Արդյո՞ք օգտակար է այս կանաչին օրգանիզմի համար․ Մենք այն ամեն օր ուտում ենք
Սամիթը մեր սեղանի ամենատարածված կանաչիներից է: Ի վերջո, բացի բացառիկ համից, սամիթն ունի նաև առողջության համար շատ օգտակար և բուժիչ հատկություններ։ Սամիթը պարունակում է վիտամին C, կարոտին, նիկոտինային և ֆոլաթթուներ, ինչպես նաև բազմաթիվ արժեքավոր միկրոէլեմենտներ, ինչպիսիք են կալցիումի, կալիումի, երկաթի և ֆոսֆորի աղերը:
Սամիթի տերևները պարունակում են ասկորբին և նիկոտինաթթուներ, կարոտին, թիամին, ռիբոֆլավին, ինչպես նաև ֆլավոնոիդներ՝ կվերցետին, իզորհամնետին և կեմպֆերոլ, ածխաջրեր, պեկտինային նյութեր, հանքային աղերի մի շարք (կալորիզատոր):
Սամիթի պտուղները պարունակում են 15-18% ճարպային յուղ, որը ներառում է՝ նավթազելաթթու, օլեինաթթու, պալմիթին և լինոլաթթու։
Բույսի բոլոր մասերը պարունակում են եթերայուղ, որը նրանց տալիս է յուրահատուկ հոտ՝ ֆլավոնոիդներ։ Եթերայուղը բաց դեղին հեղուկ է՝ հաճելի, շատ նուրբ հոտով, որը հիշեցնում է չամանի հոտը։
Ավանդական բժշկության բաղադրատոմսեր.
• Կոլիտ, գաստրիտ.
Խմեք սերմերի տաք թուրմ՝ 1 ճ.գ. 200 մլ հեղուկի համար։
• Ցիստիտ.
4 ճաշի գդալ սերմեր 200 մլ եռման ջրի դիմաց, խմել տաք վիճակում՝ 7 օր։
• Բրոնխիտ, թոքաբորբ.
Մանրացրեք սերմերը և 1 ճ.գ. լցնել 500 մլ եռման ջուր, պնդել, խմել 100 մլ դատարկ ստամոքսին օրը 3 անգամ։
• Աղմուկ ականջներում.
Ամբողջ չոր բույսը եփում են, խմում են 100 մլ ուտելուց առաջ 2 ամիս շարունակ (5 ճաշի գդալ 500 մլ ջրի դիմաց)։
• Կարճատեսություն.
Չոր սերմերը թրմում են 1 թեյի գդալ ջրով։ Իսկ թարմ խոտաբույսերը օգնում են նվազեցնել ներակնային ճնշումը։
• Հոդերի ցավեր.
Վերացնում է «սամիթի յուղը». սերմերը ճզմում են, 7 օր 1։1 հարաբերակցությամբ լցնում բուսայուղով։ Կիրառեք որպես մերսման յուղ:
• Ալերգիա.
Սերմերը եփում են թեյի պես և խմում ամբողջ օրը։
• Փորկապություն.
Բավական է շաքարավազի վրա լցնել 2 կաթիլ սամիթի յուղ կամ խմել սերմերի թուրմ։