Ինչու՞ չի կարելի հում միս ուտել ՝ հատկապես երեխաներին
Ինչու չի կարելի հում միս ուտել
Հում միս ուտելու գաղափարը շատ կասկածելի է, քանի որ խոզի, տավարի, հավի և նապաստակի միսը կարող է պարունակել նաև տոքսոպլազմոզի հարուցիչներ։ Այս մակաբուծական հիվանդությունն ընթանում է թաքնված ձևով՝ առանց բնորոշ ախտանիշների դրսևորման, հետևաբար, մինչև մարդը վարակի մասին տեղեկանալը, կարող է բավական երկար ժամանակ պահանջել, ինչը կհանգեցնի լուրջ թունավորման։
Հում մսի ամենավտանգավոր տեսակներն այս տեսանկյունից ներառում են խոզի և թռչնի միսը` հավի և բադի միսը: Հում հավի միսը մարդու համար վտանգավոր բակտերիաների հատուկ տեսակի՝ Campylobacter-ի աղբյուր է։ Այս մանրէների մուտքը մարսողական համակարգ հանգեցնում է կամպիլոբակտերիոզի զարգացմանը։ Ամենից հաճախ այդ բակտերիաները ներթափանցում են վատ եփած ու կիսաեփ սննդի հետ։ Ջերմային բուժումը չեզոքացնում է դրանք։
Այնուամենայնիվ, շատ ռեստորաններ և սրճարաններ ճաշացանկում ներառում են հում մսով և ձկով ուտեստներ: Եթե սաղմոնն ու թունա, ինչպես նաև որակյալ միսը ունեն կենսաանվտանգության նշան, որը հաստատված է հավաստագրված լաբորատորիայի կողմից, ապա դրանք կարելի է ուտել հում վիճակում։ Այսինքն՝ ֆրանսիական տավարի թարթարը սոուսով և օվկիանոսի ձկների նուրբ նախուտեստներով կարելի է ուտել, եթե վստահ եք հաստատության մեջ։
Տարտարը, կարպաչոն, տավարի տապակած միսը և վարդագույն միջուկով սթեյքերը չեն վնասի օրգանիզմին։ Բայց պայմանով, որ ձեր ստամոքս-աղիքային տրակտը առողջ է: Մարսողական համակարգը նախատեսված չէ հում միսն ու ձուկը մարսելու համար, ուստի նրա համար ավելի դժվար է քայքայել այս մթերքը, և հում մսից ստացված ամինաթթուները ավելի քիչ են կլանվում:
Ստամոքս-աղիքային տրակտի հիվանդություններ ունեցող մարդիկ, ինչպիսիք են ստամոքսի խոցը, գաստրիտը, ֆերմենտների անբավարարությունը և այլն, ավելի լավ է հրաժարվել հում համից:
Հում միսը կամ ձուկը սննդանյութերի քանակով մի փոքր առաջ են ջերմային մշակված մթերքներից: Օրինակ՝ տավարի հում միսը պարունակում է B12 վիտամինի օրական արժեքի 64%-ը 100 գ մթերքի դիմաց։ Եփած մսի կտորում (նույնիսկ խորոված) վիտամին B12-ը կկազմի օրական արժեքի 60%-ը՝ ընդամենը 4%-ով պակաս, քան հում վիճակում:
Կարիք չկա փորձարկել հում մսի հետ և ուտել էկզոտիկ ուտեստներ։ Եթե ցանկանում եք համտեսել հում դելիկատես, նախապատվությունը տվեք սաղմոնին կամ թունա թարթարին, բայց պայմանով, որ ձուկը թարմ լինի և սառեցված չլինի։ Կրկին սառեցումը մեծացնում է սալմոնելայի և այլ բակտերիաների վտանգը, ինչը հաճախ հանգեցնում է սննդային թունավորման:
Վարակումը կանխելու լավագույն միջոցը մանրակրկիտ ջերմային բուժումն է: Ուտեստները պետք է լիովին պատրաստ լինեն։
Ինչ անել, եթե պատահաբար հում միս եք ուտում
Եթե հանկարծ մի կտոր թերեփած միս եք կերել, խուճապի մի մատնվեք։ Բավական է խմել սորբենտներից մեկը՝ հատուկ դեղամիջոցներ, որոնք օգնում են օրգանիզմին հեռացնել վնասակար նյութերը։ Կանխարգելման նպատակով խորհուրդ է տրվում նաև սննդակարգից ժամանակավորապես հեռացնել միսը, ավելի շատ ջուր խմել և երիցուկի թեյ։