Առավոտյան սոված փորին սուրճ խմու՞մ եք․Կարդացեք այս հոդվածը
Մեզանից շատերը սկսում ենք մեր օրը սուրճով:
Եվ սա իսկապես էներգետիկ սկիզբ է օրվա համար: Իսկապես, սուրճը շատ օգուտներ ունի մեր օրգանիզմի համար:
Սակայն դատարկ ստամոքսին սուրճ խմելն իր բացասական հետեւանքներն է ունենում։
- Առավոտյան դատարկ ստամոքսին սև սուրճ խմելիս օրգանիզմը մարսողական համակարգում աղաթթու է արտադրում:
- Սա կարող է հանգեցնել այնպիսի խնդիրների, ինչպիսին է գաստրիտը:
- Աղաթթուն, տարածվելով մարսողական տրակտում, գործում է որպես «սնուցման խանգարում»։ Այսպիսով, մեկ բաժակ սուրճ խմելուց հետո ստամոքսի համար դժվարանում է մարսել սնունդը։
- Նման դեպքերում սպիտակուցը դառնում է սննդի ամենադժվար մարսվող մասը։
- Եթե սպիտակուցներն ամբողջությամբ չեն քայքայվում, դա կարող է հանգեցնել տարբեր առողջական խնդիրների, ինչպիսիք են փքվածությունը, աղիների բորբոքումն ու գրգռվածությունը:
- Որոշ ծայրահեղ դեպքերում դա կարող է հանգեցնել հաստ աղիքի քաղցկեղի:
Սուրճի օգտագործման հետ կապված այս բոլոր խնդիրների պատճառով մասնագետները խորհուրդ են տալիս արթնանալուց անմիջապես հետո առավոտյան սուրճ չխմել։
Սուրճը նաև բարձրացնում է կորտիզոլի մակարդակը, և մարմնին ավելի երկար ժամանակ է պահանջվում նորմալ վերադառնալու համար:
- Սա հորմոն է, որը կարգավորում է կենսաբանական ժամացույցը և արթուն մնալու մեր կարողությունը։
- Այս իրավիճակից խուսափելու համար սուրճ խմելուց առաջ պետք է ինչ-որ բան ուտել։
- Կարելի է մի կտոր հաց ուտել, հետո տաք սուրճ վայելել։ Սուրճի վնասակար ազդեցությունը հաղթահարելու ևս մեկ հնարք կա.
- Դուք կարող եք պարզապես մի քիչ կարագ կամ կաթ ավելացնել ձեր սուրճին:
- Այս կերպ դուք նոսրացնում եք սուրճը, որը չի հանգեցնում կողմնակի բարդությունների։
-Ուրեմն վաղն առավոտյան սուրճ խմեք միայն կաթով կամ խմեք նախաճաշից հետո։
Պարզապես դատարկ ստամոքսին մի խմեք սև սուրճ, որը մահացու համադրություն է ձեր ստամոքսի համար։
Սուրճի գիտական առողջապահական օգուտները. այն կարող է երկարացնել և ավելի...
Ձեր ուշադրությունը գրավե՞լ է: Ինձ վիճակված էր դա անել։ Մենք հաճախ տեսնում ենք այս տեսակի վերնագրեր, երբ խոսում ենք մեր սիրելի բաների մասին, ինչպիսիք են սուրճը, շոկոլադը և գինին: Շատերը կարծում են, որ դրանք մեզ համար վնասակար են, շատերն էլ նրանց համարում են երիտասարդության աղբյուր։ Բայց արդյո՞ք սուրճ խմելն իսկապես երկարացնում է ձեր կյանքը: Կարդացեք՝ պարզելու համար, թե ինչ է կանգնած այս հայտարարության հետևում:
Շատ սուրճ խմելը կարող է երկարակեցություն ապահովել
Ինչու՞ վիճել. Դե, դա սովորաբար այն պատճառով է, որ այս վերնագրերը չեն պատմում ամբողջ պատմությունը, և լրատվամիջոցները հաճախ սխալ են հասկանում հետազոտությունը:
Հետևաբար, այսօր մենք օբյեկտիվորեն կվերլուծենք բոլորի սիրելի առավոտյան ըմպելիքը:
Սուրճն աճում է արևադարձային Աֆրիկայում գտնվող փոքր ծառերի վրա, որոնք ծագում են Եթովպիայից: Այսօր սուրճը ամենաթանկ ապրանքներից է և արտադրվում է բոլոր մայրցամաքներում։ Այդ թվում արտահանողների հնգյակում են Բրազիլիան, Վիետնամը, Կոլումբիան, Ինդոնեզիան և Եթովպիան։
Ինչպես նուրբ գինին, այնպես էլ սուրճի բնորոշ համն ու բույրը տարբերվում է ըստ տարածաշրջանի:
Սպառման առումով զարմանալի է պարզել, որ սկանդինավյան երկրները, ինչպիսիք են Ֆինլանդիան, Նորվեգիան, Իսլանդիան և Դանիան, ամենախոշոր սուրճ խմողների շարքում են՝ տարեկան մինչև 12 կգ սուրճ մեկ անձի համար, մինչդեռ Կանադայում 6,5 կգ-ը և միայն 4-ը: 2 կգ ԱՄՆ-ում
Հետաքրքիր փաստեր սուրճի
մասին Գիտեի՞ք, որ սուրճի տերևները կարելի է օգտագործել նաև թեյի տեսքով: Նրանք ունեն նուրբ և սուրճի համ, ինչպես նաև էկզոտիկ հակաօքսիդանտներ: Չամրացված սուրճի թեյը ավանդաբար օգտագործվում է Եթովպիայում ավելի քան 200 տարի: Այն հավաքվում է ցածր սեզոնին, որն օգնում է աշխատատեղեր ստեղծել սուրճ արտադրողների համար ամբողջ տարվա ընթացքում:
Կոֆեինը գործում է որպես սուրճի բույսի բնական պաշտպան՝ օգնելով տերևները պաշտպանել վնասատուներից: Սուրճը կարող է օգտագործվել նաև ձեր այգին վնասատուներից պաշտպանելու համար:
Սուրճի առողջության օգուտներն ըստ գիտության
Քանի որ արևմտյան սննդակարգում բացակայում են մրգերի և բանջարեղենի օրական առաջարկվող չափաբաժինները, սուրճը կարելի է համարել մեր ամենօրյա սննդակարգում հակաօքսիդանտների հիմնական աղբյուրը:
Մենք գիտենք, որ հակաօքսիդանտները պաշտպանում են մեզ ազատ ռադիկալների վնասից, բայց որո՞նք են ձեր առավոտյան բաժակ սուրճի մյուս առավելությունները:
Նվազեցնում է Ալցհեյմերի/Դեմենցիայի ռիսկը
Սուրճի ամենաուսումնասիրված և աջակցվող առավելություններից մեկը հիշողության հետ կապված է:
Բազմաթիվ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ կոֆեինը պաշտպանիչ ազդեցություն ունի։ Իսկ սուրճի օգտագործումը կապված է թուլամտության և Ալցհեյմերի հիվանդության ցածր ռիսկի հետ:
Նվազեցնել Պարկինսոնի հիվանդության ռիսկը
Պարկինսոնի հիվանդությունը հիվանդություն է, որն ազդում է կենտրոնական նյարդային համակարգի և, ավելի կոնկրետ, շարժման համար պատասխանատու մեր շարժիչ համակարգի վրա:
Ալցհեյմերի հիվանդությունից հետո այն երկրորդ ամենատարածված նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունն է։ Թեև մենք չգիտենք Պարկինսոնի հիվանդության ճշգրիտ պատճառը, մենք գիտենք, որ կան գենետիկ բաղադրիչներ:
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սուրճ խմողների մոտ Պարկինսոնի հիվանդության զարգացման ռիսկը մինչև 60%-ով ցածր է:
Օգնեք պաշտպանվել 2-րդ տիպի շաքարախտից
2009 թվականին հրապարակված համակարգված ակնարկ և մետավերլուծություն, որն ուսումնասիրել է ավելի քան 18 հետազոտություն: 457,922 մասնակիցներ ցույց են տվել, որ սուրճ խմողների մոտ 2-րդ տիպի շաքարախտի ավելի ցածր մակարդակ է գրանցվել:
Յուրաքանչյուր 1 բաժակ սուրճը կապված է 2-րդ տիպի շաքարախտի ռիսկի 7%-ով կրճատման հետ: Բայց դա չի նշանակում, որ ավելի շատ սուրճն ավելի լավն է ձեզ համար, այլ ավելի ուշ:
Բարելավեք վարժությունների կատարումը
Սա իմաստ ունի, քանի որ սուրճ խմելու հիմնական պատճառներից մեկը էներգիայի մակարդակի բարձրացումն է:
Կոֆեինը խթանում է մեր ուղեղը և նյարդային համակարգը, ավելացնում է ադրենալինի արտադրությունը և բարելավում կատարողականությունը:
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։