Ապացուցված ժողովրդական բաղադրատոմս՝ մաշկային հիվանդությունների, վերքերի համար
Այս բաղադրատոմսը վերցրել ենք վրացի բժիշկներից․
Ձեզ հարկավոր է․
■ 200 գ ձիթապտղի յուղ,
■ 100 գ խեժ փշատերեւ ծառերից (սոճի, եղեւնի, մայրի),
■ 100 գ բնական մեղրամոմ։
Եթե խեժը չոր է, այն պետք է փոշու վերածել: Բոլոր բաղադրիչները լցնել կաթսայի մեջ և եփել ջրային բաղնիքում 10 րոպե։
Ապա ավելացնել՝
2 ճ.գ․ մեղր և եփել ևս 10 րոպե: 1-2 գ պրոպոլիս խառնել և նորից եռացնել 10 րոպե։
Խառնուրդն անընդհատ խառնել։ Հեռացնել կրակից, սառչել, լցնել ապակե տարայի մեջ։ Պահել սառնարանում։
Ձիթապտղի յուղը կարելի է փոխարինել խոզի ճարպով կամ թարմ կովի կարագով։
Այս քսուքը նույնիսկ բուժում է երակների վարիկոզ լայնացումը։
Erysipelas-ի բուժումը ժողովրդական միջոցներով ներառում է հետևյալ հիմնական առաջարկությունները.
կատարել կանխարգելում - հետևել հիգիենայի կանոններին, իրականացնել վերքերի, ճաքերի առաջնային բուժում, բուժել թարախակույտերը:
Մի թրջեք ոտքի վնասված հատվածները։
Խմել կաթ
Մաշկի կարմիր հատվածները քսեք խոզի ճարպով կամ պրոպոլիսով:
Էրիզիպելայի բուժման ժողովրդական միջոցները բաժանված են արտաքին և ներքին օգտագործման բաղադրատոմսերի:
Այս բույսը հրաշքներ է գործում ՝ բուժելով կոտրվածքները, վերքերը, թունավորումները, մրսածությունը
Բնության մեջ հանդիպում են պատուտակիմոտ 250 ենթատեսակներ: Բույսը մեղրատու է, մեկ ծաղիկն օրվա ընթացքում մոտ 2 մգ շաքար է արտադրում։ Հնագույն ժամանակներից այն կիրառվել է ժողովրդական բժշկության մեջ։Պատուտակը դասվում է խիստ թունավոր բույսերի շարքին։
Աշխարհի բարեխառն գոտիների ցանքատարածքները եւ այգիները աղբոտող պատուտակը բոլոր ժամանակներում մեծ չարչարանքներ է տվել հողի մշակին։ Այնուամենայնիվ, զարմացնում է այդ բույսի` միջավայրին հարմարվելու ունակությունը` վերջին աստիճանի կենսունակ եւ համառ բույս է։
Սերմերի եւ դրանց պատրաստուկների ընդունումը հակացուցված է թութքի դեպքում, կարող է առաջացնել հղիության արհեստական ընդհատում կամ վաղաժամ ծննդաբերություն։ Խնդիրը նրանում է, որ պատուտակը մագլցելով թփերի վրա` միախառնվում է դրանց, եւ հնարավոր է, որ սխալմամբ ուտեն նաեւ դրանց պտուղները։
Որպես բուժիչ հումք` չորացրեք արմատը եւ ցողունը` չորացումը կատարեք ջեռոցում (փռում)` 45C ջերմաստիճանում։ Ծաղիկը եւ տերեւը մթերեք ոգեթուրմի ձեւով։
Պարունակում է ասկորբինաթթու (C), ենթավիտամին A, տոկոֆերոլներ (E), սապոնիններ, դառը եւ լորձանյութեր, պրոտեինները տրոհող ֆերմենտներ, ալկալոիդներ։
Արմատի փոշին ցանեք վերքերին, կտրվածքներին։ Որպես հակաբորբոքային միջոց` խմեք 1 գ` օրը մեկ անգամ։
Թարմ տրորած տերեւը դրեք միջատների, թունավոր օձերի խայթոցներին ենթարկված հատվածներին` որպես առաջին օգնություն։
Մրսածության դեպքում` որպես քրտնամուղ միջոց, խորհուրդ է տրվում սերմերի թուրմը. 1 թ/գ մանրացրած հումքը 15 րոպե եփեք 200 մլ եռջրով փակ տարայի մեջ ջրային բաղնիքի վրա։ Թրմեք 45 րոպե, քամեք։ Խմեք 60-ական մլ, օրը 3 անգամ` սնվելուց 15 րոպե առաջ։
Ստոմատիտների, ատամի ցավի դեպքում` որպես հակաբորբոքային եւ ցավամոքիչ միջոց, կատարեք ողողումներ արմատի թուրմով. 1 ճ/գ մանրացրած հումքը կես ժամ թրմեք 200 մլ եռջրով, տարան ծածկեք բարակ անձեռոցիկով։ Քամեք քառատակ ծալած թանզիֆով։
Սերմերի և դրանց պատրաստուկների ընդունումը հակացուցված է թութքի դեպքում, ինչպես նաև կարող է առաջացնել հղիության արհեստական ընդհատում կամ վաղաժամ ծննդաբերություն։
Որպես բուժիչ հումք հարկավոր է չորացնել արմատը և ցողունը` չորացումը կատարել ջեռոցում (փռում)` 45C ջերմաստիճանում։ Արմատի փոշին կարելի է ցանել վերքերին, կտրվածքներին։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։