Գաղտնիք, որի շնորհիվ կպատրաստեք անուշաբույր սուրճ
Մեզանից շատերը սիրում են կամ սովոր են առավոտը սկսել անուշաբույր սուրճով: Կան դրա պատրաստման բազմաթիվ բաղադրատոմսեր, ինչպես նաև այս անուշաբույր ըմպելիքի բազմաթիվ տեսակներ: Կան սուրճի (Coffea) ցեղին պատկանող բույսերի ավելի քան 90 տեսակ։
Գոյություն ունեն առևտրային օգտագործման երկու հիմնական տեսակի սուրճի ծառեր և, համապատասխանաբար, հատիկներ, որոնք ստացվում են այս ծառերի պտուղներից. Ըստ տարբեր գնահատականների՝ այս երկու տեսակներին բաժին է ընկնում արտադրվող սուրճի մինչև 98%-ը։ Այս ծավալը բաժանված է 70% հարաբերակցությամբ՝ արաբիկա, 30%՝ ռոբուստա։ Սուրճի այլ տեսակները կազմում են համաշխարհային արտադրության ընդամենը 2%-ը։
Ի դեպ, գիտե՞ք, որ սուրճի ամենատարածված տեսակը՝ արաբիկա, աճում է ծովի մակարդակից 900-ից 2000 մետր բարձրության վրա։ Հատիկները սովորաբար ունենում են երկարավուն ձև, հարթ մակերես, մի փոքր կոր՝ «S» տառի տեսքով, որի մեջ թեթև բովելուց հետո սովորաբար մնում են սուրճի հատապտուղի չայրված մասնիկները։
Robusta տեսակը արագ աճող և վնասատուների նկատմամբ ավելի դիմացկուն է, քան արաբիկան և աճում է ծովի մակարդակից մոտ 0-ից մինչև 600 մ բարձրության վրա, հիմնականում Աֆրիկայի, Հնդկաստանի և Ինդոնեզիայի արևադարձային շրջաններում: Հատիկներն ունեն կլորացված ձև, գույնը՝ բաց դարչնագույնից մինչև մոխրագույն կանաչ։
Այսօր մենք կկիսվենք այն գաղտնիքներով, որոնք կօգնեն ձեզ պատրաստել առավոտյան անզուգական սուրճ:
1. Մաքուր ջուր. Համեղ սուրճ պատրաստելու համար մաքուր ջուր է պետք։ Անմիջապես մոռացեք ծորակից ջրի մասին, եթե ցանկանում եք կատարյալ անուշաբույր և գրավիչ ըմպելիք:
2. Մի շտապեք։ Եթե թուրքական սուրճ եք եփում, միշտ օգտագործեք հնարավոր ամենափոքր կրակը: Իհարկե, դուք ցանկանում եք հնարավորինս արագ խմել առաջին կումը, բայց պետք չէ շտապել։ Հիշեք, որ սուրճը եփելու համար երկար ժամանակ է պահանջվում:
3. Նեղ պարանոցով սրճեփ. Եթե ցանկանում եք համեղ սուրճ եփել, օգտագործեք նեղ պարանոցով սրճեփ: Այդ ժամանակ սուրճն ավելի բուրավետ կլինի։
4. Աղ. Ավելացնել աղ։ Այո, դա աղ է: Ոչ մի գդալ, իհարկե, բայց բառացիորեն 2-3 փոքր բյուրեղներ: Դա չպետք է զգալ համով, այստեղ հնարքն այն է, որ աղը ինչ-որ անհասկանալի կերպով ուժեղացնում է սուրճի նույն բույրը։
5. Կոճապղպեղ. Բավականին քիչ լցնել, տարբերությունը կզգաք, հավատացեք։ Ավելացրեք և՛ աղ, և՛ կոճապղպեղ, երբ դեռ չեք լցրել սուրճը սրճեփի մեջ ջրով։
6. Շաքարավազ. Օգտագործեք շագանակագույն շաքարավազ, մի քիչ ավելացրեք ըստ ճաշակի։
7. Կատարեք փորձարկումներ՝ սուրճի հատիկների չափսերի հետ, կան մարդիկ, ովքեր մանր աղացած սուրճ են սիրում, իսկ մյուները՝ ոչ այնքան մանր: Հավատացեք համերի մեջ կան տարբերություններ:
8. Թույլ մի տվեք, որ սուրճը եռա։ Սա է հիմնական կանոնը, հենց որ վերևում ձևավորված խիտ ընդերքը սկսի ակտիվորեն բարձրանալ, սրճեփը վերցրեք կրակից։ Սպասեք մի րոպե, ապա կրկնեք սա երեք անգամ: Եթե այս ընդերքը ոչնչացվի, ապա դրա տակ կուտակված ամբողջ բույրը համապատասխանաբար կվերանա, և դուք ստիպված կլինեք սկսել նորից:
9. Սուրճի հատիկներ. Որոշե՞լ եք համեղ սուրճ պատրաստել։ Օգտագործեք միայն բարձրորակ սուրճի հատիկներ, անմիջապես մոռացեք հողի մասին։
10. Թող կանգնի: Հենց որ սուրճը պատրաստ է, պետք չէ անմիջապես լցնել բաժակների մեջ։ Թողեք հանգստանա առնվազն 30 վայրկյան։ Այսպիսով, այն ձեռք կբերի ավելի միասնական հետևողականություն։