Արդյո՞ք ելակն օգտակար է և ու՞մ է այն հակացուցված
Ելակը թերեւս մեր օերերի ամենահայտնի հատապտուղն է: Նրա անգերազանցելի հետհամը ծանոթ ու սիրված է բոլորի կողմից։
Ավելորդ քաշի դեմ անզիջում պայքար տանող մարդիկ, անշուշտ, կվայելեն ճաշացանկում նման նրբություն ունենալը:
Իր բուժիչ հատկությունների շնորհիվ ելակն օգտակար է ոսկրային հիվանդությունների, արթրիտի, արթրոզների կանխարգելման և բուժման համար։
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ելակին թարմացնել և պահպանել աճառներն ու կապանները, բարելավել հոդերի հեղուկի որակը։
Այն օգնում է բարձրացնել օրգանիզմի պաշտպանիչ գործառույթները (իմունիտետը): Մասնագետները նշում են ելակի զգալի հակաբակտերիալ, հակաբորբոքային և հակաուռուցքային հատկությունները։
Հատապտուղներում հայտնաբերված նյութերի շնորհիվ ամրանում են անոթների պատերը և սրտի մկանները, բարելավվում է արյան որակը, կայունանում է արյան ճնշումը, մեղմվում են դեպրեսիայի և նյարդային սթրեսի ախտանիշները։ Օգտակար են ուռուցքաբանության, երիկամների և մաշկային հիվանդությունների, անեմիայի կանխարգելման համար։
Անհատական անհանդուրժողականություն ունեցող մարդկանց համար խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ելակ։ Հատապտուղը հակացուցված է լեղաքարային հիվանդության սրման, ստամոքսի խոցի և աղիների խանգարման դեպքում։
Արգելվում է մինչև երեք տարեկան երեխաներին տալ։
Հղի և կրծքով կերակրող կանայք պետք է զգույշ լինեն ելակ ուտելիս։
Ավելորդ չի լինի հիշել, որ ցանկացած մթերքի չարաշահումը, այդ թվում՝ ելակի, նույնպես կարող է հանգեցնել անցանկալի հետևանքների։