Ամենօրյա սնունդ՝ միզաթթվի մակարդակն իջեցնելու համար
Միզաթթվի մակարդակի իջեցումը կարող է հեշտ լինել, եթե իմանաք դրա մասին մի քանի մանրամասներ և ինչն է առաջացնում դրա ավելցուկը մեր մարմնում…
Ուրիկաթթուն օրգանական միացություն է, որը առաջանում է բոլոր բջիջների միջուկի հիմնական բաղադրիչների՝ պուրինների քայքայման արդյունքում:
Ուրիկաթթուն արտադրվում է հիմնականում լյարդում, աղիքներում, մկաններում և երիկամներում և հանդիսանում է պուրիններ կոչվող նյութերի քայքայման արդյունք, որոնք հիմնականում ստացվում են կենդանական սպիտակուցներից:
Մարդու մարմինը նաև միզաթթու է ստանում սեփական բջիջների քայքայման արդյունքում, երբ դրանք ավարտում են իրենց կյանքի ամբողջական ցիկլը, և այն պետք է բնական ճանապարհով վերականգնվի մարմնի կողմից:
Ուրիկաթթուն սովորաբար արտազատվում է հիմնականում երիկամների միջոցով:
Արյան մեջ միզաթթվի բարձր մակարդակը պայմանավորված է.
Միզաթթվի բարձրացման պատճառները՝
ավելորդ քաշ և գիրություն:
Ալկոհոլի, օրինակ՝ գարեջրի և գինու
օգտագործումը Կարմիր մսի և երշիկեղենի, ինչպես նաև վերամշակված մսամթերքի այլ տեսակների կանոնավոր օգտագործում։
Որոշ դեղամիջոցներ, որոնք առաջացնում են միզաթթվի ավելցուկ արտադրություն, ասպիրինն են, միզամուղները, քիմիաթերապիան, տեստոստերոնը, տոպիրամատը, Սիդենաֆիլը, ցիկլոսպորինները և հակատուբերկուլյոզային դեղամիջոցները:
Հիվանդություններ, որոնք հրահրում են միզաթթվի բարձր մակարդակ
Պոդագրա (պոդագրային արթրիտ):
Երիկամային հիվանդություն՝ երիկամների քարեր։
Մետաբոլիկ համախտանիշ
Ինսուլինի դիմադրություն և 2-րդ տիպի շաքարախտ.
Ոչ ալկոհոլային ծագման լյարդի ճարպային հիվանդություն.
Կան ընդհանուր միջոցներ, որոնք պետք է ձեռնարկվեն, եթե դուք ունեք միզաթթվի բարձր մակարդակ.
Քաշի կորուստ. Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ կալորիաների կրճատումը և քաշ կորցնելը նվազեցնում են միզաթթվի մակարդակը նույնիսկ առանց պուրինով հարուստ սննդի սահմանափակման:
Ածխաջրերի տեսակ. Կերեք ավելի շատ մրգեր, բանջարեղեն և ամբողջական ձավարեղեն, որոնք կարող են մատակարարել բարդ ածխաջրեր: Միշտ նախընտրեք միրգը բնական քաղցր մրգային հյութերից:
Խոնավեցում. Դուք պետք է բավականաչափ ջուր խմեք:
Ճարպերի ընդունում. Կրճատեք կարմիր մսից, յուղոտ հավի միսից և յուղոտ կաթնամթերքից ստացված հագեցած ճարպերի ընդունումը:
Եկեք մանրամասն նայենք այն մթերքներին, որոնցից պետք է խուսափել, և ինչ ուտել միզաթթվի մակարդակն իջեցնելու համար:
Ելնելով պուրինի բարձր, միջին կամ ցածր մակարդակից՝ մենք կտանք մթերքների ցանկ, որոնք թույլ են տալիս մեզ որոշել սննդակարգը և իմանալ, թե որ մթերքներն են օգտագործվում միզաթթվի մակարդակը նվազեցնելու համար.
Մթերքներ, որոնք միշտ կարելի է ուտել պուրինի ցածր մակարդակի պատճառով.
Հաց և ձավարեղեն
Սուրճ և թեյ
Հավկիթ շաբաթական մինչև 4 հատ:
Բնական մրգերի և հատապտուղների
ժելե.
Բուսական յուղեր.
Ցածր յուղայնությամբ պանիրներ
Ընկույզ
Մակարոնեղեն
Ապուրներ՝ պատրաստված առանց մսի արգանակի։
Քաղցրավենիք փոքր քանակությամբ.
Չափավոր քանակությամբ պուրիններ պարունակող մթերքներ.
Այս մթերքները կարելի է օգտագործել, բայց խուսափել ավելորդ քանակությունից.
ծնեբեկ:
Տավարի, գառան, խոզի և թռչնի
միս Մսի արգանակ
Ծաղկակաղամբ.
Չորացրած լոբի, ոլոռ, ոսպ։
Որոշ ձուկ.
Թարմ լոբի և ոլոռ:
Սունկ.
Սպանախ.
Ցորենի ծիլ և թեփ.
Ամբողջական սնունդ
Խմորիչ՝ բոլոր տեսակների.
Մթերքներ, որոնցից միշտ պետք է խուսափել՝
անչոուս:
Որսի միս, ինչպիսիք են սագը, բադը և կաքավը:
Մսային սոուսներ
Վերամշակված մսամթերք
Ներքին օրգանների միս՝ ուղեղ, լեզու, սիրտ, երիկամներ, լյարդ:
Քաղցր տորթեր
Ծովային սափորներ, միդիաներ