Սպիտակ թույն. Արդյո՞ք մեր ուղեղը իսկապես գլյուկոզայի կարիք ունի
Ինչու է վատ, երբ արյան շաքարի մակարդակը բարձրանում է:
Ուղեղի աշխատանքի մեջ ի՞նչ փոփոխություններ են տեղի ունենում քաղցրավենիք ուտելիս:
Ինչպե՞ս ազատվել քաղցրավենիք ուտելու ցանկությունից։
Յուրաքանչյուր մարդկային բջիջ էներգիա է սպառում: Գլյուկոզան էներգիայի հիմնական աղբյուրն է։
Ի՞նչ ազդեցություն ունի գլյուկոզան ուղեղի վրա:
Ուղեղը սպառում է մարդու մարմնի էներգիայի հաշվեկշռի մոտավորապես 1/5-ը։
Ավելին, նյարդային բջիջներն օգտագործում են բացառապես գլյուկոզայի տրամադրած էներգիան։
Արյան մեջ գլյուկոզայի նորմալ կոնցենտրացիայի դեպքում ուղեղը պատշաճ կերպով կարգավորում է մարմնի բոլոր համակարգերի աշխատանքը: Կատարվում է անխափան շնչառություն, սրտի բաբախյուն, նշվում են արյան ճնշման նորմալ ցուցանիշներ, պահպանվում է ուղեղի բջիջների անգիր անելու ունակությունը, ասոցիատիվ մտածողությունը և նոր գիտելիքների յուրացումը։
Բայց այս ամենը լավ է, քանի դեռ գլյուկոզայի մակարդակը նորմալ մակարդակի վրա է:
Ինչ է տեղի ունենում շաքարի ընդունման ավելացման հետ, երբ քաղցրեղենը մեծ քանակությամբ են ուտում։
Քաղցրավենիք ասելով հասկանում են ոչ միայն քաղցր թեյը, այլև տարբեր տորթեր, քաղցրավենիք, կեքսեր, թխվածքաբլիթներ, վաֆլիներ և այլն։
Այս դեպքում օրգանիզմն անմիջապես ստանում է ոչ միայն անհրաժեշտ գլյուկոզա, այլև մեծ քանակությամբ ճարպեր, որոնցից առաջանում է նաեւ գլյուկոզա, ինչպես նաեւ տարբեր քիմիական հավելումներ, արհեստական լցոնիչներ։
Նման քաղցրավենիք օգտագործելիս, և նույնիսկ եթե մեծ քանակությամբ արյան մեջ գլյուկոզայի բարձրացում կա։
Ինչու է վատ, երբ արյան շաքարի մակարդակը բարձրանում է:
Գլյուկոզայի կոնցենտրացիայի բարձրացմամբ, ինսուլինի արտազատումը ավելանում է: Եթե դա հաճախակի է լինում, ապա ձևավորվում է ինսուլին արտադրող բջիջների սպառում։ Շաքարախտը զարգանում է.
Գլյուկոզայի բարձր կոնցենտրացիան ինքնին բացասաբար չի ազդում ուղեղի բջիջների վրա, այսինքն՝ թունավոր ազդեցություն չի ունենում դրանց վրա։ Սակայն արյան մեջ շաքարի բարձր պարունակության պատճառով արյունը դառնում է ավելի հաստ, մեծանում է արյան մակարդման հավանականությունը, դանդաղում է արյան հոսքը, ինչը հանգեցնում է թթվածնային սովի, առաջին հերթին ուղեղի բջիջների, ինչը նշանակում է, որ նրանց ֆունկցիան խաթարվում է և , առաջին հերթին տուժում է նորմալ մտավոր գործունեության ունակությունը .
Դա այն ժամանակ է, երբ դա իսկապես տխուր է դառնում:
Ուղեղի աշխատանքի մեջ ի՞նչ փոփոխություններ են տեղի ունենում քաղցրավենիք ուտելիս:
Խիստ հիպերգլիկեմիայի դեպքում (արյան մեջ գլյուկոզայի կոնցենտրացիայի բարձրացում) զարգանում են հետևյալ 5 ախտանշանները.
Այս դրսևորումներն են այն հիմնական պատճառները, որոնք պահանջում են կտրուկ սահմանափակել քաղցրավենիքի օգտագործումը։
Առաջին. Հիշողությունը վատանում է. Հիշողության հետ կապված խնդիրներ կան. Կորում է կյանքի վերջին իրադարձությունները մտքում վերարտադրելու ունակությունը։
Երկրորդ. Մտավոր գործունեության ինտենսիվությունը նվազում է։ Մտքում ամենապարզ վերլուծական գործողություններ կատարելու ունակությունը խաթարված է։
Երրորդ. Հոգեբանական հավասարակշռության կորուստ. Աճում է դյուրագրգռությունը, որը փոխարինվում է ավելորդ ինքնագոհությամբ:
Չորրորդ. Դեպրեսիայի միտում կա՝ քայքայելով մարդու նորմալ հոգեկանը։
Հինգերորդ. Հաճախակի գլխացավերը անհանգստացնում են, արյան ճնշումը բարձրանում է, ինչը հանգեցնում է վարքագծի տարրական չափանիշների խախտման:
Ինչ քաղցրավենիք ավելի լավ է չուտել, և որոնք կարելի է օգտագործել:
Պետք է հրաժարվել պատրաստի հրուշակեղենի օգտագործումից, որոնց պատրաստման համար օգտագործվում են օրգանիզմի վրա բացասաբար ազդող բազմաթիվ նյութեր։ Նման արտադրանքները ներառում են տորթեր և խմորեղեն, թխվածքաբլիթներ, վաֆլիներ, կեքսներ և այլ պատրաստի խմորեղեն:
Պատրաստի քաղցրավենիքներից կարելի է նախապատվությունը տալ բնականին, օրինակ՝ հալվան, մարմելադը, մարշալը, մեղրը, մարշալը։
Ինչպե՞ս ազատվել քաղցրավենիքից.
Դա կարելի է անել անմիջապես! Պարզապես մի կերեք և վերջ:
Կամքի ուժով!
Դա հնարավոր է, բայց դժվար, և հաճախ ամբողջովին անհնարին:
Ուստի անհրաժեշտ է աստիճանաբար անցնել առողջարար քաղցրավենիքի։ Կերեք ավելի շատ մրգեր, կերեք չոր մրգեր: Եթե դուք իսկապես ցանկանում եք քաղցր խմորեղեն, ապա եփեք այն ինքներդ տանը՝ շաքարի նվազեցված պարունակությամբ և առանց վնասակար հավելումների։
Ոչ մի դեպքում մի գնեք պատրաստի քաղցրավենիք, որպեսզի նրանք նույնիսկ տանը չլինեն:
Իհարկե, քաղցրավենիքից լիովին հրաժարվել հնարավոր չի լինի։ Այո, սա անհրաժեշտ չէ:
Բայց բոլորը կարող են նվազեցնել ներթափանցող գլյուկոզայի քանակը մարմնում, փորձեք ճիշտ սնվել:
Հաջողություն ռացիոնալ, առողջարար սնուցման ոլորտում:
Բոլոր առաջարկությունները պետք է խստորեն համաձայնեցվեն մասնագետի հետ: