Ահա կտավատի սերմի մասին ճշմարտությունը, որը պետք է իմանա 35-ն անց յուրաքանչյուր կին
Հիմնականում ես կտավատի սերմեր էի ուտում միայն ստամոքսի հետ կապված խնդիրների դեպքում, բայց այս տեղեկությունը լիովին փոխեց իմ կարծիքը դրանց մասին։
Փաստերը ցույց են տալիս, որ կտավատի սերմերը կարող են օգնել նվազեցնել քաղցկեղի, ինսուլտի, շաքարախտի և սրտի հիվանդությունների ռիսկը:
Կտավատի սերմերը հարուստ են առողջությանը նպաստող սննդանյութերով, հակաօքսիդանտներով, սննդային մանրաթելերով, վիտամիններով և հանքանյութերով:
Կտավատի սերմերը պարունակում են ինչպես չլուծվող, այնպես էլ լուծվող մանրաթելեր: Կտավատի սերմերը պարունակում են լիգնաններ՝ ֆիտոէստրոգենների հակաօքսիդանտ հատկություններ, որոնք 75-800 անգամ ավելի շատ են՝ համեմատած այլ բուսական մթերքների հետ։
Մեկ ճաշի գդալ աղացած կտավատի սերմը պարունակում է 1,8 գրամ օմեգա-3 ճարպեր, որոնք անհրաժեշտ են սրտանոթային առողջության համար:
Ինչպես արդեն նշվեց, կտավատի սերմերը պարունակում են լիգնաններ՝ ֆիտոէստրոգեններ, որոնք հայտնի են իրենց հակաօքսիդանտ և հակաքաղցկեղային հատկություններով: Նրանք արգելափակում են ֆերմենտները, որոնք ներգրավված են հորմոնների նյութափոխանակության մեջ և ազդում ուռուցքային բջիջների աճի և մետաստազիայի վրա։
Օմեգա-3 ճարպերն օգնում են սրտանոթային համակարգին, քանի որ ունեն հակաբորբոքային հատկություն, իջեցնում են արյան ճնշումը և կարգավորում սրտի բաբախյունը։
Նրանք կարող են օգտակար լինել նաև սրտի անբավարարության և առիթմիաների բուժման համար: Կտավատի սերմերում պարունակվող լիգնանները 75%-ով նվազեցնում են աթերոսկլերոզային սալերի կուտակումը։
Կտավատի սերմի կանոնավոր օգտագործումն օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը։
Դաշտանադադարում գտնվող կանանց ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ LDL-ի մակարդակի նկատելի նվազում է գրանցվել այն բանից հետո, երբ կանայք օրական չորս ճաշի գդալ կտավատի սերմ են օգտագործել:
Կտավատի սերմի մեջ պարունակվող լիգնանների կանոնավոր օգտագործումն օգնում է բարելավել արյան շաքարի մակարդակը:
Կտավատի սերմի մեջ պարունակվող օմեգա 3 ճարպերն օգնում են նվազեցնել ասթմայի և Պարկինսոնի հիվանդության հետ կապված բորբոքումները՝ արգելափակելով պրոբորբոքային դեղամիջոցների արտազատումը:
Խորհուրդ է տրվում օրական օգտագործել 1-2 ճաշի գդալ կտավատի սերմ։
Ինչու է փորձառու սննդաբանը հորդորում սննդակարգում ներառել կտավատի սերմերը
Կտավատի սերմերը պարունակում են մեծ քանակությամբ տարբեր տարրեր : Օրինակ՝ կալցիում, մանգան, մագնեզիում, կալիում, ֆոսֆոր, ինչպես նաև երկաթ, ցինկ, նատրիում և պղինձ։ Բացի այդ, այն B, A, C և E վիտամինների պահեստ է։
Կտավատը մանրաթելի հիանալի աղբյուր է : Հետեւաբար, արտադրանքը կարող է օգտագործվել մարսողությունը բարելավելու համար: Բացի այդ, սերմերը պարունակում են օմեգա-3:
Այնուամենայնիվ, այստեղ կարևոր է հստակ լինել. Օմեգա-3-ը թթուների ընտանիք է, ներառյալ դոկոսահեքսաենոն (DHA), էիկոզապենտաենոն (EPA) և ալֆա-լիպոիկ (ALA) թթուները:
DHA և EPA թթուները մեծ քանակությամբ հայտնաբերված են յուղոտ ծովային ձկներում և առավելագույն օգուտ են բերում մարմնին: Կտավատի սերմերում դրանք պարզապես գոյություն չունեն։ Այս ապրանքը պարունակում է միայն ALA թթուներ:
Կարծիք կա, որ կտավատի միջոցով կարելի է ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից։ Դա անելու համար բավական է ծամել ընդամենը 1 թ.գ. սերմեր առավոտյան դատարկ ստամոքսին և շատ ջուր խմել:
Նախ՝ ամբողջովին չծամված կտավատի սերմերը ստամոքսում ուռչում են և հագեցվածության պատրանք են ստեղծում։ Այսպիսով, դուք չեք զգում ուտելու ցանկություն, և վերջում դուք ավելի քիչ եք ուտում: Բայց միևնույն ժամանակ, կտավատի կեղևի պատճառով սովորաբար չի մարսվում։ Սա է պատճառը, որ կտավատի սերմերը պետք է օգտագործել միայն աղացած:
Երկրորդ՝ կտավատը օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ հեղուկն ու տոքսինները։ Սա հանգեցնում է նրան, որ սանդղակի թիվը դառնում է ավելի փոքր: Ճարպը ոչ մի տեղ չի գնում: Ուստի մի ենթադրեք, որ կտավատի սերմերի օգնությամբ դուք կարող եք կորցնել ավելցուկը։
Այսպես թե այնպես, կտավատն իսկապես օգտակար է մեր օրգանիզմի համար։ Օրինակ՝ այն բարենպաստորեն ազդում է մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակի վրա։ Բացի այդ, այս ապրանքը ունի բազմաթիվ բուժիչ հատկություններ:
Կտավատն իրականում կարելի է օգտագործել առավոտյան՝ դատարկ ստամոքսին: Դրա համար 1 ճ.գ. սերմերը պետք է մանրացնել սուրճի սրճաղացով և լցնել մի բաժակ տաք ջուր: Սա կօգնի բարելավել մարսողությունը: Այնուամենայնիվ, նույն արտադրանքը կաշխատի, եթե այն պարզապես ավելացնեք ձեր որոշ ճաշատեսակների մեջ աղացած տեսքով: Օրինակ՝ առավոտյան վարսակի ալյուր։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։