիտամիններ: Ծովամթերքը և առաջին հերթին փափկամարմինները օգնում են ոչ միայն պահպանել, այլև համալրել օրգանիզմի կողմից վատնված երկաթը։ Դրանք նաև դրական են ազդում նյարդային, սրտանոթային, մարսողական և այլ համակարգերի աշխատանքի վրա։   

3. Բուսական ծագման արտադրանք . Այստեղ մի նախազգուշացում կա՝ ոչ հեմային երկաթը առկա է բուսական մթերքներում, որը շատ ավելի վատ է ներծծվում և ավելի ցածր կոնցենտրացիաներով: Այնուամենայնիվ, որոշ բույսեր, ինչպիսիք են սպանախը, նույնպես պարունակում են ասկորբինաթթու: Վիտամին C-ի հետ միասին երկաթն ավելի լավ է յուրացվում օրգանիզմի կողմից:

Նրանք, ովքեր հետևում են բույսերի վրա հիմնված սննդակարգին, պետք է ավելի շատ միկրոէլեմենտներ օգտագործեն: Բարեբախտաբար, նման ապրանքների ընտրությունը բավականին լայն է.

  • տարբեր հացահատիկային ապրանքներ `վարսակի ալյուր, հնդկաձավար, գարի և այլն;
  • ցորենի թեփ և տարեկանի;
  • ոլոռ, լոբի, լոբի, ոսպ;
  • սպանախ, ծաղկակաղամբ, բրոկկոլի, ճակնդեղ, ծնեբեկ, եգիպտացորեն;
  • շան փայտ, խուրմա, սալոր, խնձոր, դրամաշնորհներ;
  • սերմեր, ընկույզներ;
  • չոր մրգեր՝ թուզ, սալորաչիր, չամիչ, չոր ծիրան։

4. Առանձնահատուկ հիշատակման են արժանի  ձվերը : Հավի միս, լոր, բադ - դրանք ոչ միայն երկաթի լավ աղբյուր են, այլ նաև մագնեզիումի, չհագեցած ճարպաթթուների և վիտամինների հուսալի մատակարար:

5. Լավ լուր քաղցր ատամ ունեցողների համար.  Այս անփոխարինելի և շատ արժեքավոր հետքի տարրը մենք ստանում ենք նաև մուգ  շոկոլադից ։

Ամեն դեպքում, հիշեք, որ ճիշտ հավասարակշռված սննդակարգը, որը բաղկացած է վիտամինների և հանքանյութերի ամբողջական տեսականիով հարուստ մթերքներից, կօգնի հաստատել օրգանիզմի համար կարևոր նյութափոխանակության բոլոր գործընթացները: 



Ամենաընթերցվածը