Արագ պատրաստվող ջեմով կարկանդակ՝ առանց ձվի
Բաղադրությունը․
Ջեմ - 250 գ
Ցորենի ալյուր - 230 գ
Կեֆիր - 100 գ
Բուսական յուղ - 100 գ
Ընկույզ - 80 գ
Դարչին - 0,5 թ/ գդ
Սոդա - 1 ճ/գ.
Լցնել բոլոր հեղուկ բաղադրիչները ամանի մեջ՝ կեֆիր, բուսական յուղ և խնձորի ջեմ:
Խառնել ամեն ինչ հարիչով, մինչև հարթ լինի։
Միավորել բոլոր չոր բաղադրիչները՝ ալյուրը, սոդան և դարչինը։ Մաղել մաղով։ Դրա շնորհիվ չեն լինի գնդիկներ, որոնք կարող են առաջանալ ալյուրի, ինչպես նաև սոդայի կամ դարչինի երկարատև կամ ոչ պատշաճ պահպանման ժամանակ։ Եթե վստահ եք և տեսնում եք, որ ձեր զանգվածային բաղադրիչների հետ ամեն ինչ կարգին է, ապա կարող եք բաց թողնել այս քայլը:
Ընկույզը կտրատել։ Կարիք չկա դրանք շատ մանրացնել կամ նույնիսկ ավելի վատ՝ օգտագործել բլենդեր: Այս դեպքում կտորները շատ փոքր կլինեն, ինչը անցանկալի է։
Միացրեք ջեռոցը 180 աստիճանով։
Թասի մեջ լցնում ենք չոր բաղադրիչները հեղուկ բաղադրիչների վրա և լցնում ընկույզները՝ մի քիչ թողնելով խմորի վերևում։
Եթե ցանկանում եք ավելի բուրավետ տորթ ստանալ, ապա կարող եք ավելացնել կիտրոնի կամ նարնջի համ։ Վանիլը նույնպես լավ է: Այն կարող է լինել ցանկացած ձևով՝ վանիլային շաքար, մածուկ կամ էսենցիա։
Խառնել ամեն ինչ մինչև հարթ լինի: Արդյունքում խմորի պատրաստման գործընթացը ձեզնից 5-10 րոպե կխլի։
Փորձեք քաղցրության համար: Եթե ցանկանում եք ավելին, կարող եք ավելացնել մի քանի ճաշի գդալ շաքարավազ կամ փոշի։
Խմորը դնել կաղապարի մեջ։ Տորթի գագաթին շաղ տալ մնացած ընկույզով:
Թխել նախօրոք տաքացրած ջեռոցում մոտ 35-40 րոպե։
Եթե թխելու ընթացքում հանկարծ տեսնեք, որ վերևը սկսել է կարմրել և շատ արագ մգանալ, ապա ծածկեք այն փայլաթիթեղով։
Թողեք տորթը 10-15 րոպե կանգնի ձևի մեջ, որից հետո դրեք մետաղյա դարակին և սպասեք, որ ամբողջովին սառչի։ Մի շտապեք այն անմիջապես դուրս հանել, քանի որ այն բավականին նուրբ է, չամրացված և կարող է հեշտությամբ ճաքել։