Մթերքներ, որոնց օգտագործումը նվազեցնում է շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման վտանգը
Ներկայումս պարզ չէ, թե արդյոք մարդու սննդակարգն ազդում է շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման հավանականության վրա, այնուամենայնիվ, որոշ մթերքներ խոստանում են կանխել այս տեսակի քաղցկեղը:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ բուսակերների սննդակարգը կարող է պաշտպանել շագանակագեղձի քաղցկեղից: Եվ չնայած դա խոստումնալից է հնչում, բայց ինքնին այն չէ, որ լիովին կանխում է այս վիճակի առաջացումը։ Բայց դրա կանխարգելումը և այլ հիվանդությունները խստորեն խորհուրդ են տրվում: Այս օգուտի մի մասը կարող է պայմանավորված լինել լիկոպինով՝ կարմրավուն պիգմենտով, որը գունավորում է մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպիսիք են լոլիկը, ծիրանը կամ դեղձն ու ձմերուկը:
Կարմիր մթերքներ, որոնք հարուստ են լիկոպենով
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ լիկոպինը օգնում է նվազեցնել PSA-ի մակարդակը և նվազեցնել շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը: Այնուամենայնիվ, երբ մենք ուտում ենք լիկոպինով հարուստ մթերքներ, կարմիր կեղևով մթերքներ, կան բազմաթիվ այլ սննդանյութեր, որոնք գործում են միասին: Արդյունքում մենք ստանում ենք ավելի բարձր արդյունավետություն։
Շագանակագեղձի քաղցկեղը կանխարգելող կարմիր մթերքների ցանկը
Լիկոպին պարունակող հիմնական մթերքները կարմրավուն պիգմենտ պարունակող մթերքներն են, սակայն կան նաև այլ մրգեր և բանջարեղեններ, որոնք պարունակում են այն.
- լոլիկ
- կարմիր պղպեղ
- դդում
- սալոր
- պապայա
- ծիրան
- գրեյպֆրուտ
- գազար
Ի դեպ, քիչ քանակությամբ յուղով պատրաստված մթերքներից լիկոպենն ավելի լավ է ներծծվում օրգանիզմի կողմից, քան նրանք, որոնք ընդունվում են հում վիճակում: Հատկապես յուղով եփած լոլիկը կարող է օրգանիզմում ավելի շատ լիկոպին արտազատել, քան հում լոլիկը։
Վիտամին D-ն շագանակագեղձի քաղցկեղի դեմ պայքարի ևս մեկ բաղադրիչ է: Այս վիտամինը կարող է պաշտպանիչ ազդեցություն ունենալ շագանակագեղձի բջիջների վրա։ Սա ըստ քաղցկեղի տարբեր հետազոտական ինստիտուտների:
Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ շագանակագեղձի քաղցկեղով տառապող տղամարդիկ, ովքեր բուժվել են վիտամին D-ով, արյան մեջ PSA-ի ցածր մակարդակ ունեն:
Միշտ ճշտեք ձեր բժշկի հետ որևէ հավելումներ կամ վիտամիններ ընդունելուց առաջ: