Արագ խոտաբույսերով կարկանդակներ, խոհարարության գաղտնիքներ, գումարած 5 հիանալի բաղադրատոմս
8-12 չափաբաժինների համար կարկանդակ պատրաստելու համար անհրաժեշտ է.
-
400 գ ցորենի ալյուր
-
200 գ կարագ սառը մի կտորով
-
80 մլ ջուր, սառնարանից
-
10 մլ քացախ
-
10 գ աղ
-
800 գ թարմ սպանախի տերևներ (կամ 600 գ սառեցված)
-
200 գ կանաչի տեսականիով (մաղադանոս, անանուխ, կանաչ սոխ)
-
30 գ կարագ
-
240 գ ձու
-
350 մլ սերուցք՝ առնվազն 30% յուղայնությամբ
-
60 գ չամիչ
-
50 մլ գինու քացախ՝ սպիտակ կամ կարմիր
-
50 գ սոճու ընկույզ (ըստ ցանկության)
-
1 կիտրոնի կեղև՝ մանր քերած
-
քերած մշկընկույզ, աղացած սև և բուրավետ պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
- Չամիչը լվանալ և թրջել քացախի մեջ։ Լվանալ սպանախը, չորացնել և կտրատել 0,5–0,7 մմ լայնությամբ ժապավեններով: Եթե դուք օգտագործում եք սառեցված սպանախ, ապա հալեցրեք այն քամոցի մեջ: Պատրաստեք 20-22 սմ տրամագծով կաղապար, նախընտրելի է ճեղքված կամ շարժական հատակով։
- Խմորը պատրաստելու համար ամանի մեջ խառնել ալյուրը 5 գ աղի հետ, նույն ամանի մեջ 200 գ կարագ քերիչով անցկացնել կոպիտ քերիչով։ Ձեռքերով մանրացրեք փշրանքների: Աստիճանաբար ավելացրեք քացախով խառնած սառը ջուրը և արագ հունցեք խմորը։
- Խմորից առանձնացնում ենք 1/3-ը։ Խմորի երկու մասերը գրտնակում ենք 5 մմ հաստությամբ շրջանագծի մեջ թաղանթի երկու շերտերի միջև։ Բլանկները տեղափոխեք տախտակի վրա և դրեք սառնարանը։ Մի հանեք թաղանթը, այն պաշտպանում է խմորը փաթաթվելուց։
- Կարագը հալեցնում ենք մեծ տապակի մեջ, ավելացնում սպանախը և եփում միջին ջերմության վրա՝ հաճախակի խառնելով, մինչև փափկի ու փափկի: Եփել հալեցրած սպանախը մինչև ամբողջ խոնավությունը գոլորշիանա: Տապակը հանում ենք վառարանից, դնում քամոցի մեջ և թողնում, որ սառչի։ Ավելացնել թակած կանաչի:
- Ձվերը հարել ամանի մեջ, մի կողմ դնել մոտ 1 ճաշի գդալ կարկանդակի մակերեսը քսելու համար: Ավելացնել սերուցք, հարել մինչև զանգվածը միատարր լինի։
- Ձվի կրեմի խառնուրդի մեջ լցնում ենք կանաչեղենով սպանախը, քացախով թրջած չամիչը և սոճու ընկույզը։ Համեմում ենք աղով, կիտրոնի քերած կեղևով, մշկընկույզով, սև պղպեղով և բուրավետ պղպեղով։ Խառնել, որպեսզի բոլոր բաղադրիչները լավ միանան։
- Ջեռոցը տաքացնում ենք 170 C։ Խմորը հանում ենք սառնարանից։ Խմորի մեծ մասը գրտնակում ենք 3 մմ հաստությամբ շրջանագծի մեջ, տեղափոխում կաղապարի մեջ՝ փակելով տակը և կողքերը։ Խմորի եզրերը մի կտրեք, թողեք, որ կողքերից ազատ կախված լինի։
- Խմորի փոքր մասը գրտնակում ենք մոտ 3 մմ հաստությամբ ուղղանկյունի։ Սուր դանակով կամ պիցցայի կտրիչով խմորը կտրեք 1–2 սմ լայնությամբ շերտերով։
- Միջուկը տեղափոխում ենք կաղապարի մեջ։ Խմորի եզրերը քսել սառը ջրով։ Խմորի շերտերը շարել միջուկի վրա՝ կազմելով հասարակ վանդակաճաղ։ Կտրեք ավելորդ խմորը:
- Ձուն հարել մեկ գդալ ջրով և քսել խմորի մակերեսը։
- Թխել կարկանդակը մոտ մեկ ժամ։ Կարկանդակը պատրաստ է, երբ միջուկի մեջ մտցված դանակի ծայրը մաքուր դուրս գա։
- Թող տորթը մի փոքր սառչի մետաղական դարակի վրա: Մատուցել տաք վիճակում։
Ի դեպ , ավելի հարմար է խմորի վանդակը թղթի վրա ձևավորել, այլ ոչ թե կարկանդակի մակերեսին։ Տվեք նրան շրջանագծի ձև՝ որպես տրաֆարետ օգտագործելով համապատասխան տրամագծով կաթսայի կափարիչը։ Խմորի հետ թուղթը 15–20 րոպեով դնում ենք սառնարանը՝ ավելի հարմար է աշխատել սառեցված խմորով։ Դարակը շրջեք միջուկի վրայով և զգուշորեն հանեք թղթից։
Ուշադրություն տանտիրուհուն. ցանկացած քացախի փոքր քանակություն ավելացնելով ջրի մեջ բաղարջ խմորն ավելի փխրուն է դառնում, քանի որ թթուն ոչնչացնում է ալյուրի սնձան: Ալկոհոլը նույն կերպ է գործում, ուստի ազատ զգալ փոխարինել քացախը նույն ծավալով օղիով կամ կոնյակով։