Ահա թե ինչպես արագ բարձրացնել հեմոգլոբինը և ազատվել սակավարյունությունից և հոգնածությունից:
Այս մթերքները հարուստ են վիտամիններով և երկաթով, ուստի գործում են արագ և արդյունավետ:
Եթե մեր օրգանիզմում հեմոգլոբինի պակաս կա, ապա թթվածնի մատակարարումը բջիջներին դժվար է։ Արդյունքում ի հայտ են գալիս այնպիսի ախտանիշներ, ինչպիսիք են հոգնածությունը, դյուրագրգռությունը, գլխապտույտը և քնկոտությունը։
Երկաթով հարուստ մթերքների քանակի ավելացումը կարևոր է այս ախտանիշների և անեմիայի կանխարգելման համար:
Կան մթերքներ, որոնք օգնում են մեզ բարելավել երկաթի կլանումը, որը հեմոգլոբինի ձևավորման հիմնական հանքանյութն է: Դրա լավ օրինակ են վիտամին C-ով հարուստ մթերքները: Մյուս կողմից, կան մթերքներ, որոնք խաթարում են այս հանքանյութի կլանումը, օրինակ՝ կաթն ու կաթնամթերքը։ Ուստի բուժման ընթացքում խորհուրդ է տրվում խուսափել դրանց օգտագործումից։
Նուշի և մեղրի օշարակ
Նուշն ու մեղրը երկաթով, պղնձով և այլ հանքանյութերով ու վիտամիններով հարուստ մթերքներ են։ Արդյունքում նրանք նպաստում են հեմոգլոբինի սինթեզին, ուստի դրանք իդեալական են ինչպես կանխարգելման, այնպես էլ անեմիայի և դրա ախտանիշների դեմ պայքարելու համար:
5-ից 7 նուշ լցնել մի բաժակ ջրի մեջ։ Թողնել թրմվի ամբողջ գիշեր։ Առավոտյան մանրացրեք դրանք և խառնեք մեկ ճաշի գդալ մեղրի հետ։ Կեսը կերեք նախաճաշից առաջ, մյուս կեսը՝ երեկոյան։
Բազուկ, գազար և նարինջ
Մաքրել ճակնդեղը (70-100 գրամ) և մի երկու գազար (100-150 գրամ): Անցեք դրանք բլենդերի միջով, որպեսզի հյութը դուրս գա, ապա ավելացրեք 1 նարնջի հյութը։ Լավ խառնեք և ընդունեք դատարկ ստամոքսին 10 օր անընդմեջ։ Հանգստացեք տասը օր և նորից կրկնեք:
Երկաթով հարուստ մթերքներ
Միս և ծովամթերք
Ինչպես նաև հավի և հորթի լյարդը, խեցեմորթները, ոստրեները, կարմիր և սպիտակ միսը երկաթի հիանալի աղբյուր են: Այո, կան ավելի առողջարար տարբերակներ, բայց կարմիր մսի չափը մի անցեք, փոխարենը ընտրեք սպիտակ միսը:
Legumes
Legumes-ը ցանկացած տեսակի դիետայի հիմնական բաղադրիչներն են: Եթե դուք տառապում եք սակավարյունությամբ, ապա խորհուրդ է տրվում օգտագործել ոսպ, լոբի, սիսեռ, սիսեռ՝ դրանք երկաթի հիանալի բնական աղբյուրներ են։
Մրգեր եւ բանջարեղեններ
Երկաթով հարուստ մրգերում և բանջարեղենում գերակշռում են ճակնդեղը, թուզը, դդումը, բանանը, կանաչ տերևավոր բանջարեղենը, ինչպիսիք են սպանախը և chard-ը, ինչպես նաև խաղողը և բրոկկոլին: