Ահա ինչու է լեզուն թմրում և ինչ կարող եք անել
Երբեմն մարդիկ հանդիպում են այնպիսի տհաճ երեւույթի, ինչպիսին է լեզվի թմրությունը։ Այն կարող է տարբեր լինել տեղայնությամբ և ինտենսիվությամբ՝ զգայունության մի փոքր նվազումից մինչև դրա ամբողջական կորուստ: Ամեն դեպքում պետք է բժշկի հետ խորհրդակցել առանց ինքնաբուժության։
Շատ պատճառներ կան այնպիսի տհաճ երևույթի համար, ինչպիսին է լեզվի թմրությունը, որը բժիշկներն անվանում են «պարեստեզիա»։ Օրինակ, այն կարող է առաջանալ ատամնաբույժի մոտ բուժվելուց հետո, եթե ատամի հանելու կամ խորը խոռոչի բուժման ժամանակ բժիշկը պատահաբար վնասում է նյարդը: Այս դեպքում լեզվի զգայունությունը որոշ ժամանակ անց ինքնուրույն կվերականգնվի։ Այս իրավիճակը վտանգավոր չէ, պարզապես պետք է համբերատար լինել և սպասել ամբողջական ապաքինմանը։
Լեզուն կարող է նաև թմրել վատ տեղադրված ատամնաշարի կամ անսարքության պատճառով: Օրինակ, եթե ատամնաշարը պարունակում է տարբեր մետաղներ, կարող են առաջանալ գալվանական հոսանքներ, որոնք նվազեցնում են լեզվի զգայունությունը: Այս դեպքերում պատճառները վերացնելուց հետո լեզվի թմրածությունը բավական արագ անցնում է։
Սակայն լեզվի թմրության պատճառն ավելի լուրջ կարող է լինել։ Օրինակ, դա կարող է ցույց տալ հիվանդություններ.
վահանաձև գեղձ
նյարդային և մարսողական համակարգի օրգաններ
Եվ նաև շաքարախտի և սիրտ-անոթային որոշ հիվանդությունների դեպքում։
Լեզվի թմրությունը կարող է լինել մոտալուտ սրտի կաթվածի կամ ինսուլտի ախտանիշներից մեկը:
Հաճախ լեզվի զգայունության նվազման պատճառը որոշ դեղամիջոցների կողմնակի ազդեցությունն է:
Լեզուն կարող է կորցնել զգայունությունը արտաքին գրգռիչների նկատմամբ տարբեր ալերգիկ ռեակցիաների հետևանքով.
սննդի և խմիչքի բաղադրիչները
դեղեր
կենդանիների մազեր, կենցաղային իրեր և այլն։
Եթե զգում եք, որ ձեր լեզուն թմրած է, դուք պետք է համապարփակ հետազոտություն անցնեք՝ ներառյալ հնարավոր ալերգենների հայտնաբերման թեստը։ Ամենայն հավանականությամբ, դուք ստիպված կլինեք այցելել այնպիսի մասնագետների, ինչպիսիք են ատամնաբույժը, էնդոկրինոլոգը և նյարդաբանը: Հարկավոր է մանրամասն պատասխանել բոլոր հարցերին, որոնք վերաբերում են վերջին մեկ տարվա ընթացքում կրած հիվանդություններին, ընդունած դեղերին, առօրյային, սննդակարգին, բերանի խոռոչի խնամքի ընթացակարգերին և այլն:
Որոշ դեպքերում ցուցված է առողջարանային բուժում։ Հիվանդը պետք է նախապես պատրաստվի այն բանի համար, որ բուժումը կարող է բավականին երկար լինել, և նա պետք է խստորեն հետևի բժշկի բոլոր ցուցումներին:
Չի կարելի առանց բժշկի հետ խորհրդակցելու ժողովրդական միջոցներ օգտագործել, հատկապես, եթե թմրության պատճառը պարզ չէ։
Եթե լեզվի վրա վերքեր են առաջացել կարող եք բուժել այս բնական միջոցներով
Սովորաբար լեզվի վերքերն ինքնուրույն անհետանում են 5 կամ 8 օրվա ընթացքում։ Սակայն ավելի լավ է կիրառել որոշ թերապիաներ, որոնք արագացնում են բուժման գործընթացը:
Այսպիսով, ահա 6 բնական լուծումներ, որոնք պետք է հաշվի առնել այս խնդրի առաջացման ժամանակ:
1. Քրքում և մեղր.
Իրենց խոնավեցնող, հակաբորբոքային և հակամանրէային հատկությունների շնորհիվ քրքումի և մեղրի օգտագործումը կարող է արագացնել լեզվի վերքերի բուժումը:
Բաղադրությունը:
½ թեյի գդալ քրքումի փոշի (2 գ):
1 թեյի գդալ մեղր (7,5 գ):
Թասի մեջ ավելացնել քրքումը և խառնել մեղրի հետ, մինչև մածուկ ստանաք։
Վերցրեք դեղը ձեր մատի ծայրով և քսեք այն ձեր լեզվին:
Թողեք 2 կամ 3 րոպե և լվացեք։
Կրկնեք դրա օգտագործումը օրական 3 անգամ։
2. Ալոե վերա և եթերայուղ։
Ալոե վերայի գելի խառնուրդը եթերայուղով կարող է օգնել բուժել ցավոտ հյուսվածքները:
Դրա հատկությունները արգելակում են բակտերիաների աճը և կանխում այնպիսի բարդություններ, ինչպիսիք են վարակներն ու բորբոքումները:
Բաղադրիչներ
1 ճաշի գդալ ալոե վերայի գել (15 գ):
2 կաթիլ եթերայուղ (թեյի ծառ, էվկալիպտ, անանուխ):
Դեղը մաքրեք սրվակների վրայով և թողեք, որ այն գործի 2 րոպե:
Լվացեք և կրկնեք դրա օգտագործումը օրը 3 անգամ։
3. Եղեսպակ.
Եղեսպակով ողողումը օգնում է ախտահանել բերանը, ինչը արագացնում է լեզվի մանր վերքերի ապաքինումը։
Բացի այդ, եղեսպակը արգելակում է բակտերիաների աճը և մաքրում տուժած տարածքը:
Բաղադրությունը:
1 ճաշի գդալ եղեսպակի տերևներ (15 գ):
½ բաժակ ջուր (125 մլ):
Կես բաժակ ջրին ավելացնել եղեսպակի տերևները և թույլ կրակի վրա եռացնել 5 րոպե։ Թող ըմպելիքը մնա սենյակային ջերմաստիճանում և քամեք։
Հեղուկը բերանի մեջ 2 կամ 3 րոպե թողեք։ Կրկնել օրական մինչև 4 անգամ։
4. Ջրածնի պերօքսիդ
Ջրածնի պերօքսիդը ջրի հետ մաքրում է լեզուն՝ կանխելով բորբոքումը։ Օրական մի քանի անգամ դրա օգտագործումը նվազեցնում է ցավի զգացումը և հեշտացնում ապաքինումը։
Բաղադրությունը:
1 թեյի գդալ ջրածնի պերօքսիդ (5 մլ):
1 ճաշի գդալ ջուր (15 մլ):
Պարզապես խառնեք ջրածնի պերօքսիդը ջրի հետ:
Այսպիսով, հեղուկի մեջ թրջեք բամբակյա շվաբրը և քսեք այն ձեր լեզվին։ Թողեք մի րոպե գործի և հանեք։ Կրկնեք օրը 3 անգամ։
5. Երիցուկ.
Հայտնի է իր բուժիչ, անալգետիկ և հակաբորբոքային ազդեցություններով: Երիցուկը նաև բնական միջոց է, որը կարող է թարմացնել ձեր բերանը և հանգստացնել լեզվի խոցերի պատճառով առաջացած անհանգստությունը:
Բաղադրությունը:
1 ճաշի գդալ երիցուկ (15 գ):
½ բաժակ ջուր (125 մլ):
Ուսուցում.
Կես բաժակ ջրին ավելացնել երիցուկը և հասցնել եռման աստիճանի։ Երբ եռա, հանում ենք կրակից ու թողնում ենք, որ սառչի։
Քամել և օգտագործել հեղուկը:
3 րոպե ողողեք բերանը թուրմով։ Կրկնեք օրը 3 անգամ։
Կայքում տեղ գտած նյութերը կրում են միմիայն տեղեկատվական բնույթ։ Ցանկացած ինքնաբուժումից և բնական միջոցներ կիրառելուց առաջ, պարտադիր հարցրեք բժշկի կարծիքը։